Navrhované a otevřené projekty

Odpovědět
JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Navrhované a otevřené projekty

Příspěvek od JPLABS » 04 bře 2026, 12:05

Mám nějaké projekty které jsou navrhované mými známými a nějaké otevřené projekty, které už odstartovaly. Dávám sem přehled, kdyby se někdo chtěl přidat, tedy opravdu něco udělat a ne jen kecat o práci :D

Navrhované projekty
jeden z mých známých má obrovskou zásobu starých TTL obvodů nejrůznějšího druhu. Už leta řeší co s nimi. Dříve, vymyslel, že mu mám navrhnout TTL kalkulačku s digitrony. Tak to je jeden z navrhovaných projektů. Já mám dvě veliké stolní kalkulačky z TTL obvodů a dostatek dokumentace k realizaci další. Potíž je v tom, že dělat plošný spoje pouze pro jeden kus je extrémně drahá legrace.
Nedavno tenhle známý přišel s nápadem, že tedy z TTL sestavit procesor 8080 ...

Můj projekt na "ToDo listě" je analogový počítač. Něco jako byla Meda nebo Telefunken. Zde je otázka jak pořešit přední panel.

Odstartované a otevřené projekty
Jeden z projektů který běží je stavebnicový měřící systém. Je to v podstatě skříň se sběrnicí do které se zasouvají různé měřící desky. Všechny desky mají jednotnou velikost 160x100mm a definovanou sběrnici (ISA). Následující fotka je ukázka takového stroje. Skříň byla koupená kdysi na eBay. Desky jsou buď 8-bitovým MCU nebo CPU nebo jen pasivní bez MCU/CPU. Existuje deska s 80C535 s GPIB a RS232C, dále 4.5-místný diferenciální 2-kanálový voltmetr a pak deska pro připojení na jiné systémy. Kdo chce se může přidat ... zvládá se udělat tak jednu desku za rok.
měřící počítač
měřící počítač
Pak mám (můj) spuštěný projekt, na který jsem se chystal hodně dlouho. To je počítač s 16-bit Motorolou 68000. Práce jsou na počátku. Navrhuju první desku. Jestli někdo chce, má možnost se přidat. :D
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)

Odpovědět