Světelný had - prosím POMOC

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
medvidek180

Světelný had - prosím POMOC

Příspěvek od medvidek180 » 18 úno 2018, 23:09

Dobrý den
Dobří lidé „prosím“ pomocte alespoň obecnou radou človíčkovi, co je v koncích.
Stále studuji příručku pro Arnuido, ale nemůžu se pohnout z místa. Potřebuji vytvořit 12 reflektorů na baráku jako světelného hada. Jelikož jsem slaboproudař a výkonovou část mám již v provozu, tak popíšu chování areina jen zjednodušeně na ledkách na výstupu .
Na všech 12ti Dii výstupech mám ledky a jediné, co jsem pochopil z knížky je to, jak je popořadě spínat, vkládat pausy (delay) a nebo pomocí proměnné si blikat jen s jednou. Dál už ale nechápu vůbec nic.
Potřebuji toto: Výstupy si rozdělit na dvě (popř. i více) skupiny o 5ti a 7mi leddiodách.
Vůbec nechápu, jak bych situoval podmínku POMOCÍ 2 ANALOGOVÝCH VSTUPŮ kam bych připojil dvě tlačítka které do vstupů nezávisle na sobě pustí 5V. Jedno tlačítko (v mém případě to budou infrapasívní pir detektory – ale příklad s tlačítky k pochopení je stejný) mi stisknutím rozpochoduje 1. sekci ledek na výstupu, které všelijak zablikají jako světelný had a zůstanou svítit všechny, dokud budu tlačítko držet. Pustím tlačítko – vše zhasne. To samé platí pro druhé tlačítko a druhou sadu ledek. Tlačítka budu spínat naprosto nezávisle na sobě.
Aby to nebylo tak jednoduché, tak potřebuji do cca dalších 6ti analogových vstupů pustit multipřepínačem vždy do jednoho napětí a tím se mi přehodí program blikání. Např. pustím napětí do Analog. vstupu 3 a ledky se rozsvítí postupně (při stisknutém tlačítku na vstupu) jako had a zůstanou svítit. Když pustím napětí do vstupu 4, tak ledky (např.) všechny zamrkají a opět zůstanou svít. (ve skutečnosti to jsou pak reflektory a čidlo, které detekuje pohyb, ale jak jsem již psal to už není problém).
Umí vůbec toto ARDUINO??? Nebo jsou potřeba dvoje ARDUINA??? A jaká?? (co nejmenší ale s exter. 5V napájením).
Prosím pomocte, poraďte, moc a moc děkuji. Michal

petan
Kontaktovat uživatele:

Re: Světelný had - prosím POMOC

Příspěvek od petan » 19 úno 2018, 18:40

Proč řešíš analogový vstupy? Pokud použiješ tlačítka, tak i analogový vstupy použiješ jako digitální vstupy - nebudeš načítat pomocí analogRead(pin), ale pomocí digitalRead(pin).
Ohledně tlačítek najdeš na netu určitě kupu věcí - nezapomenout na pull-up/pull-down rezistory.

Pokud chceš rozjet dvě věci souběžně, tak nemůžeš použít delay. To v podstatě zastaví běh programu na nějakou dobu, takže během té doby nelze v podstatě nic provádět - číst stavy tlačítek, zapínat/vypínat ledky atd...

Blikání (jednotlivé animace) bych řešil třeba tak, že bych si vytvořil dvourozměrné pole. Na každý "řádek" bych vložil jednu scénu, která by se skládala z jednotlivých "políček".

Kód: Vybrat vše

//1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 - hodnoty pro jednotlivé ledky. Pokud chceš rozsvítit víc zároveň, sečti jejich čísla

byte animace [2][5] = 
{1, 2, 4, 8, 16},	//animace 1 - rozsvítí se první, pak druhá, pak třetí, pak čtvrtá, ... ledka
{1, 3, 7, 15, 31}, //animace 2 - rozsvítí se první, pak první a druhá, pak první, druhá a třetí ... ledka
{31, 0, 31, 0, 31}; //animace 3 - rozsvítí se prvních 5 ledek, pak žádná, pak zas 5, pak zas žádná, ...
Pak bych udělal jednoduchý časovač s millis (taky už o tom padlo několik slov), který by udával tempo animace. Podle sepnutého tlačítka by se spustila nějaká z animací. Po jejím dokončení by se rozsvítili všechny LEDky.

Vstupy a výstupy bych zvolil tak, aby si použil vždy celý port (8 výstupů). Pak můžeš elegantně a rychle poslat celý byte přímo na port najednou.

Pokus jsi začátečník, tak z toho asi moc moudrej nebudeš :D Zcela tě chápu.
Ale nezoufej a ptej se dál...třeba nějakej kus kódu vyplichtím :) Nahoď fotku toho výtvoru.

medvidek180

Příspěvek od medvidek180 » 19 úno 2018, 23:02

Moc, moc děkuji. Zjevně jsi pochopil, co potřebuji, ale já nepochopil, jak to zadat. Jediné, co mě napadlo je nepoužívat Arduino MEGA, ale spíš dvě nějaká menší. Pro jednu stranu domu (5 reflektorů) a druhé arduino (7 reflektorů) pro opačnou stranu domu. Na každé straně domu je jedno čidlo - takže to jsou dva samostatné systémy. Vlestně jediné, co je společné je výkonová deska s triaky (12 spínačů), společný rozvaděč (kam jsou i obě čidla svadaná a mám tam k dispozici jak 5V, tak 12V a 220V).
V tuto chvíli to mám udělané tak, že první čidlo pustí proud do 5 bází tranzistoru a druhé do 7 zbylých. Místo čidel používám slovo tlačítko - vhová se to stejně. A namísto bází tranzistorů (další zapojení k výstupu /optočleny a triaky/ nepopisuji - to chodí dobře) používám na výstupu LED - je jedno do čeho výstupní proud už pustím. Výkonová část je naprosto OK, ale bohužel mi to v tuto chvíli funguje jen tak, že když 1. čidlo (1. tlačítko) vyhodnotí pohyb, tak se všech 5 reflektorů rozsvítí a stále svítí, dokud drží čidlo (tlačítko). To samé pro druhou sekci.
Potřeboval bych tedy nějaká arduina, která mají alespoň 8vstupů a 8 výstupů (objednám na Ebay), ale hlavně aby byla malá a měla piny pro napájení +5V (nikoli konektor pro 9Vadaptér. Nevím, jaká to jsou.
Dále už je to přesně jak píšeš, ikdyž tomu nerozumím v praxi. Předpokládám, že budou muset být 2 arduina....tak tedy....na nějaký vstup tlačítko (čidlo) sepne napětí a začne se odehrávat na výstupech nějaká šaškárna (jen na uvítanou) a pak vše zůstane svítit, abych se trefil do garáže a neblikalo to. Stálé svícení bude už trvat tak dlouho, dokud se před čidlem (vstupní tlačítko) bude něco hejbat. Rozpojím tlačítko a vše zhasne.
Pozn.: zhasnutí bych mohl vyřešit i tak, že právě pomocí pinů POWER 5V arduinu seberu napájení (myslí, že ale to není šťastné řešení).
A ještě je v tom druhý háček: pomocí otočného (mnoha pólového)přepínače, potřebuji pouštět napětí na další vstupy a tím říct, který typ šaškárny (jak jsi to správně pochopil) se bude odehrávat před rozsvícením všech reflektorů, abych si to mohl střídat. Je to taková srandička, ale když už to mám všechno natahané a funkční, tak bych nechtěl vzdávat a jen spínat čidlem natrvalo 5 nebo 7 reflektorů.
Závěrem jsem nepochopil, jakou fotku mám pořídit. Toho nedokončeného rozvaděděče?? se spínacími prvky?? Nebo okopírovat kód, jakým si umím blikat ledkama pouze na výstupu??? Rád to udělám, ale nevím co potřebuješ.
Budeš moc hodný, když mi pomůžeš a já Ti na plátku můžu zase něco věnovat, co by se Ti mohlo hodit (to by jsme probrali)
Ještě jednou moc a moc děkuji
Michal

petan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petan » 19 úno 2018, 23:38

Pro začátek by stačilo jedno Arduino Nano. To má 22 GPIO, takže pro tebe asi dostačující a má to napájení 5 V. Skoro mi přijde zbytečný tam dávat dvě Arduina, když by to jedno mělo bez problémů zvládnout.

Od D2 až po D13 a od A0 až po A7 máš volně programovatelný vstupy a výstupy. Na ty si připojíš vstupy a výstupy.

//definice I/O
#define OUT11 D2	//výstup 1 (skupina 1, reflektor 1)
#define OUT12 D3	//výstup 2 (skupina 1, reflektor 2)
#define OUT13 D4	//výstup 3 (skupina 1, reflektor 3)
//diplnit ostatní...
#define OUT14 D8	//výstup 7 (skupina 1, reflektor 7)

#define OUT21 D9	//výstup 1 (skupina 2, reflektor 1)
#define OUT22 D10	//výstup 2 (skupina 2, reflektor 2)
//doplnit ostatní...

#define IN1 A1	//vstup PIR1
#define IN2 A2	//vstup PIR2
#define PROG1 A3	//nastavení programu 1
#define PROG2 A4	//nastavení programu 2
#define PROG4 A5	//nastavení programu 4
#define PROG8 A6	//nastavení programu 8
#define PROG16 A7 //nastavení programu 16

void setup(){
 pinMode(OUT11 , OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
 //to samý pro ostatní výstupy

pinMode(IN1, INPUT); //nastavení vstupu PIR1
 //to samý pro ostatní vstupy
}
...jdu chrápat, pokračování snad zítra.
No, myslel jsem pak fotku nějakýho celku. Každej tady furt něco zjišťuje, ale skoro nikdo se nepochlubí s hotovým výrobkem :)

medvidek180

Příspěvek od medvidek180 » 20 úno 2018, 00:33

Moc díky, díky. Tohle docela chápu, ale je to jen o nastavení....oreakcích výstupu na vstup tam není nic......jestli jsem to dobře pochopil. Zkusím ještě teď v noci to nafotit, ale uvidím, co z tohoho vyleze. Jsi moc hodný a nějak se určitě vyrovnáme (ale jsem důchodce a peněz nemám, mám ale spoustu věcí, kterýma mě firmy platěj za opravy elektroniky...třeba se Ti něco bude hodit. Když to teď odešlu a půjdu fotit, tak snad se to podaří k tomu připnout. Díky, Michal
Pozn.: teď používám MEGA, ale Nano a ještě jedno mám taky.

medvidek180

Příspěvek od medvidek180 » 20 úno 2018, 02:28

Přidávám fotky.....na prvních 3 je jedna strana garáže se 3mi reflektory (ale v tuto chvíli mám k tomuto čidlu pro legraci spřažené i barevné reflektory z čelní strany garáže - vjezdu), na druhých je vjezd garáže s pěti býlími reflektory + těmi 4mi barevnými pro srandu.....a na dalších je rozvaděč (kde je vše svedeno a už je hotová deska s optočleny a triaky - zatím to místo arduina spínají dvě relátka od čidel a jsou spřaženy 3 reflektory na dvůr a 4 barevné reflektory na vjezd do garáže. To se mi sice moc nelíbí, ale dokud nezvládnu arduino, tak to musí být tak, že když jdu ze dvora, tak ať se mi tři reflektory rozsvítí na cestu a jestě ty 4barevné do ulice (vjezd do garáže). V tuhle chvíli mě nic jiného nenapadá.
No a druhé čidlo směrem do ulice (vjezdu) rozsvítí těch 5 menších reflektorů. Tak to chodí do teď a zatím tam provizorní relátka visí na drátech.
Toť popis k fotkám ......můžu to nafotit i za dne (bude-li třeba)
Moc děkuji, Michal
nedokončený rozvaděč s hotovou výkonovou rozvaděč nedokončený s triakovou spínací částí
nedokončený rozvaděč s hotovou výkonovou rozvaděč nedokončený s triakovou spínací částí
vjezdová strana garáže z ulice
strana garáže 1
strana garáže 1
strana garáže 1
strana garáže 1
strana garáže 1
strana garáže 1

petan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petan » 20 úno 2018, 09:26

Vypadá to zajímavě :D
Jako v reálu si nedokážu moc představit smysl, ale dejme tomu...

Až přijdu domu, tak nějakej kód připíšu.

Prostě pomocí několika vstupů nastavit "animaci" a pomocí dvou vstupů ji spustit. Jakmile animace dojde do konce, tak zůstanou svítit všechna světla. Když se vstup od čidla vypne, všechny LEDky (jj, myslím tím ty reflektory) vypnou.

medvidek180

Příspěvek od medvidek180 » 20 úno 2018, 13:47

Budeš moc, moc, moc hodný, když něco zkusíš vymyslet.
Popisuješ to naprosto přesně a nemám co k tomu dodat. Smysl to žádný nemá.......jen jako legrácka na uvítanou a až se to zastaví, tak abych viděl. Jinak to smysl nemá žádný - srandička....jen paní chtěla aby to nějak blikalo na Vánoce stále dokola (třeba jako 3.vstup - vypínač namísto 3.ho čidla) ale to se mi moc řešit nechce.
Ty fotky se mi moc nepovedly.....jestli je třeba, tak to nafotím ve dne.
Michal

petan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petan » 20 úno 2018, 19:41

Fotky jsou v cajku.
Zkus do toho nahrnout tenhle program. Není úplně elegantní a netestoval jsem ho... ale mohlo by to být OK..teoreticky :)

//definice I/O
#define OUT11 2	//výstup 1 (skupina 1, reflektor 1)
#define OUT12 3	//výstup 2 (skupina 1, reflektor 2)
#define OUT13 4	//výstup 3 (skupina 1, reflektor 3)
#define OUT14 5	//výstup 3 (skupina 1, reflektor 4)
#define OUT15 6	//výstup 3 (skupina 1, reflektor 5)
#define OUT16 7	//výstup 3 (skupina 1, reflektor 6)
#define OUT17 8	//výstup 3 (skupina 1, reflektor 7)

#define OUT21 9	//výstup 1 (skupina 2, reflektor 1)
#define OUT22 10	//výstup 2 (skupina 2, reflektor 2)
#define OUT23 11	//výstup 2 (skupina 2, reflektor 3)
#define OUT24 12	//výstup 2 (skupina 2, reflektor 4)
#define OUT25 13	//výstup 2 (skupina 2, reflektor 5)

#define IN1 A1	//vstup PIR1
#define IN2 A2	//vstup PIR2
#define PROG1 A3	//nastavení programu 1
#define PROG2 A4	//nastavení programu 2
#define PROG3 A5	//nastavení programu 3
#define PROG4 A6	//nastavení programu 4
#define PROG5 A7	//opakování animace

const byte delkaAnimace = 5;	//kolik políček bude mít animace (musí být konstanta)

//zde jsou definice jednotlivých animací
//MAX = 127 (SVÍTÍ VŠECHNY)
byte animace[4][delkaAnimace] = {
{ 1, 2, 4, 8, 16 },	//animace 1 - rozsvítí se první, pak druhá, pak třetí, pak čtvrtá, ... ledka
{ 1, 3, 7, 15, 31 }, //animace 2 - rozsvítí se první, pak první a druhá, pak první, druhá a třetí ... ledka
{ 31, 0, 31, 0, 31 },	//animace 3 - rozsvítí se prvních 5 ledek, pak žádná, pak zas 5, pak zas žádná, ...
{ 16, 8, 4, 2, 1 }	//animace 4 
}; 

//ČAS
unsigned long timerTime; //proměnná pro časování animace
unsigned long presentTime; //proměnná pro aktuální čas

//ANIMACE
bool animation1Enable;	//povolit animaci pro PIR1
bool animation2Enable;	//Povolit animaci pro PIR2
bool opakovatAnimaci; //pokud je true, bude se animace stále dokola opakovat

byte nrAnimation1;	//typ animace pro 1
byte nrAnimation2; //typ animace pro 2
byte polickoAnimace1;	//kolikáté políčko animace se zrovna zobrazuje
byte polickoAnimace2;	//kolikáté políčko animace se zrovan zobrazuje

byte stavVytupu1;	//jaké jsou rozsvíceny ledky na portu 1?
byte stavVytupu2;	//jaké jsou rozsvíceny ledky na portu 1?

void setup() {
	pinMode(OUT11, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT12, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT13, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT14, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT15, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT16, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT17, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)

pinMode(OUT21, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT22, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT23, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT24, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
	pinMode(OUT25, OUTPUT);	//nastavení výstupu 1 (skupina 1, reflektor 1)
}

void loop() {
	presentTime = millis(); //uložení aktuálního času do proměnné

//aktivace jednotlivých animací
	animation1Enable = digitalRead(IN1);	//pir1
	animation2Enable = digitalRead(IN2);	//pir2

if (presentTime - timerTime >= 1000) {
		//tato část ovlivňuje rychlost vykreslování animace
		timerTime = presentTime; //ulož čas provedení podprogramu 2 

//pro animaci 1
		if (animation1Enable) {
			if (polickoAnimace1 < delkaAnimace) {
				//postupně zvětšuje číslo až o jedno políčko přes animaci
				//nejvyšší číslo signalizuje rozsvícení všech ledek
				polickoAnimace1++;
			}
			if (opakovatAnimaci && polickoAnimace1 >= delkaAnimace) {
				polickoAnimace1 = 0;
			}
		}
		else{
			polickoAnimace1 = 0;
		}

//pro animaci 2
		if (animation2Enable) {
			if (polickoAnimace2 < delkaAnimace) {
				//postupně zvětšuje číslo až o jedno políčko přes animaci
				//nejvyšší číslo signalizuje rozsvícení všech ledek
				polickoAnimace2++;
			}
			if (opakovatAnimaci && polickoAnimace2 >= delkaAnimace) {
				polickoAnimace2 = 0;
			}
		}
		else {
			polickoAnimace2 = 0;
		}

}

ShowAnimation();
}

void GetTypeAnimation() {
	//pro PIR1
	if (!digitalRead(PROG1) && !digitalRead(PROG2)) nrAnimation1 = 0;	// 0 + 0 = 0 (první animace)
	if (!digitalRead(PROG1) && digitalRead(PROG2)) nrAnimation1 = 1;	// 0 + 1 = 1 (druhá animace)
	if (digitalRead(PROG1) && !digitalRead(PROG2)) nrAnimation1 = 2;	// 1 + 0 = 2 (třetí animace)
	if (digitalRead(PROG1) && digitalRead(PROG2)) nrAnimation1 = 3;	// 1 + 1 = 3 (třetí animace)

//pro PIR1
	if (!digitalRead(PROG3) && !digitalRead(PROG4)) nrAnimation2 = 0;	// 0 + 0 = 0 (první animace)
	if (!digitalRead(PROG3) && digitalRead(PROG4)) nrAnimation2 = 1;	// 0 + 1 = 1 (druhá animace)
	if (digitalRead(PROG3) && !digitalRead(PROG4)) nrAnimation2 = 2;	// 1 + 0 = 2 (třetí animace)
	if (digitalRead(PROG3) && digitalRead(PROG4)) nrAnimation2 = 3;	// 1 + 1 = 3 (třetí animace)

opakovatAnimaci = digitalRead(PROG5); //pokud je true, bude se animace opakovat stále dokola
}

void ShowAnimation() {
	//animace 1
	if (animation1Enable) {
		//animace zapnuta
		if (polickoAnimace1 < delkaAnimace) {
			//animace je načítána z definice
			stavVytupu1 = animace[nrAnimation1][polickoAnimace1];
		}
		else{
			//animace už je za hranou
			stavVytupu1 = 127;	//rozsvit vše
		}

}
	else {
		//animace zapnuta
		stavVytupu1 = 0;	//zhasni ledky
	}

//animace2
	if (animation2Enable) {
		//animace zapnuta
		if (polickoAnimace2 < delkaAnimace) {
			//animace je načítána z definice
			stavVytupu2 = animace[nrAnimation2][polickoAnimace2];
		}
		else {
			//animace už je za hranou
			stavVytupu2 = 127;	//rozsvit vše
		}

}
	else {
		//animace zapnuta
		stavVytupu2 = 0;	//zhasni ledky
	}

ObsluhaVystupu();	//zapni//vypni ty ledky
}

void ObsluhaVystupu() {
	bool q11, q12, q13, q14, q15, q16, q17;
	bool q21, q22, q23, q24, q25;

//výpočet aktivních výstupů pro PIR1
	q11 = (stavVytupu1 / 1) % 2;
	q12 = (stavVytupu1 / 2) % 2;
	q13 = (stavVytupu1 / 4) % 2;
	q14 = (stavVytupu1 / 8) % 2;
	q15 = (stavVytupu1 / 16) % 2;
	q16 = (stavVytupu1 / 32) % 2;
	q17 = (stavVytupu1 / 64) % 2;

//výpočet aktivních výstupů pro PIR2
	q21 = (stavVytupu2 / 1) % 2;
	q22 = (stavVytupu2 / 2) % 2;
	q23 = (stavVytupu2 / 4) % 2;
	q24 = (stavVytupu2 / 8) % 2;
	q25 = (stavVytupu2 / 16) % 2;

//výpis na výstupy
	digitalWrite(OUT11, q11);
	digitalWrite(OUT12, q12);
	digitalWrite(OUT13, q13);
	digitalWrite(OUT14, q14);
	digitalWrite(OUT15, q15);
	digitalWrite(OUT16, q16);
	digitalWrite(OUT17, q17);

//výpis na výstupy
	digitalWrite(OUT21, q21);
	digitalWrite(OUT22, q22);
	digitalWrite(OUT23, q23);
	digitalWrite(OUT24, q24);
	digitalWrite(OUT25, q25);
}
Naposledy upravil(a) petan dne 20 úno 2018, 20:00, celkem upraveno 1 x.

petan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petan » 20 úno 2018, 19:58

Mělo by to umět i to opakování animací. Snad je to popsaný rozumně. Kdyžtak se ptej.

Odpovědět