senzor kvality vzduchu

Odpovědět
rom4n

senzor kvality vzduchu

Příspěvek od rom4n » 15 úno 2025, 10:51

Ahoj,
pořídil jsem si senzor kvality vzduchu ESN160+AHT21. Po vybalení jsem zjistil, že číňani tak trochu žulili - v reálu se nejednalo o teplotní a vlhkostní senzor AHT21, ale předchozí verzi AHT20 bez značení na pouzdře. Samotné ENS160 vypadá jako originální součástka.
Nechápu ale, proč výrobci dávají teplotní senzory (ikdyž s vyfrézovaným okolím PCB) na stejnou desku, kde je ENS160, který se potřebuje zahřát a zároveň je hned vedle LDO 1.8V pro jeho napájení, které také topí (podle infrateploměru ke 40°C). Samotné PCB s oběma senzory tak po pár minutách používání dosahuje trvalé teploty kolem 30°C.
Já si zbytečně lámal hlavu, proč mi teploměr měří s odchylkou +6,5°C oproti reélné teplotě okolí a měl jsem podezdření na nepovedenou kopii samotné součástky..

Teď pár otázek pro v této problematice zkušenější - je to prostě jen línost a kravina těch, co to takto navrhují a nebo se teplotní senzor nemá používat pro zamýšlené měření okolní teploty vzduchu, ale pro kalibraci samotného ENS160 (který má ale podle katalogového listu vlastní teplotní a vlhkostní kompenzaci)? Případně při použití pro kompenzaci posílat do senzoru offsetem upravenou teplotu, která odpovídá okolí nebo naopak aktuální "zahřátou" teplotu desky senzorů? Docela mě to zklamalo a naštvalo zároveň. Pokud dám před senzory malý ventilátor pro proudění vzduchu, sice to teplotu bez offsetu stahuje k té reálné, ale zas to nikdo nechcete večer v místnosti.. Elektroniku mám zatím mimo krabičku, takže nedochází k nechtěnému přehřívání z okolní elektroniky.

Cmrnda

Re: senzor kvality vzduchu

Příspěvek od Cmrnda » 18 úno 2025, 15:17

rom4n píše:
15 úno 2025, 10:51
Teď pár otázek pro v této problematice zkušenější - je to prostě jen línost a kravina těch, co to takto navrhují
Jednoznačně.

Několikrát jsem si dal otázku, kdo to vůbec navrhuje?
1) Člověk? Ne, určitě ne...
2) Umělá inteligence navrhovaná člověkem? Ne.
3) Cvičená opice? Taky ne.
4) Umělá inteligence navržená cvičenou opicí? Tady už to padá na váhu. :roll:

A co zkusit BME 280 (680). Měří teplotu, vlhkost a ta 680 ka i nějaké plyny, vše v jednom senzoru, 5ks se dá pořídit za 50,-Kč.

Ještě k těm zmetkům, pořídil jsem si po špatných zkušenostech s IO Dalass, KY 028. No jó, ale, destička obsahuje 1xIO a termistor, a chlubí se analogovým výstupem. Po krátkém zkoumání jsem zjistil že analog je myšlen pouze z uměle zatlumeného termistoru. IO jakožto komparátor se dvěma oddělenými obvody slouží jako jeden vyp/zap (a to ještě bez uvedených údajů o hysterezi a pod) a druhý jen pro LED diodu. No není to k smíchu? :D

Odpovědět