vývojová destička pro mikropočítače Microchip s USB
Pravidla fóra
Vkládejte prosím jen HOTOVÉ projekty, které chcete představit ostatním.
Vkládejte prosím jen HOTOVÉ projekty, které chcete představit ostatním.
Re: vývojová destička pro mikropočítače Microchip s USB
Dnes dorazily poštou destičky plošnýho spoje. Těm, kteří si je předplatili, odesílám zítra poštou spolu s návodem (schema, položení a seznam součástek). Několik destiček je ještě volných. Kdo má zájem, napište z mého webu. Můžete nechat zprávu také zde, ale chodím sem nepravidelně a jen občas.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)

Rozeslal jsem slíbené destičky. Jeden kus jsem dnes osadil a zprovoznil. Funguje. Zítra vyfotím, dám na web.
Zjistil jsem, že když na desku osadím Tini modul z GME, tak pod Tiny modulem mám místo 15x20 mm, kam by se při příštím upgradu desky mohlo ještě něco dát. Něco, co má ideálně I2C, kromě RTC, EEPROM a teplotního čidla (to je na Tiny modulu) a nepotřebuje to výstup na konektor a vejde se na plošku 15x20mm. Nějaký nápad?
Zjistil jsem, že když na desku osadím Tini modul z GME, tak pod Tiny modulem mám místo 15x20 mm, kam by se při příštím upgradu desky mohlo ještě něco dát. Něco, co má ideálně I2C, kromě RTC, EEPROM a teplotního čidla (to je na Tiny modulu) a nepotřebuje to výstup na konektor a vejde se na plošku 15x20mm. Nějaký nápad?

Fotografie a popis sestavené desky jsou zde: http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/pic_usb.html.
Co bude dál:
budou následovat přídavné rozšiřující desky, které se nasunou na rozšiřující konektor na desce.
V prvé řadě deska s dvěmi výkonovými relé. Ta umožní spolu s čidlem Sensirion ovládat na základě teploty a vlhkosti topení, chlazení, odvlhčovat nebo zvlhčovač. Tím nahradím nespolehlivé regulátory Omron.
Dále jsou v plánu a zčásti už ve vývoji, různé desky, které vytvoří kompletní měřící přístroj.
Co bude dál:
budou následovat přídavné rozšiřující desky, které se nasunou na rozšiřující konektor na desce.
V prvé řadě deska s dvěmi výkonovými relé. Ta umožní spolu s čidlem Sensirion ovládat na základě teploty a vlhkosti topení, chlazení, odvlhčovat nebo zvlhčovač. Tím nahradím nespolehlivé regulátory Omron.
Dále jsou v plánu a zčásti už ve vývoji, různé desky, které vytvoří kompletní měřící přístroj.

destička s výkonovými relé zatím není. Ale dneska jsem dokončil návrh PCB pro jinou rozšiřující destičku. A sice 4.5-místný digitální AC/DC voltmetr s diferenciálním vstupem. Deska voltmetru je stejně velká jako deska mikropočítače. Připojí se nasunutím na zadní konektor. Rzohraní je I2C. V podstatě lze voltmetr připojit k čemukoliv přes I2C.
Co voltmetr umí:
- měří na 4.5 míst stejnosměrné nebo střídavé napětí
- oddělené diferenciální vstupy pro AC a DC
- diferenciální vstupy je možno přepnout na single ended
- přepínání vstupů AC/DC z mikropočítače
- detekce přetečení nebo podtečení rozsahu (bude využito na další desce, kde budou předřadníky a bočníky)
- na desce je napěťová reference s přesností 10mV
- lze připojit externí, lepší napěťovou referenci
- napájení +5V (propojeno s deskou mikropočítače)
Vše je v THD.... stačí umět zacházet s pistolovou páječkou. Deska je 4-vrstvá. Kdo má zájem, může si rezervovat desku. Do výroby pošlu desku 15.září (letos), tedy za týden.
- měří na 4.5 míst stejnosměrné nebo střídavé napětí
- oddělené diferenciální vstupy pro AC a DC
- diferenciální vstupy je možno přepnout na single ended
- přepínání vstupů AC/DC z mikropočítače
- detekce přetečení nebo podtečení rozsahu (bude využito na další desce, kde budou předřadníky a bočníky)
- na desce je napěťová reference s přesností 10mV
- lze připojit externí, lepší napěťovou referenci
- napájení +5V (propojeno s deskou mikropočítače)
Vše je v THD.... stačí umět zacházet s pistolovou páječkou. Deska je 4-vrstvá. Kdo má zájem, může si rezervovat desku. Do výroby pošlu desku 15.září (letos), tedy za týden.

náhled na plošný spoj voltmetru: http://www.jplabs.co.uk/projects/Microk ... ew-gbr.jpg
Udělal jsem návrh reléové desky se 4 výkonovými relé + 12 I/O linek. Zbylo na desce místo a tak přibyl ještě sériový COM port. Deska půjde do výroby v úterý spolu s deskou voltmetru. Náhled na plošný spoj desky: http://www.jplabs.co.uk/projects/Microk ... m_view.png
K voltmetru se nyní musí navrhnout deska předřadníků a bočníků. Ty se budou přepínat také z mikropočítače. Tím pádem bude mít volmetr automatickou volbu rozsahů. Dále nutno udělat desku nf generátoru. Ten je nutný, aby bylo možno k desce voltmetru udělat desků RLC můstku. Tak to jsou nejbližší úkoly na říjen a listopad.
Udělal jsem návrh reléové desky se 4 výkonovými relé + 12 I/O linek. Zbylo na desce místo a tak přibyl ještě sériový COM port. Deska půjde do výroby v úterý spolu s deskou voltmetru. Náhled na plošný spoj desky: http://www.jplabs.co.uk/projects/Microk ... m_view.png
K voltmetru se nyní musí navrhnout deska předřadníků a bočníků. Ty se budou přepínat také z mikropočítače. Tím pádem bude mít volmetr automatickou volbu rozsahů. Dále nutno udělat desku nf generátoru. Ten je nutný, aby bylo možno k desce voltmetru udělat desků RLC můstku. Tak to jsou nejbližší úkoly na říjen a listopad.

dnes dorazily desky voltmetru, dále desky pro 4x reléový výstup a ještě nějaké další desky. Montáž součástek začne nejdříve 12.října, protože se u nás stále dělá podlaha, stále stěhujeme skříně a stoly sem a tam, vyklízíme skříně, přesouváme skříně, nastěhováváme skříně atd atd.
Po nocích jsem dodělal projekt 2-kanálového nf generátoru s extrémně malým zkreslením (20 Hz - 20 kHz), řízený z mikropočítače. K tomu jsem na volné místo na desce přihodil dvoukanálový nf zesilovač, takový malý pro příposlech. Tato deska půjde do výroby nejdříve až koncem října, protože při návrhu nf generátoru mne napadlo udělat variantu VF generátoru do 30 Mhz. Deska je v návrhu. A včera mne napadla ještě další modifikace, udělat desku funkčního generátoru (sinus, obdélník, trojúhelník) od 0.1 Hz do cca 20 MHz, též řízenou z MCU. Tak tyto tři varianty generátorů by měly být v jedné výrobní várce. Reálně to vidím na listopad.
Po nocích jsem dodělal projekt 2-kanálového nf generátoru s extrémně malým zkreslením (20 Hz - 20 kHz), řízený z mikropočítače. K tomu jsem na volné místo na desce přihodil dvoukanálový nf zesilovač, takový malý pro příposlech. Tato deska půjde do výroby nejdříve až koncem října, protože při návrhu nf generátoru mne napadlo udělat variantu VF generátoru do 30 Mhz. Deska je v návrhu. A včera mne napadla ještě další modifikace, udělat desku funkčního generátoru (sinus, obdélník, trojúhelník) od 0.1 Hz do cca 20 MHz, též řízenou z MCU. Tak tyto tři varianty generátorů by měly být v jedné výrobní várce. Reálně to vidím na listopad.