Prosba o pomoc.
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Prosba o pomoc.
Zdravím, jsem nováček a potřeboval bych radu. Mám Arduino NANO a s ním potřebuji spínat relé. Na 7 pinu mám Relé které potřebuji aby se hned po sepnutí napájení seplo, dále pak mám na pinu 5 přiveden 5V impuls a potřeboval bych aby arduino to relé vypnulo pokud se dostane na tento pin impuls delší jak 3s. Jak by jste to napsali ? Poradí někdo ?
Díky.

Re: Prosba o pomoc.
WTF, co je to za název vlákna?? Název je od toho, aby se alespoň z části pochopilo co bude uvnitř!
Já bych to napsal takhle: V setup nastavit výstup na zapnuto. Po stisku tlačítka ( hlídat náběžnou hranu) uložit do nějaké proměnné aktuální čas. Pod tím ve smyčce loop (pokud je tlačítko stisknuto) hlídat, jestli je aktuální čas o více než tři sekundy vyšší než uložený čas. Pokud ano, tak vypnout výstup.
Já bych to napsal takhle: V setup nastavit výstup na zapnuto. Po stisku tlačítka ( hlídat náběžnou hranu) uložit do nějaké proměnné aktuální čas. Pod tím ve smyčce loop (pokud je tlačítko stisknuto) hlídat, jestli je aktuální čas o více než tři sekundy vyšší než uložený čas. Pokud ano, tak vypnout výstup.
Za nadpis se omlouvám, bohužel ho již nemohu změnit. Bohužel netuším jak takový kód napsat, zatím Wiring neumím dost na to abych znal takové příkazy. Teoreticky by stačilo i porovnání pomocí nějakého pokud si pamatuji "pulseIn".
Potřeboval bych najít nějakého dobráka který by byl schopen ten kod napsat tak abych si ho zpětně mohl rozebrat a zároveň ho i použí.
Potřeboval bych najít nějakého dobráka který by byl schopen ten kod napsat tak abych si ho zpětně mohl rozebrat a zároveň ho i použí.

Dál jsem se zatím nedostal protože žádný kóód v loop mi nefungoval.
const int blinkr = 3;
const int rele = 2;
void setup() {
pinMode (blinkr, INPUT);
digitalWrite (rele, HIGH);
pinMode (rele, OUTPUT);
}
void loop() {
}
const int blinkr = 3;
const int rele = 2;
void setup() {
pinMode (blinkr, INPUT);
pinMode (rele, OUTPUT);
}
void loop() {
}
Dobrý den, toto je nejprimitivnější řešení, které mě napadlo. Nezkoušel jsem ho (nemám teď na čem otestovat), ale třeba bude fungovat 
Jistě by to šlo i jinak (přerušení, ...), ale takto je to asi nejpřímočařejší.

Kód: Vybrat vše
const int blinkr = 3;
const int rele = 2;
boolean lastState = false;
unsigned long onTime = 0; // čas nástupné hrany pulzu
void setup() {
pinMode (blinkr, INPUT);
pinMode (rele, OUTPUT);
}
void loop() {
boolean state = digitalRead(blinkr);
if(state != lastState){ //došlo ke změně
if(state == HIGH){
onTime = millis();
}
lastState = state;
}
if(state == HIGH && millis() - onTime > 3000){
digitalWrite(rele, LOW);
}
}
Děkujíííííí funguje
Jestli mohu ještě poprosit trochu vysvětlit funkci boolean
a unsignet long ..... Četl jsem si o nich ale moc mi to do hlavy neleze.
Ještě jednou Díky.

Jestli mohu ještě poprosit trochu vysvětlit funkci boolean

Ještě jednou Díky.

Dobrý den, jsem rád, že funguje 
Boolean, unsigned long, int, ... to všechno jsou datové typy.
Psal jsem o nich ve článku https://arduino.cz/zakladni-struktury-jazyka-wiring/. Pro vás zajímavá část začíná nadpisem proměnné.
Zkuste si to přečíst a kdyžtak se ptejte

Boolean, unsigned long, int, ... to všechno jsou datové typy.
Psal jsem o nich ve článku https://arduino.cz/zakladni-struktury-jazyka-wiring/. Pro vás zajímavá část začíná nadpisem proměnné.
Zkuste si to přečíst a kdyžtak se ptejte

Dobrý den, také žádám o pomoc, asi je to hloupé, ale už asi 3 hodiny nemohu najít řešení.
když nahraji do Arduina následující kód a přes okno v seriové lince zadám například 1, program mi po seriové lince vypíše 49 a já nechápu proč, mám nastavenou decimální soustavu.... a stejně, dělalo to na mém programu,tak jsem zkopíroval i tento z nápovědy na arduino.cc a dělá to stále...
Moc děkuji.
int incomingByte = 0; // for incoming serial data
void setup() {
Serial.begin(9600); // opens serial port, sets data rate to 9600 bps
}
void loop() {
// send data only when you receive data:
if (Serial.available() > 0) {
// read the incoming byte:
incomingByte = Serial.read();
// say what you got:
Serial.print("I received: ");
Serial.println(incomingByte, DEC);
}
}
když nahraji do Arduina následující kód a přes okno v seriové lince zadám například 1, program mi po seriové lince vypíše 49 a já nechápu proč, mám nastavenou decimální soustavu.... a stejně, dělalo to na mém programu,tak jsem zkopíroval i tento z nápovědy na arduino.cc a dělá to stále...
Moc děkuji.
int incomingByte = 0; // for incoming serial data
void setup() {
Serial.begin(9600); // opens serial port, sets data rate to 9600 bps
}
void loop() {
// send data only when you receive data:
if (Serial.available() > 0) {
// read the incoming byte:
incomingByte = Serial.read();
// say what you got:
Serial.print("I received: ");
Serial.println(incomingByte, DEC);
}
}
Protože posilate znak '1' a ne hodnotu 1.
A znak '1' má v ASCII tabulce hodnotu 49
A znak '1' má v ASCII tabulce hodnotu 49

A mohu se jeste zeptat jak poslat hodnotu?
Děkuji
Děkuji