Pomoc s vývojen

Sem pište, hledáte-li někoho, kdo pro vás něco naprogramuje, či sestaví.
Pablo74

Re: Pomoc s vývojen

Příspěvek od Pablo74 » 21 úno 2026, 07:57

Tohle by tě mohlo zajímat a inspirovat; video na Youtube a názvem
I Built a BETTER Solar-Powered Water Tank Level Sensor

JPLABS
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vývojen

Příspěvek od JPLABS » 28 úno 2026, 01:39

youtu u mne nikdy nešla. Nevím proč, youtu neřeším.
Zatím jsem docela pokročil v řešení software. Zadělal jsem laser do hliníkový trubky od nohy stolu a připojil na vývojovou desku s Microchipem 16F877A. Viz foto - V papírový krabici je vývojová deska, vlevo menší deska je programátor. Vpravo od papírový krabice je hliníková trubka a v ní laser směrem ke stropu. Zespoda do laseru vedou 4 dráty. Dva jsou napájení a dva jsou sériový data.
laser napojený na microchip
laser napojený na microchip
Laser v trubce měří vzdálenost proti stropu. Na displeji horní řádek ukazuje hexa kód z registrů elektroniky laseru a číslo dále vpravo je vzdálenost v cm. Spodní řádek ukazuje cyklus. Laser měří ve smyčce, asi tak 400-500x za vteřinu. Dokáže změřit vzdálenost od 30-40cm. To je minimum, kdy je schopen měřit. Až do 1 metru to udělá s přesností asi 2 cm. Od 1m dále má přesnost 1 cm. Maximum je asi 30-40 metrů. Záleží na optických podmínkách, zda je tma nebo světlo, zda svítí sluníčko nebo je mlha nebo čistý vzduch. Pak také na odrazové ploše. Nejlepší je světle šedá hladká plocha. Zkoušel jsem zatím jen z okna přes zahradu k sousednímu domu. Musím teď navrhnout desku elektroniky, která bude uvnitř trubky. Také potřebuju sluneční clonu na trubku, takovou jako mají foťáku na objektivech.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)

Odpovědět