ahoj, rád bych zkušené požádal o radu. Chtěl bych si na bagr vyrobit signalizaci hloubky podle rotačního laseru, ten bych snímal fototranzistorem (teda víc kusama). Ideálně podle rozdílů napětí by se pak rozsvěcela příslušná kontrolka podle skutečný vejšky. Potřeboval bych 5 "okruhů". Laser točí asitak 3-4 ot/s, bylo by asi dobrý s tím počítat, aby signalizace probíhala jen když je na příjmu takhle proměnná, ne když na to jen posvítí slunce.
Byl by někdo ochotnej mně s tímhle pomoct? Je to vůbec v možnostech programování Arduina? Díky za odpovědi
prosím o radu - půjde tohle nějak udělat?
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Re: prosím o radu - půjde tohle nějak udělat?
Problém je v tom, že laserový paprsek je úzký, takže bude svítit vždycky jen na jedno čidlo.
Aby se dal snímat, muselo by těch čidel být velké množství těsně nad sebou.
Když budu počítat že paprsek má šířku 2mm a jeden fototranzistor má čočku s průměrem 5mm, tak by to chtělo maximální vzdálenost mezi středy čidel asi 6mm.
Takže na 1 m délky by to vycházelo asi 170 čidel. To samotné Arduino nezvládne a musely by se použít rozšiřovače portů (expandery) např. MCP23017.
8 těchto expanderů dokáže rozšířit počet vstupů Arduina o 128.
Takže tudy asi cesta nevede.
---
Druhá možnost, která mě napadla, bylo použití optických čoček.
Čidla by pak nemusela být tak těsně u sebe, protože čočky by usměrňovaly laserový paprsek do svých ohnisek nezávisle na vzdálenosti od optické osy.
Při použití např. 5cm plastových Fresnelových čoček by pak na 1 metr délky stačilo 20 čidel.
Jenže tohle je jen ideální teorie. V praxi by bylo asi hodně obtížné nastavit to mechanicky.
---
Třetí možnost by bylo měření pomocí pomalého pokládání měřící tyče.
Na měřící tyči by byla čidla opět třeba ve vzdálenosti 5cm, ale při jejich pomalém pokládání do hloubky by se postupně čidla osvěcovala laserem.
Poslední osvícené čidlo před položením tyče na dno by pak ukazovalo hloubku.
Problém při tomto režimu měření by mohl nastat v případě, že by se tyč pokládala moc rychle a blikající paprsek laseru by některé z čidel nestihnul osvítit.
Navíc je tady třeba počítat i s tím Sluncem, takže jednoduché osvícení by nemělo být bráno jako "zásah laserem".
Chtělo by to alespoň 2 impulzy, mezi kterými by se měřil čas. Když by byl čas mezi impulzy 250 až 330ms (= 3 až 4 ot/s), znamenalo by to, že bylo čidlo osvíceno laserem.
Dál mě nic nenapadá...
Aby se dal snímat, muselo by těch čidel být velké množství těsně nad sebou.
Když budu počítat že paprsek má šířku 2mm a jeden fototranzistor má čočku s průměrem 5mm, tak by to chtělo maximální vzdálenost mezi středy čidel asi 6mm.
Takže na 1 m délky by to vycházelo asi 170 čidel. To samotné Arduino nezvládne a musely by se použít rozšiřovače portů (expandery) např. MCP23017.
8 těchto expanderů dokáže rozšířit počet vstupů Arduina o 128.
Takže tudy asi cesta nevede.
---
Druhá možnost, která mě napadla, bylo použití optických čoček.
Čidla by pak nemusela být tak těsně u sebe, protože čočky by usměrňovaly laserový paprsek do svých ohnisek nezávisle na vzdálenosti od optické osy.
Při použití např. 5cm plastových Fresnelových čoček by pak na 1 metr délky stačilo 20 čidel.
Jenže tohle je jen ideální teorie. V praxi by bylo asi hodně obtížné nastavit to mechanicky.
---
Třetí možnost by bylo měření pomocí pomalého pokládání měřící tyče.
Na měřící tyči by byla čidla opět třeba ve vzdálenosti 5cm, ale při jejich pomalém pokládání do hloubky by se postupně čidla osvěcovala laserem.
Poslední osvícené čidlo před položením tyče na dno by pak ukazovalo hloubku.
Problém při tomto režimu měření by mohl nastat v případě, že by se tyč pokládala moc rychle a blikající paprsek laseru by některé z čidel nestihnul osvítit.
Navíc je tady třeba počítat i s tím Sluncem, takže jednoduché osvícení by nemělo být bráno jako "zásah laserem".
Chtělo by to alespoň 2 impulzy, mezi kterými by se měřil čas. Když by byl čas mezi impulzy 250 až 330ms (= 3 až 4 ot/s), znamenalo by to, že bylo čidlo osvíceno laserem.
Dál mě nic nenapadá...
Re: prosím o radu - půjde tohle nějak udělat?
díky za odpověď,
stačilo by mně 32cm rozdělenejch do 5 skupin. Střed 2 cm, pak na obě strany šířka pole 5cm a 10cm. Dal bych vždycky jednu skupinu jedna kontrolka. Není to na reaktor, ale na vodovod
Použití čoček, pokud by bylo funkční, by bylo určitě daleko lepší - zjednodušení. Něco o tom pohledám. Jen aby to moc nenarůstalo rozměrově...
ještě jednou díky
stačilo by mně 32cm rozdělenejch do 5 skupin. Střed 2 cm, pak na obě strany šířka pole 5cm a 10cm. Dal bych vždycky jednu skupinu jedna kontrolka. Není to na reaktor, ale na vodovod

Použití čoček, pokud by bylo funkční, by bylo určitě daleko lepší - zjednodušení. Něco o tom pohledám. Jen aby to moc nenarůstalo rozměrově...
ještě jednou díky