Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
-
petan
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od petan » 04 bře 2018, 18:40
medvidek180 píše: ↑27 úno 2018, 22:32
...motanice v drátech, že to sotva zavřu do rozvaděče...
Motanice v drátech to nebude, protože každýmu výstupu OUTxx můžeš přidělit pin (stejně je to i u vstupů). Takže si to namapuješ jak chceš. Myslím, že jsem to posunul kvůli tomu, že na pinu 1 a 2 je připojena sériová linky. Ale nikdy jsem to nezkoušel a vždy začínal pinem 3. Ale zkusit to můžeš
Nevím ani, jestli ten program, co jsem napsal funguje. Co a jak nefunguje atd...
Nejvíc se člověk naučí na něčem, co dělá, ne na nějakých planých příkladech. Pokus, omyl. Případně dotaz na konkrétní část s kusem kódu. Takže zkoušej a zkoušej

-
medvidek180
Příspěvek
od medvidek180 » 05 bře 2018, 00:14
Já jsem asi totální blb, ale vůbec mi nezapadá, to co píšeš do reality.
1. Na Arduinu je výstup 0 označen RXO a výstup 1 jako TXO a až výstup 2 až 13 jsou označeny jen číseselně. Pozn.: používám Arduino MEGA, ale mám i jiné.
Takže nerozumím, co myslíš výstupem 3. Pak se v tom těžko orientuji.
2. Souhlasím, že když budu sám zkoušet, tak toho pochopím mnohem víc (což potřebuji), ale například nevím, kde v celé sekci programu hledat přiřazení výstupů konkrétnímu pinu.
3. Tak, jak pracuje můj mozek (abych začal úplně od začátku), tak bych potřeboval, jestli by jsi byl tak moc hodný a napsal mi primitivní prográmek, kde bych nadefinovanoval A1 jako tlačítko a to by při stisknutí by rozblikalo led na výstupu 2 (na Arduinu) a po chvíli jí nechalo svítit. Toť vše. Tady bych pochopil základ a mohl bych začít experimentovat a chápat to.
Nebylo by to možné??
moc děkuji, Michal
-
petan
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od petan » 05 bře 2018, 06:51
medvidek180 píše: ↑05 bře 2018, 00:14
Já jsem asi totální blb, ale vůbec mi nezapadá, to co píšeš do reality.
1. Na Arduinu je výstup 0 označen RXO a výstup 1 jako TXO a až výstup 2 až 13 jsou označeny jen číseselně. Pozn.: používám Arduino MEGA, ale mám i jiné.
Takže nerozumím, co myslíš výstupem 3. Pak se v tom těžko orientuji.
2. Souhlasím, že když budu sám zkoušet, tak toho pochopím mnohem víc (což potřebuji), ale například nevím, kde v celé sekci programu hledat přiřazení výstupů konkrétnímu pinu.
3. Tak, jak pracuje můj mozek (abych začal úplně od začátku), tak bych potřeboval, jestli by jsi byl tak moc hodný a napsal mi primitivní prográmek, kde bych nadefinovanoval A1 jako tlačítko a to by při stisknutí by rozblikalo led na výstupu 2 (na Arduinu) a po chvíli jí nechalo svítit. Toť vše. Tady bych pochopil základ a mohl bych začít experimentovat a chápat to.
Nebylo by to možné??
moc děkuji, Michal
1. Výstupem 3 myslím ten, který je na desce označen trojko (nebo D3).
2. Přiražení výstupu je hned na začátku v části, kterou jsem tu již několikrát popisoval
Znamená to, že vnitřní proměnné OUT11 přiřadíš výstup 7 (je to ta fyzická sedmička na desce). Koukni do té knihy Arduino, tam je to popsané.
3. Na blikání LEDkou na výstupu existuje snad tisíc programů různě na netu. Většinou to je první lekce. Viz ta kniha. Až dorazím domu, tak možná něco napíšu.
-
medvidek180
Příspěvek
od medvidek180 » 05 bře 2018, 14:02
Moc Ti děkuji. Jen se motám v tom, že ten program pro mě jsi začal výstupem D2 a přitom píšeš, že začínáš D3 tak v tom mám zmatek.
A ten druhý problém není v tom, že by nebylo nikde popsáno blikání ledkou a i já to dokonce pochopil, ale už tam není, jak to podmínít tlačítkem na A1 - toho se nemůžu dohledat.
-
medvidek180
Příspěvek
od medvidek180 » 05 bře 2018, 14:11
Tak beru zpět, to definování vstupů a výstupů jsem z Tvého programu už pochopil.....jen nevím, jestli bych to mohl přepsat takto:
//definice I/O
#define OUT11 2 //výstup 1 (skupina 1, reflektor 1)
#define OUT12 3 //výstup 2 (skupina 1, reflektor 2)
#define OUT13 4 //výstup 3 (skupina 1, reflektor 3)
#define OUT14 5 //výstup 4 (skupina 1, reflektor 4)
#define OUT15 6 //výstup 5 (skupina 1, reflektor 5)
#define OUT21 7 //výstup 6 (skupina 2, reflektor 6)
#define OUT22 8 //výstup 7 (skupina 2, reflektor 7)
#define OUT23 9 //výstup 8 (skupina 2, reflektor 8)
#define OUT24 10 //výstup 9 (skupina 2, reflektor 9)
#define OUT25 11 //výstup 10 (skupina 2, reflektor 10)
#define OUT26 12 //výstup 11 (skupina 2, reflektor 11)
#define OUT27 13 //výstup 12 (skupina 2, reflektor 12)
#define IN1 A1 //vstup PIR1
#define IN2 A2 //vstup PIR2
#define PROG1 A3 //nastavení programu 1
#define PROG2 A4 //nastavení programu 2
#define PROG3 A5 //nastavení programu 3
#define PROG4 A6 //nastavení programu 4
#define PROG5 A7 //opakování animace