Světelný had - prosím POMOC

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
petan
Kontaktovat uživatele:

Re: Světelný had - prosím POMOC

Příspěvek od petan » 04 bře 2018, 18:40

medvidek180 píše:
27 úno 2018, 22:32
...motanice v drátech, že to sotva zavřu do rozvaděče...
Motanice v drátech to nebude, protože každýmu výstupu OUTxx můžeš přidělit pin (stejně je to i u vstupů). Takže si to namapuješ jak chceš. Myslím, že jsem to posunul kvůli tomu, že na pinu 1 a 2 je připojena sériová linky. Ale nikdy jsem to nezkoušel a vždy začínal pinem 3. Ale zkusit to můžeš :)

Nevím ani, jestli ten program, co jsem napsal funguje. Co a jak nefunguje atd...

Nejvíc se člověk naučí na něčem, co dělá, ne na nějakých planých příkladech. Pokus, omyl. Případně dotaz na konkrétní část s kusem kódu. Takže zkoušej a zkoušej ;)

medvidek180

Příspěvek od medvidek180 » 05 bře 2018, 00:14

Já jsem asi totální blb, ale vůbec mi nezapadá, to co píšeš do reality.
1. Na Arduinu je výstup 0 označen RXO a výstup 1 jako TXO a až výstup 2 až 13 jsou označeny jen číseselně. Pozn.: používám Arduino MEGA, ale mám i jiné.
Takže nerozumím, co myslíš výstupem 3. Pak se v tom těžko orientuji.
2. Souhlasím, že když budu sám zkoušet, tak toho pochopím mnohem víc (což potřebuji), ale například nevím, kde v celé sekci programu hledat přiřazení výstupů konkrétnímu pinu.
3. Tak, jak pracuje můj mozek (abych začal úplně od začátku), tak bych potřeboval, jestli by jsi byl tak moc hodný a napsal mi primitivní prográmek, kde bych nadefinovanoval A1 jako tlačítko a to by při stisknutí by rozblikalo led na výstupu 2 (na Arduinu) a po chvíli jí nechalo svítit. Toť vše. Tady bych pochopil základ a mohl bych začít experimentovat a chápat to.
Nebylo by to možné??
moc děkuji, Michal

petan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petan » 05 bře 2018, 06:51

medvidek180 píše:
05 bře 2018, 00:14
Já jsem asi totální blb, ale vůbec mi nezapadá, to co píšeš do reality.
1. Na Arduinu je výstup 0 označen RXO a výstup 1 jako TXO a až výstup 2 až 13 jsou označeny jen číseselně. Pozn.: používám Arduino MEGA, ale mám i jiné.
Takže nerozumím, co myslíš výstupem 3. Pak se v tom těžko orientuji.
2. Souhlasím, že když budu sám zkoušet, tak toho pochopím mnohem víc (což potřebuji), ale například nevím, kde v celé sekci programu hledat přiřazení výstupů konkrétnímu pinu.
3. Tak, jak pracuje můj mozek (abych začal úplně od začátku), tak bych potřeboval, jestli by jsi byl tak moc hodný a napsal mi primitivní prográmek, kde bych nadefinovanoval A1 jako tlačítko a to by při stisknutí by rozblikalo led na výstupu 2 (na Arduinu) a po chvíli jí nechalo svítit. Toť vše. Tady bych pochopil základ a mohl bych začít experimentovat a chápat to.
Nebylo by to možné??
moc děkuji, Michal
1. Výstupem 3 myslím ten, který je na desce označen trojko (nebo D3).

2. Přiražení výstupu je hned na začátku v části, kterou jsem tu již několikrát popisoval
Znamená to, že vnitřní proměnné OUT11 přiřadíš výstup 7 (je to ta fyzická sedmička na desce). Koukni do té knihy Arduino, tam je to popsané.

Kód: Vybrat vše

#define OUT11 7
3. Na blikání LEDkou na výstupu existuje snad tisíc programů různě na netu. Většinou to je první lekce. Viz ta kniha. Až dorazím domu, tak možná něco napíšu.

medvidek180

Příspěvek od medvidek180 » 05 bře 2018, 14:02

Moc Ti děkuji. Jen se motám v tom, že ten program pro mě jsi začal výstupem D2 a přitom píšeš, že začínáš D3 tak v tom mám zmatek.
A ten druhý problém není v tom, že by nebylo nikde popsáno blikání ledkou a i já to dokonce pochopil, ale už tam není, jak to podmínít tlačítkem na A1 - toho se nemůžu dohledat.

medvidek180

Příspěvek od medvidek180 » 05 bře 2018, 14:11

Tak beru zpět, to definování vstupů a výstupů jsem z Tvého programu už pochopil.....jen nevím, jestli bych to mohl přepsat takto:

//definice I/O
#define OUT11 2 //výstup 1 (skupina 1, reflektor 1)
#define OUT12 3 //výstup 2 (skupina 1, reflektor 2)
#define OUT13 4 //výstup 3 (skupina 1, reflektor 3)
#define OUT14 5 //výstup 4 (skupina 1, reflektor 4)
#define OUT15 6 //výstup 5 (skupina 1, reflektor 5)

#define OUT21 7 //výstup 6 (skupina 2, reflektor 6)
#define OUT22 8 //výstup 7 (skupina 2, reflektor 7)
#define OUT23 9 //výstup 8 (skupina 2, reflektor 8)
#define OUT24 10 //výstup 9 (skupina 2, reflektor 9)
#define OUT25 11 //výstup 10 (skupina 2, reflektor 10)
#define OUT26 12 //výstup 11 (skupina 2, reflektor 11)
#define OUT27 13 //výstup 12 (skupina 2, reflektor 12)

#define IN1 A1 //vstup PIR1
#define IN2 A2 //vstup PIR2
#define PROG1 A3 //nastavení programu 1
#define PROG2 A4 //nastavení programu 2
#define PROG3 A5 //nastavení programu 3
#define PROG4 A6 //nastavení programu 4
#define PROG5 A7 //opakování animace

Odpovědět