Jaký servomotor z ali na otočení cylindrické vložky?
Jaký servomotor z ali na otočení cylindrické vložky?
Zdravím.
Mam do garáže koupenou tuto fabku.
https://www.alza.cz/richter-czech-eb-k3 ... 784570.htm
A chtěl bych k ní přidělat nějaký servo motor.
Prostě ta část bez kliče bude uvnitř dilny a každý večer to servo zamkne.
Poradíte jake?
Děkuji.
https://aliexpress.com/item/1005002990973782.html
Jsou prý servo motory, co se otočí třeba jen o 360° a zastaví. Což bych nemusel řešit dojezdy.
Mam do garáže koupenou tuto fabku.
https://www.alza.cz/richter-czech-eb-k3 ... 784570.htm
A chtěl bych k ní přidělat nějaký servo motor.
Prostě ta část bez kliče bude uvnitř dilny a každý večer to servo zamkne.
Poradíte jake?
Děkuji.
https://aliexpress.com/item/1005002990973782.html
Jsou prý servo motory, co se otočí třeba jen o 360° a zastaví. Což bych nemusel řešit dojezdy.
Re: Jaký servomotor z ali na otočení cylindrické vložky?
Možná se pletu, ale serva, která jsou označena jako 360°, se obvykle nezastaví, ale točí se furt dokola bez dorazu.
Takže asi budeš muset použít nějakou převodovku z obyčejného 180° serva.
V první řadě by to ale chtělo změřit sílu, která je potřebná na otočení zámku a podle toho pak volit sílu serva.
Takže asi budeš muset použít nějakou převodovku z obyčejného 180° serva.
V první řadě by to ale chtělo změřit sílu, která je potřebná na otočení zámku a podle toho pak volit sílu serva.
Tak na jedno zamknuti by stačilo těch 180°.
Ale jak změřit tu sílu, která je potřebná na otočení zámku?
V tom jsem uplna lama.
Ale jak změřit tu sílu, která je potřebná na otočení zámku?
V tom jsem uplna lama.
Siloměrem. Obtoč provázek párkrát kolem toho kolečka, na konci provázku si uvaž nějakou rozumnou pružinu a zatáhni, abys otočil kolečko a změř si o kolik se ti ta pružina během otáčení natáhne. Pak jí zavěs a na druhý konec navěš tolik závaží, aby se natáhla stejně jako při otáčení zámkem ... a zvaž závaží. Váhu už pak na sílu přepočteš.
Teorie je hezká, ale nakonec to asi budeš muset risknout.
Mám doma to servo MG996R a když na něj nasadím dodávanou hvězdici s průměrem něco málo přes 3cm, tak to při napájení 5V powerbankou mezi dvěma prsty neudržím.
Ten tvůj zámek má zamykací váleček s průměrem taky 3cm, takže jestli jsi schopný ho dvěma prsty zamknout, tak by ti to servo snad mělo stačit.
Mám doma to servo MG996R a když na něj nasadím dodávanou hvězdici s průměrem něco málo přes 3cm, tak to při napájení 5V powerbankou mezi dvěma prsty neudržím.
Ten tvůj zámek má zamykací váleček s průměrem taky 3cm, takže jestli jsi schopný ho dvěma prsty zamknout, tak by ti to servo snad mělo stačit.
Pokud chceš otočit vložkou o více otáček, tak bych doporučil navijáková serva pro modely plachetnic. Mají obvykle kolem 6 otáček a sílu přes 10 kg na 1cm páku. Některá serva mají jen asi 4 otáčky na celý rozsah řízení, ale typ si nepamatuji. Výhoda těchto serv je v tom, že se jednoduše zvolí poloha jejich zastavení na obou koncích pohybu. Ovládání je klasický servosignál 1-2mS kladný pulz s opakovací frekvencí 50Hz.
Igor
Igor
SERVO má spoustu nevýhod
- musíš znát jeho polohu, střídou určuješ jak má být natočené, takže pokud se zařízení restartuje = problém
- podle ceny - plasťák
- neutáhne to - dle mne
Na větroni mám servo na 5kg i 15kg tah a ty 5kg začínají ceny na 280Kč
Osobně bych šel do mikro-krokového motoru + převod na sílu, nebo rovnou DC motorek s převodovkou - tam odpadá řízení krokového motoru.
Rozhodně bych něčím kontroloval krajní polohy, stačí malé magnety + hall senzor - levné, spolehlivé
- musíš znát jeho polohu, střídou určuješ jak má být natočené, takže pokud se zařízení restartuje = problém
- podle ceny - plasťák
- neutáhne to - dle mne
Na větroni mám servo na 5kg i 15kg tah a ty 5kg začínají ceny na 280Kč
Osobně bych šel do mikro-krokového motoru + převod na sílu, nebo rovnou DC motorek s převodovkou - tam odpadá řízení krokového motoru.
Rozhodně bych něčím kontroloval krajní polohy, stačí malé magnety + hall senzor - levné, spolehlivé
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"