jsem na počátku projektu, který má automatizovat dávkování tekutého mýdla.
Je to můj první větší projekt s Arduinem, tak bych vás chtěl požádat o radu ohledně pár věcí.
Popis:
Jde o vylepšení stroje, který skrze 3 trysky dávkuje tekuté (zahřáté) mýdlo do připravených forem (forma obsahuje 3x7 formiček). Během jednoho cyklu se pedálem spustí čerpadlo a třemi tryskami se zaráz naplní tři formičky, poté se posune forma o jednu řadu a cyklus se opakuje.
K realizaci automatizace budu potřebovat
- 3x ventily a 3x servomotory pro samostatné řízení toku každé trysky. (Trysky jsou za sebou, takže když se všechny otevřou v každé je jiný průtok).
- 3x měřič vzdálenosti pro určení výšky hladiny mýdla ve formičce (napadlo mě i použít časovač na otevření ventilu, ale vzhledem k rozdílnému průtoku v každé trysce a rozdílnosti průtoku při použití různých směsí mýdla by to bylo náročné). Zde bych potřeboval poradit, protože formička má hloubku asi 15mm, průměr 30mm a nevím jaký senzor použít. Přesnost by byla potřeba tak +- 2mm. (Takže ultrazvukové je nevhodné)
- vyhřívání segmentu (od čerpadla po trysky - asi 15cm). Přemýšlím jestli použít odporový drát nebo nějak vhodně umístěné topné patrony s vhodně umístěnými termitory pro správné měření.
Hardware
- chtěl bych použít Arduino mega s RAMPS 1.4 + 12V zdroj. Na to to všechno napojit a řídit.
V rámci druhé etapy projektu je v plánu řídit i automatický posuv forem pod tryskami.
Budu rád za jakékoliv rady případně potvrzení, že s touto konfigurací je to schopno provést. Jsem začátečník takže si uvědomuji, že můžou existovat mnohem lepší a jednodušší řešení.
Mám k dispozici i FDM 3D tisk. Přidávám i velmi jednoduchý obrázek pro lepší představu

Díky za reakce