Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

hafca
Příspěvky: 55
Registrován: 23 říj 2017, 23:05
Reputation: 0

Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od hafca » 14 lis 2021, 17:35

Pokouším se do ESP32-WROOM-32 po kompilaci zapsat zkompilovaný program. Zápis podle IDE proběhne OK, ale v ESP se zkompilovaný program neobjeví. Zkoušel jsem nastavit různé desky, měnit rychlost zápisu ale marně.
Dělám někde chybu, nebo je chyba v ESP?

martinius96
Příspěvky: 540
Registrován: 01 srp 2017, 19:29
Reputation: 0
Bydliště: Poprad
Kontaktovat uživatele:

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od martinius96 » 14 lis 2021, 18:11

Nie je možné, aby si úspešne nahral program s potvrdzujúcou hláškou a ten vo flashke nebol. ESPTOOL (nástroj pre prácu s flash) vždy po zapísaní programu do flashky ESP32 overuje jeho hash. Ak by tam ten program fyzicky nebol, tak ti to vypíše: A fatal error occurred: MD5 of file does not match data in flash! a malo by to skončiť v podstate chybovou hláškou, podobne ako keď neprejde kompilácia (oranžový prúžok, Error a pod..). Ak však zápis programu prebehol v poriadku, vypíše sa v Arduino IDE hláška: Hash of data verified. Leaving... Hard resetting...

Štandardne sa používa doska ESP32 Dev Module v Arduino IDE.
Ako ten modul testuješ, čím ho napájaš? Máš ho pripojený cez USB-UART prevodník, ktorým nahrávaš program a zároveň z neho aj napájaš ESP32 na 3V3 vývod? Nie je tam nejaký problém s Brownout detector was triggered (uvidíš to na UART monitore), že sa ti doska reštartuje v nekonečnej slučke z dôvodu poklesu napätia (že to z prevodníka neutiahne prúdovú špičku pri bootovaní ESP32)?

Tento typ problému som mal napr. u ESP-CAM, keď som ho napájal na 3V3 priamo z USB-UART prevodníka FTDI 232RL. Nahrávanie programu prebehlo OK, ale program nenabootoval, lebo doska sa stále reštartovala z dôvodu Brownout detector was triggered.

hafca
Příspěvky: 55
Registrován: 23 říj 2017, 23:05
Reputation: 0

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od hafca » 14 lis 2021, 18:20

Tak je asi něco špatně, ale co a kde? V programu se na konci nahrávání objeví OK.
Že tam není to, co by tam mělo být jsem zjistil podle sériového monitoru. Přenosová rychlot byla 115200, já jí změnil na 9600 a zůstala tam to původní. Stejně tak se ESP nepřipojilo na WiFi i přesto, že tam bylo správné jméno a heslo.
Při zápisu svítí jen červená LED, nic jiného. Přidal jsem pritscreen ze zápisu.
scr.jpg

martinius96
Příspěvky: 540
Registrován: 01 srp 2017, 19:29
Reputation: 0
Bydliště: Poprad
Kontaktovat uživatele:

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od martinius96 » 14 lis 2021, 18:42

Zápis programu vyzerá byť v poriadku, vykonalo sa aj spätné overenie hashu.

Napadá ma ešte jedna vec...
Akú máš vybratú Partition Scheme v Nástroje?
Ak využívaš schému partícii s OTA oddielmi, je možné, že vo flashke existuje partícia OTA_DATA, ktorá definuje pre Bootloader preferovaný oddiel (ofset) z ktorého má bootovať program. Je možné, že vo flash pamäti je ešte iný program, ktorý bootuje namiesto tvojho. Neviem ale, či sa zmenou Partition Scheme odstráni aj OTA_DATA príznaková partícia pre Bootloader.

Môžeš skúsiť aj kompletne vymazať obsah flash pamäte ESP32 cez Príkazový riadok (CLI) príkazom (ukážkovo pre COM1):

Kód: Vybrat vše

esptool.py --port COM1 erase_flash
Respektíve môžeš v príkaze použiť aj esptool.exe: https://github.com/martinius96/WiFi-ter ... sptool.exe

hafca
Příspěvky: 55
Registrován: 23 říj 2017, 23:05
Reputation: 0

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od hafca » 14 lis 2021, 18:55

Mě mate to, že při nahrávání na desce nic nebliká. Přitom tam je tam ještě jedna LED.
Zkusil jsem to nahrát ve všech třech režimech, ale nic.
scr1.jpg

ondraN
Příspěvky: 725
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od ondraN » 14 lis 2021, 19:40

Zkus tam nahrát nějaký naprosto triviální kód, nejlépe blikání LEDkou. Tím se vyloučí, že je v kódu chyba, která projde přes kompilaci.

hafca
Příspěvky: 55
Registrován: 23 říj 2017, 23:05
Reputation: 0

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od hafca » 14 lis 2021, 20:06

Zkusil jsem tam nahrát něco na blikání LED a přidal jsm si tam výpis na sériový monitor. Vede si to ale pořád svou. A opět žádné blikání při nahrávání. Nstavení sériového monitoru je na 9600, ale výpis vyjel na 115200. Výpis z seriového monitoru. Tam měl být jen text, nic jiného.
ets Jun 8 2016 00:22:57

rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:1
load:0x3fff0030,len:1284
load:0x40078000,len:12836
load:0x40080400,len:3032
entry 0x400805e4

Hanz
Příspěvky: 261
Registrován: 25 dub 2019, 23:52
Reputation: 0

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od Hanz » 15 lis 2021, 00:58

vidím, že máš v nástrojích navolenou vývojovou desku Wemos D1 mini a v úvodu píšeš o ESP32 Wroom ? ... a nemělo by se na začátku programování stisknout bootovací tlačítko ? a pak po skončení reset tlačítko ?
A jak píše martinius96
Štandardne sa používa doska ESP32 Dev Module v Arduino IDE.

hafca
Příspěvky: 55
Registrován: 23 říj 2017, 23:05
Reputation: 0

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od hafca » 15 lis 2021, 09:00

Na desce není žádné další tlačítko, jen RESET. Vyzkoušel jsem těch desek víc, ale pořád stejné.
Zkusil jsem inahrát BIN přes "nodemcu flasher master", ale ten desku nevidí. Nevím ale jestli ESP32 umí nebo umí jen ESP8266.
Pošlu jí na reklamaci. Přece jen nestála zas tak málo, abych se s ní trápil.

martinius96
Příspěvky: 540
Registrován: 01 srp 2017, 19:29
Reputation: 0
Bydliště: Poprad
Kontaktovat uživatele:

Re: Po ukončení zápisu do ESP32, tam nic není

Příspěvek od martinius96 » 15 lis 2021, 10:15

Podľa toho výstupu z UART-u sa ti doska vždy reštartuje.
Mal som kedysi rovnaký problém na ESP32 Devkit V1 s modulom ESP32-WROOM-32.
Nespomínam si ale, prečo sa mi ten problém objavil, tiež sa mi doska reštartovala vždy bez ohľadu na nahratý program.
Pomohlo až vymazanie obsahu flash pamäte a odvtedy bol pokoj. Možno by to pred reklamáciou u teba za pokus stálo.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Le-Ze a 2 hosti