Změna displeje

Odpovědět
hafca

Změna displeje

Příspěvek od hafca » 16 kvě 2026, 14:32

Chtěl jsem si postavit detektor blesků ze stránky https://www.hackster.io/Mobifu1/arduino ... dar-ca4f52.
V originále je displej SSD1289+shield pro Arduino Mega. Ten jsem nenašel a nahradil jsem ho displejm https://dratek.cz/arduino-platforma/989 ... y-3-2.html a shieldem k tomu doporučeným.
Myslel jsem si, že bude stačit změna knihovny, ale spletl jsem se, nestačí. Kompilace projde jak s SSD1289, tak i s ILI9341_16. S původní knihovnou jde dotyk, ale jak se dalo čekat nejde displej. S knihovnou ILI9341 jde displej, ale nejde dotyk.
Zkusil jsem použít to, co je v demu u prodejce displeje, ale nechytám se.
Mohl by mě někdo poradit jak dál?

JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna displeje

Příspěvek od JPLABS » 19 kvě 2026, 16:19

Nejlevnější a vůbec nejspolehlivější detektor blesků je na webu už mnoho let:
https://map.blitzortung.org/#5.42/48.877/9.557
Provozují to Němci. Můžeš si udělat vlastní přijimač, detektor dle jejich návodu a zapojit se do jejich sítě. Je k tomu potřeba prostor na zahradě pro anténu (ta je dost rozměrná) a non-stop internetové připojení.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)
Obrázek

hafca

Příspěvek od hafca » 19 kvě 2026, 16:26

Zahradu nemám, takže to je pro mě nereálné.
Čidlo je doma, mám s ním udělaný detektor, ale s displejem 5110 a jeho čitelnost a možnosti jsou omezené. Proto zkouším tohle.

JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS » 19 kvě 2026, 22:43

Hmm, ta webstránka hackster.io je web stránka čínských dětí. Předně, než se pustíš do nějakého projektu, je dobré vědět jak to vše funguje. Třeba ty blesky. Chce to vědět co to je blesk, jak skutečně vypadá. Když vznikne blesk, vznikne také elmag ráz.Ten má extrémně dlouhou vlnovou délku. Kvůli tomu musí být velká antena a musí být všesměrová, protože nevíš jakým směrem blesk vznikne. Ta antena se realizuje drátem namotaným na velký dřevěný buben nebo něco takového. Na takovou antenu musíš mít místo, tu nedáš na skříň ani pod postel.
Aby jsi určil místo kde blesk vzniknul, potřebuješ aspoň dvě takové anteny, které jsou od sebe hodně daleko. Několik kilometrů. Ze dvou míst pak určíš místo vzniku blesku. Takhle to dělá ten německý web. K antenám potřebuješ přijímač na extra dlouhých vlnách. Tady ti žádný čínský čidlo nepomůže. Prostě to čínský čidlo anténu nenahradí. Od objevu elektromagnetických vln platí, že nejlepší zesilovač je antena. V tom ti nepomůže ani Božské Arduino.
Takže, připoj se na internet a když budeš chtět vědět, kde se to blejská, mrkni na německý web. Mají to v reálném čase se zpožděním 4 sekund.
Najdi si nějaký jiný projekt, doporučuju bez Božského Arduina. Co třeba postavit si přijímač pro příjem na krátkých vlnách? Na krátkých vlnách se stále vysílá. Aspoň by jsi se naučil něco z elektroniky. Víš třeba co to je oscilátor a jak funguje? Zvládneš namotat cívku na feritovou tyčku? A co třeba amplitudová modulace, víš jakou frekvenci používá? Dokážeš sestavit nízkofrekvenční zesilovač? To jsou absolutní základy elektroniky. Tím začni.
Obrázek

JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPLABS » 19 kvě 2026, 23:18

Třeba si postav něco užitečnýho, co ti pomůže a co budeš dál používat. Co třeba přesný nízkofrekvenční geneátor?
Ten se ti hodí. Tady máš schema: http://www.jplabs.co.uk/edu/2t-osc.html
Můžeš k tomu přidat tvoje Božské Arduino a naprogramovat ho na přepínání rozsahů a měření výstupního kmitočtu a amplitudy. Měření kmitočtu pomocí Arduina není vůbec žádná sranda, má-li měřit přesně s přesností a rozlišením 1 Hz.
Obrázek

Odpovědět