ESP32 Forth (programovací jazyk)

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Odpovědět
Pablo74

ESP32 Forth (programovací jazyk)

Příspěvek od Pablo74 » 14 říj 2025, 18:33

Klasicky se ESP32 programuje v prostředí Arduino IDE ve Wiringu (někdo tomu říká jazyk, někdo framework pro C/C++). Jsou ale i další možnosti jako MicroPython či CircuitPython nebo právě v titulku zmíněný Forth.

Gilhad má tady na fóru vlákno o portování Forthu na jednočip: viewtopic.php?t=3667, což mne mírně inspirovalo a porozhlídl jsem se.

Ještě nemám osobní zkušenost, zato jsem objevil PDF s názvem "The great book
for ESP32forth"
a nemůžu se nepodělit: http://www.empain.me/alain/DOCS/GreatBo ... _v1_10.pdf

gilhad

Re: ESP32 Forth (programovací jazyk)

Příspěvek od gilhad » 17 říj 2025, 06:19

Už jsem si to stáhnul a snad to i časem přečtu :)

Teď dokončuju návrh druhé verze hardware pro MHF, důsledně cílený na ruční pájení SMD. Už se mi na 10x10 cm vešly všechny potřebné součástky, i jsem to propojil a dost učesal, už by to mohlo jít do výroby, ale chci ještě důkladně projít navazující logiku, jestli mi tam vystačí piny a výpočetní buňky na všechny funkce.
A pak se už budu moct pustit do nové verze FORTHu, tentokrát plně 24bitové (nebo 22bitové, to ještě uvidím), aby zmizely všechny problémy mezi CELL, DOUBLE CELL a Adresou na Return Zásobníku (kvůli kterým teď mám spoustu slov duplicitních a triplicitních a stejně to nefunguje spolehlivě).

Rozhodně držím palce a jsem zvědavý na všechny pokroky :)

Odpovědět