DPS s ATmega 32u4

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

DPS s ATmega 32u4

Příspěvek od pavel1tu » 25 úno 2019, 18:36

Už 7 dní se babrám s tišťákem pro Arduino modul s komunikací.
Když už jsem to měl hotové na ATmega168, zjistil jsem, že namám vyvedené piny na nahrávání a nevejdou se mi tam.
Pak jsem to začal předělávat na 32u4 - to má už v sobě převodník na USB. Ale nemám čip, tak to není jak vyzkoušet.

Teď byl u mne na kávě kolega a říkal že má Adafruit-Feather-32u4-RFM-LoRa-PCB - to mne zaujalo, ale když to z GITHUB stáhnu, tišťák nemá propojené GND.
Můžete na to někdo kouknout, když to stáhnete v jakém stavu máte PCB ?
Buď bych nechal přímo udělat tohle, nebo to jen poupravil - ale spíš to jejich, stejně to je pod licencí.

díky a nespěchá to :-)

PS: kdybych nechal dělat PCB, měl by někdo zájem ? Asi jich budem dělat postupem povícero - pro 5 lidí (asi 50), ale na testování v 1 kole nám jich stačí 5.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Axamith
Příspěvky: 488
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Adafruit

Příspěvek od Axamith » 26 úno 2019, 06:34

Pavle, zkus se mrknout na Moteino, to by pro tebe mohlo být také zajímavé řešení.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Adafruit

Příspěvek od pavel1tu » 26 úno 2019, 06:58

Axamith píše:
26 úno 2019, 06:34
Pavle, zkus se mrknout na Moteino, to by pro tebe mohlo být také zajímavé řešení.
Moteino mám doma dlouho, jen díky nim jsem začal s moduly RFMxx
Ale bojuji s místem, stačí mi čip na 8MHz, 3,3V, vyvedené Onewire, I2C + OLED displej, 2x BI vsup, 2xAI vstup - to jsme "maximalizovali" co má mít externí modul.

A od nich nemohu najít schéma a
PCB
Už ho mám, díky - mne stačí 3ks, těch 30USD za kus bych možná skousnul, ale ostatní asi ne .... plán je 50-60 ks - výrobce PCB nám je i osadí SMD co bude z jeho produkce, takže dopájíme jen konektory a RFM destičky.

No, sestavené to mám na ATmega328, ale 32U4 se mi líbí víc - pro to USB - ještě ho musím testnout na spotřebu.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Axamith
Příspěvky: 488
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Adafruit

Příspěvek od Axamith » 26 úno 2019, 10:21

Co jsem se díval na parametry, tak spotřeba není žádná sláva (pokud by to mělo běžet na baterie). Ono se není čemu divit, USB převodník a napěťový regulátor si něco vezmou.
~ 300uA při plném spánku, ~ 120mA špička během vysílání + 20dBm, ~ 40mA během aktivní poslechu rádia.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Adafruit

Příspěvek od pavel1tu » 05 bře 2019, 17:08

Je možné, že by ATmega328P-AU neběžel bez externího oscilátoru ? (3,3V) - nejde mi nahrát ani BOOTloader

Jaké minimální zapojení máte vyzkoušené ?
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

8BB76E1
Příspěvky: 42
Registrován: 11 lis 2018, 12:01
Reputation: 0
Bydliště: 大阪府

Re: Adafruit

Příspěvek od 8BB76E1 » 06 bře 2019, 11:49

pavel1tu píše:
05 bře 2019, 17:08
Je možné, že by ATmega328P-AU neběžel bez externího oscilátoru ? (3,3V) - nejde mi nahrát ani BOOTloader
do nového čipu?

mám tu 328p-au zapojený prakticky bez ničeho - žádný krystal, kondenzátory, ani ten rezistor na reset pin tu není. jen displej a ds3231 modul, a chodí bez problému.

osobně jsem si jeden čip bricknul, když jsem si hrál s clock prescalerem - asi jsem ho nastavil moc nízko, takže arduino ide teď jen hodí chybovou hlášku, že není odezva, ale to asi nebude tenhle případ, že?

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Adafruit

Příspěvek od pavel1tu » 06 bře 2019, 12:38

Nový čip, ten 7x7mm, rozteč 0,8mm ( 0,5mm nedávám pájkou)
do klasického v pouzdře DIP normálně nahraji ... zkontroluji ještě nožičky pod lupou .... mám ho v takové "patici" co jsem si pořídil jen na nahrávání, možná něco nesedí

A může pak chodit bez ext. oscilátoru na 5V ?
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

8BB76E1
Příspěvky: 42
Registrován: 11 lis 2018, 12:01
Reputation: 0
Bydliště: 大阪府

Re: Adafruit

Příspěvek od 8BB76E1 » 06 bře 2019, 13:03

pavel1tu píše:
06 bře 2019, 12:38
mám ho v takové "patici" co jsem si pořídil jen na nahrávání, možná něco nesedí
v tomhle? ^_^ https://imgur.com/a/kBooavZ

jo, je to takové nejisté, stalo se mi i že nový vodič nevodil, i když navenek vypadal dobře..
pavel1tu píše:
06 bře 2019, 12:38
A může pak chodit bez ext. oscilátoru na 5V ?
neměl by být problém. aspoň mně to běhá jak na 3, tak na 5..

------------------------------------------------------------------

ale u nového čipu bude asi krystal nutný, aspoň pro to první nahrání.. pak záleží, co si tam člověk nastaví (buď přes fuse bits, ale to jde zatím mimo mně) a nebo při nahrávání BL: https://imgur.com/a/tQ9dOcr

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Adafruit

Příspěvek od pavel1tu » 06 bře 2019, 19:59

Ne, tuhle patici na univerzálu, napájené drátky jen na naprogramování ....

Obrázek
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Adafruit

Příspěvek od pavel1tu » 07 bře 2019, 06:07

Je to tou paticí ... safra
Jak to děláte s tímto pouzdrem Vy ?
nechci mít na desce ještě piny na programování, bojuji s rozměry ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host