Autoodečet kotelny
Autoodečet kotelny
Ahoj,
mám takový cíl a to odečet všech měřících prvků v kotelně a jejich odesílání na SQL server a následně vyhodnocování.
To by asi neměl být problém se sestrojením odečtových čidel pro plynoměr, vodoměr a elektroměr.
Spíš mě nyní trápí jiná věc a to vzdálenost měřidel od kotelny, kde bych dal Arduino, které by hodnoty odesílalo na server, protože třeba elektroměr se nachází u vchodu do budovy a vzdálenost od kotelny je cca 50 metrů. Plynoměr to stejné, ale ve vzdálenosti třeba 200metrů . jediné co je snad přímo v kotelně je vodoměr.
Napadá někoho nějaké schůdné řešení ??
Napadlo mě použít LoRa, ale muselo by to být napájené pomocí baterie a tím je otázka jak dlouho by vydržela ta baterie..
mám takový cíl a to odečet všech měřících prvků v kotelně a jejich odesílání na SQL server a následně vyhodnocování.
To by asi neměl být problém se sestrojením odečtových čidel pro plynoměr, vodoměr a elektroměr.
Spíš mě nyní trápí jiná věc a to vzdálenost měřidel od kotelny, kde bych dal Arduino, které by hodnoty odesílalo na server, protože třeba elektroměr se nachází u vchodu do budovy a vzdálenost od kotelny je cca 50 metrů. Plynoměr to stejné, ale ve vzdálenosti třeba 200metrů . jediné co je snad přímo v kotelně je vodoměr.
Napadá někoho nějaké schůdné řešení ??
Napadlo mě použít LoRa, ale muselo by to být napájené pomocí baterie a tím je otázka jak dlouho by vydržela ta baterie..
Re: Autoodečet kotelny
RS485 - Maximální délka sběrnice je až 1 200 m, potřebuješ jen 1čip DS75176 do každého zařízení. Funguje to ArduinoUART -> DS75176 -> DS75176 -> ArduinoUART ... Akorát ta komunikace na RS485 je jen jednosměrná, takže musíš jedním pinem přepínat směr na tom DS75176 ... nic drastického, jen před každým Serial.write přehodíš logickou uroveň pinu a pak ji zase vrátíš zpátky.
Kábl to potřebuje kroucený, takže klidně UTP - zabere ti to jeden pár, tak po zbytku vodičů můžeš poslat i napájení.
Kábl to potřebuje kroucený, takže klidně UTP - zabere ti to jeden pár, tak po zbytku vodičů můžeš poslat i napájení.
Záleží i na tom, jak často bys potřeboval měřit a jak často ty data odesílat (1 x denně, 1 x týdně, ...?). Pokud by se to řešilo bezdrátově, LoRa vypadá jako rozumný řešení; zařízení může být v režimu spánku (deep sleep) a periodicky se probouzet a odesílat data.
Za takových podmínek bude spotřeba nízká a aku ti vydrží dlouho.
Za takových podmínek bude spotřeba nízká a aku ti vydrží dlouho.
Data by to ziskavalo jednou denne.. ale cidla na vodomer funguji dle otaceni toho kolecka, ja bych spis potreboval na snimani hodnot cisel, protoze nepotrebuji kontiunalni ziskavani hodnot, spis jednou za den ziskat hodnotu z vodomeru,plynomeru, elektrometu a to odeslat
Jak chceš odečíst čísla. To snad jedině ofotit. Ze tvého popisu mi není jasné, jak to chceš snímat. A ještě doplním předchozí příspěvek. Při komunikaci přes RS485 je někdy problém s řízením směru přenosu. Pokud máš možnost použití dvou párů v kabelu přidáš na každém konci jeden budič a vznikne RS422 která je obousměrná a nemusíš řešit řízení směru komunikace. Nezapomeň na obou koncích zakončovací odpor kolem 120 ohmu a nějaké transily proti přepětí při bouřce.
Ať se ti daří. Igor
Ať se ti daří. Igor
No prave ze nechci snimat impulsy. To je mi tak nejak naprd. Potreboval bych odecitat hodnoty cisel. A to je ten problem. Muselo by se to vyfotit a odeslat na server, ale pokud bych pouzil LoRu, tak nevim jak by to bylo s odesilanim dat.
Pokud bych uz mel fotku na webu, tak pres nejaky OCR PHP by se dalo z fotky vycist hodnoty.
Pokud bych uz mel fotku na webu, tak pres nejaky OCR PHP by se dalo z fotky vycist hodnoty.
Ty impulsy jsou tam z toho důvody, aby je snímalo externí zařízení ... na server pak pošleš že od posledního dotazu si zachytil 1657 impulzů. To jsou dva bajty dat. Server si pak dopočte kolik je to spotřeby a jaký číslo se zrovna teď zobrazuje na displeji toho měřiče.
V tom pripade by muselo to zarizeni u merice byt stale aktivni a stale pocitat. To znamena nepouzitelne pro provoz na baterie a v Deep Sleep modu
Kde můžu, tam natáhnu kabl ...
To ano, ale tady ten pripad by byl v bytovem dome, kde vzdalenosti jsou obrovsky a slozitost natazeni extremni