digitalRead, podivné hodnoty, zákmity tlačítka

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Odpovědět
Tomas Z

digitalRead, podivné hodnoty, zákmity tlačítka

Příspěvek od Tomas Z » 31 led 2018, 14:00

Měl bych ještě prosím další dotaz.

Než jsem Arduino koupil, moc jsem si toho o klonech a podobných napodobeninách nepročetl a jeden takový jsem koupil ve startovací sadě z číny.

Zkoušel jsem z knihy příklad s tlačítkem a LED ze strany 32. Moc mi to nefungovalo (dioda skoro stále svítila), tak jsem vyzkoušel návod ze stránky Arduino.cz (Základy-4 DIGITAL READ SERIAL)
https://arduino.cz/arduino-zaklady-4-di ... ad-serial/

Když zapnu konzoli a stlačím tlačítko, tak se stále zobrazují 1,1,1, atd.
Ale když tlačítko pustím, tak se zobrazuje 1,1,1,0,1,1,0,0,1,0,0,0,0,0,0.
Stačí když k drátům přiblížím prst a okamžitě skáče i hodnota 1. Když se vzdálím, ničím nehýbu, tak se hodnota po pár vteřinách ustálí na 0,0,0 atd.
Je to tím že mam klon Arduina, nebo něco dělám špatně?
Zkoušel jsem i jiné tlačítko, i místo tlačítka jen spojit kontakt ručně. Vše se stejným výsledkem.
Moc díky.

petan
Kontaktovat uživatele:

Re: Rubrika --> Začiatočníci

Příspěvek od petan » 31 led 2018, 14:27

Máš tam správně připojen ten odpor (pull-down), nebo vstup nastaven jako "pullup"?
To že jde o neoficiální desku by nemělo mít vliv. Tedy, pokud není opravdu šmejdská.

Další dotazy piš do příslušné rubriky.Třeba toto do Hardware > Elektronika obecně, nebo Neoficiální desky.

Tomas Z

Příspěvek od Tomas Z » 01 úno 2018, 06:47

Moc zkušeností s elektronikou nemam. Učím se jak s Arduinem, tak i zapojování, ale myslím si že v tomto případě mam zapojeno správně.
Jeden ze spojených kontaktů tlačítka na +5V, druhý přes odpor 10K na GND. Třetí rozpojený pin tlačítka na vstup 2. Kód jsem opsal ze stránky.

Asi si o mě teď musíte myslet, že jsem úplně bl... Teď když tu tu píšu a přitom pročítám správné zapojení ze stránky, tak už vidím, že určitě máte pravdu. :?
NJ, tak já si to doma opravím a popřípadě svou blbost potvrdím.
Díky za radu

Axamith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axamith » 01 úno 2018, 06:56

Každý nějak začíná a různě rychle se posouvá vpřed. Kdo nic nedělá nepokazí, ale taky se nic nenaučí. Hlavní je poučit se z vlastních chyb a příště se jich vyvarovat.

ohruska

Příspěvek od ohruska » 01 úno 2018, 07:03

Zdravím.
Pokud jsem se podíval na program, tak se smyčka opakuje po 1 milisekundě. Potom se nemůžeš divit, že na výpisu uvidíš zákmity tlačítka. Pokud si jenom hraješ, vyzkoušej zapojení a hlavně program z "ARDUINO ZÁKLADY – 8. TLAČÍTKO". Tam se uvidí jenom svit ledky a zákmit tlačítka určitě tvoje oko nerozpozná. Také existují programy na odfiltrování zákmitů tlačítka. Stačí trochu hledat na internetu.

Odpovědět