jankop píše: ↑01 úno 2018, 17:06
S tím clem je to vcelku ptákovina. Když si pošta usmyslí, že to nepustí do oběhu, tak to půjde do celního řízení bez ohledu na cenu. A i když nebude doměřeno clo ani DPH, tak zaplatí za každý baliček cca 100Kč poště za celní deklaraci. Nikdo dvakrát nezkoumá pod rentgenem, jestli je to 1m nebo 5m a cena napsaná na balíčku je taky nezajímá. Cenu je třeba doložit. Ovšem pokud se má doplatit clo nebo DPH, tak si pošta za deklaraci vezme 192Kč a do výměru daně vám myslím započtou i cenu dopravného z Ćíny i když to bylo zdarma. Když mi přišel balíček z číny v prokazatelné ceně 1250Kč a byla to věc která nepodléhala clu, tak jsem stejně zaplatil suma sumárum 600Kč.
Pokud jde kamarádovi o řasy, tak nejlepší je nesvítit vůbec, to ví každý akvarista
Dovolím si nesouhlasit, i když to sem nepatří.
Zrovna od Aliexpress je na každém balíčku "cena pro celní řízení" a tak to nikdo nezkoumá. Loni mi přišlo 75 balíčků, z toho jsem DPH a i někdy clo platil u pěti - cena balíčků 50-200EUR.
Jsem na poště registrovanej, tak se to vše dělá online a za 5 dní to je proclené a u mne doma.
U těch ostatních, a ani u jiných za ta léta, s cenou pod 22EUR (a je to v podmínkách celního řízení zmíněné), se mi nikdy nestalo, že by byl otevřený nebo že by se něco proclívalo, natož platilo.
Ten poplatek je vázaný opravdu jen nad cenu 22EUR, ale jak píšeš a je to v podmínkách zmíněné, do ceny se počítá i poštovné, proto si u dražších balíčků doplácím 1-2 USD poštovné, protože jinak to pošta dopočítává dle svých tarifů a to jsem zažil v rozpětí 360-800Kč - podle váhy.
Clo je dle kategorie zboží.