Meření koncentrace prachu pomocí SDS011 a odesílání přes HC-12

Caster

Re: Meření koncentrace prachu pomocí SDS011 a odesílání přes HC-12

Příspěvek od Caster » 31 črc 2024, 18:01

Pokud by jsi byl z Prahy, tak bych ti to mohl změřit logickým analyzátorem, případně i 4 kanálovým osciloscopem (RIGOL DS1104Z Plus).

jankop
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop » 31 črc 2024, 18:54

Jak se měří analyzátorem odpálenej integráč?

kiRRow

Příspěvek od kiRRow » 31 črc 2024, 19:27

Záleží na funkci toho čipu ... Obecně ... Posíláš mu předem známá data a signály a analyzuješ (porovnáváš) očekávaný výstup s tím co ten integráč dělá.

lukas86

Příspěvek od lukas86 » 31 črc 2024, 19:33

Z Prahy nejsem, ale už mám plno nápadů co zkusit a mám čtyři nové HC-12 :)

peterple

Příspěvek od peterple » 01 srp 2024, 09:55

To vážne sa tie HC12 zničili tak že už vobec nefungujú? Síce si to tak písal, ale nejako som tomu moc nechcel veriť, pretože to zapojenie ktoré je na začiatku nakreslené nemôže nijako viesť k zničeniu HC12. Teda za predpokladu že ten sw neotočí sw RxD zo vstupu na výstup kde by teoreticky mohol zničiť výstup TxD na tom HC12. Aj keď moje skúsenosti hovoria že jeden "strat" na výstupe zvyčajne obvod ustojí. Ale to by ničilo ten HC12 aj keď by bol pripojený samostatné. Takže niečo tu nesedí. Čo to je sa ale nedá zistiť inak len poriadnou analýzou všetkého zúčastneného.

Inak rozumiem prečo veľa ľudí nepoužíva HW sériak. Keď tam totiž zapoja dalšie zariadenie prestane im isť programovanie pomocou bootloadera. Prepájať to prepojkami je otrava a použiť dve diody je mimo elektrotechnické znalosti arduinistov. Potom sa dostanú do problémov so sw sériakom. Myslia si že to funguje tak dobre ako hw, lenže to nie je vôbec pravda a ak tie sw sériaky majú byť dva tak to už je pomaly na bakalárku rozbehať takéto riešenie. Nie že by sa to nedalo, ale chce to do toho poriadne vidieť a nie len volať nejaké knižnice o ktorých netuším ako fungujú.

lukas86

Příspěvek od lukas86 » 05 srp 2024, 18:56

Tak nevím čím to bylo, Celé jsem to poskládal znovu jen s nějakým novějším modelem HC-12 s delší anténou, běželo to několik hodin včera a dnes celý den a funguje to. Jestli jsem tam při předchozích dvou pokusech měl dvakrát něco špatně zapojené nebo byly vadné ty HC-12...

kiRRow

Příspěvek od kiRRow » 05 srp 2024, 21:06

No pokud jsi to celé rozebral, nic jsi nenašel, pak to zase složil a všechno jede jak má ... tak buď vadné to co jsi vyměnil, a nebo "špatně" poskládané. Nakonec jsem rád, že ti to funguje.

Já mám v práci třeba kolegu od kterého velmi nerad používám různé diagnostické kablíky a udělátka - má je udělané velmi ledabylým způsobem na rychlo (dočasné řešení a jednotka dočasnosti je jeden furt) ... není nad to hledat na osciloskopu, kde v obvodu viditelně vzniká rušení a může za to, že gáblík na sondě drží jen tak na oko ...
Dost často může být i problém s budováním prototypů v nepájivém poli - některé jsou opravdu nekvalitní, strčíš do dírky diodu 1N4007 ( má hrubou nožičku ) a už ti tam nikdy nebude sedět hubený kondenzátor 100nF :-(

Odpovědět