Asi nie som prvy co si robil svoju meteostanicu no aj tak sa chcem podelit o projekt s tou svojou. Nechcem sa tu velmi rozpisovat, naozaj viac sa docitate na mojom blogu. V skratke meteostanica postavena na Arduino mega spolu s ethernet modulom ENC28J60 zbiera a posiela udaje na domaci server postaveny na Raspberry Pi. Program je robeny tak, ze zbiera udaje a kazdu minutu vypocita priemernu hodnotu a posled na server. Na serveri mam rozbehany OpenMediaVault, kde bezi NGINX a MySQL pomocou ktoreho sa ukladaju data do databazy. Data sa zaznamenavaju do dvoch tabuliek. V jednej su aktualne data spolu s max a min hodnotou ktore nasledne posielam kazdu minutu na dweet.io a vykreslujem cez freeboard a kazde 3 minuty su posielane na WUndeground. A v druhej tabulke mam vsetky historicke data. Chcem sa dokopat a urobit si aj vlastne vykreslovanie. Rozmyslal som posielanie udajov cez MQTT ale nenasiel som zatial jednoduche riesenia ako ukladat data z MQTT do MySQL.
Co sa tyka senzorov teplotu snimam klasicky cez DS18B20, 3 kusky. V tieni na slnku a prizemny mraz. Tlak, vlhkost ale aj teplotu cez BME 280, SI1145 meria UV index, MAX44009 meria svetelnost ML8511 meria UV ziarenie.
Dve zistenia pocas behu.
BME280 asi nie je prilis vhodny na merianie vlhkosti, od zimi teda celu zimu a teraz v noci mi ukazuje vlhkost 100%. Rozmyslam ze tam dohodim DHT22. Ci nedopadne tento senzor rovnako neviem, mozte povedat ostatni co mate skusenosti.
Druha vec co sa mi stala, konektor ktory je napojeny na napanie arduina mi zkorodoval a rozpadol sa. Predpokladam, ze som mu dopomohol tak ze pri pajkovani si pouzil leptaciu kvapalinu.
K meteostanici idem dorabat dalsie moduly, Kupil som si snimace pre meranie rychlosti a smeru vetra a rovnako aj zrazkomer. Je to k stanici WH1080/1090 a potom aj meranie prasnosti cez PMS5003
Kedze Freeboard spoplatnil svojdashboard nemam to este rozbehane doma.
Odkazy
Blog
Weather underground