2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Odpovědět
Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 880
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od kiRRow » 12 úno 2022, 07:47

Neposíláš 16 x 3 místné číslo, ale 16 x byte. Kdybys posílal 16 x 3 místné číslo (budeme mu říkat int), tak to číslo se skládá ze 2 byte ...

Dělící a řídící znaky jsou v přenosech často používány. Obzvlášť když zpráva nemá pevně danou délku, nebo pevně danou struktůru.

A abych se přiznal, velmi nerad někomu píšu kódy. Už ve škole jsem spolužákům úkol vždy zkontroloval, ale nikdy je nenechal opisovat. Takže jak k tomu došlo ? Ten kód jsi totiž napsal ty, já ho jen poopravil.
A jestli chceš to pětikilo fakt utratit, tak ho pošli na nějaký dětský programátorský kroužek.

ondraN
Příspěvky: 786
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od ondraN » 12 úno 2022, 08:18

Viktor_EX píše:
12 úno 2022, 00:19
to dulezity, co me palilo, jsem vyresil. (16x 3-mistne cislo)

kdyz uz jsem v tom, chtel jsem si vyrobit ukazkove priklady a ulozit, jak prenest text, co ja vim, 10-15 znaku. nepotrebuji to nyni pro nic konkretniho. jen kdyz uz jsem do toho tx/rx prenosu ponoren, tak pro priste ... a nez se nekde zeptam, cele dny lezim v youtube, forech uz napsanych. a az kdyz vsechno selze, musim se zeptat i kdyz vim, ze mi zase stoupne tlak.
priklady co jsem nasel, jsem rozhybal, jenze vsude prenasej jen jeden znak. doufal jsem, ze to bude drobna uprava kodu á 5 řádek na kazde strane. no, asi jsem se spletl. protoze muj puvodni dotaz opravdu vyresilo 10+10 řádek, a to s i deklaracemi promennych.
kolikrat si rikam, ze to prispivatelum vubec stoji za to vzdycky jen nejakymu chudakovi poslat štěk, který ho sice nasměruje, ale nepomůže. ty pitomy čísla jsem resil asi 3 dny, nevyresil, az tady s tim klucinou(kirrow). kdyby na zacatku napsal tech 10+10 radek kompletniho kodu, je za 10 minut hotovej, protoze ocividne vi, co dela, ostatni by si mohli usetrit nic neresici prispevky, a ja bych mu hned rano ten prvni den poslal 5-ti kilo, protoze mi usetril spoustu hodin a dnu rejpani se v necem, cemu nerozumim, a vsichni by byli o poznani stastnejsi a usetrili spousty casu

uplne stejnym zpusobem ted resim nacteni dat z EPEVER(solarni regulator) do arduina, ale ti co vedi se ocividne vyžívají v tom, že ti reknou jen pulku, nebo nejlepe 10% a pak te nechaji tyden vykvasit a pak zase pustej chlup. takhle je to furt dokola a vsude, takze nic novyho pod sluncem. tak bud at mlcej, nebo at reknou, kolik za to chteji a vsichni zase usetri spousty casu.
Já bych to tak černě neviděl. Lidi chodí na tyhle fór hlavně proto, že se chtějí něco naučit. A tam je ten postup lehkého navedení velmi užitečný. Pokud se nechceš tohle učit a pochopit, měl jsi to asi hodit do rubriky nabídky práce a někdo by ti to podle zadání za peníze napsal.

Viktor_EX
Příspěvky: 33
Registrován: 19 črc 2021, 11:18
Reputation: 0

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od Viktor_EX » 12 úno 2022, 09:07

samozrejme ze se chci naucit. jenze domovska stranka na arduino s okumentaci je vtip, a ne dokumentace.

treba tohle ... https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... ial/write/
kolega poslal link. dobry, funkce, a kde je omacka k tomu? samotna funkce je mi k nicemu
krome jinyho (ze tam spousta veci pro funkcnost chybi) a je tam jasne napsano, ze muzu poslat "Ahoj" a nikde neni napsano, ze mi to bude fungovat jen po usb na monitor (coz nepotrebuji), a ne po RX/TX ... coz mi tady kolega trvdi, ze musim tzv nasekat na nudlicky a posilat po bytech, jenze nevim do dnes jak, substr(x.y) arduino asi nema.
sedim tady a triskam hlavou o futra.
asi tak.

Kód: Vybrat vše

void setup() {
  Serial.begin(9600);
}
void loop() {
  Serial.write(45); // send a byte with the value 45
  int bytesSent = Serial.write("hello");  //send the string "hello" and return the length of the string.
}
dal ... treba kde se tohle doctes?
a = a +1; ... klasika, ale nefunguje, musis napsat a+= 1;
nebo a = a - 1;, nefunguje, musis napsat a-= 1; a obcas mi prijde, ze tam musi byt i mezery, bez mezer to taky snad nejde.
jenze a*= 10; nefunguje, a = a * 10; taky nejde ... no ty blaho, to je jak u blbejch na půdě. musis napsat b = a * 10; a pak si to dole dat zpatky do a.
nikde ty zatraceny syntaxe nejsou vypichnuty. ty blaho, vis kolik dni jsem stravil ladenim kodu, rikam, proc to dopr nefunguje!!! no ono to neumi scitat

16x 3 mistne cislo ... jo, ja vim, v tu chvili mi to pomohlo. jak prenesu 16x opravdove cislo mi je v tuto chvili samozrejme stale zahadou. priklady? nejsou. kdyz nekdo neco prenáší, tak jedno písmenko. H nebo L, dobry a jak dal? ctu tu podelanou knihu, tam je taky jen prenos jednoho pismenka. vy mlady na to mate krouzky, ja to z manzelky nevymačknu a ve skole jsme meli trochu jiny veci.
postavil jsem podle prikladu webserver, funguje dela co ma. napsal bych to ted z hlavy? ne. podle prikladu jo. je mi pres 50, nemusim si vsechno pamatovat, staci vedet, kam se kouknout.

Kdyz mi poradite, jak rozchodit tohle: https://forum.arduino.cc/t/epsolar-sola ... m/895450/2
(vzal jsem ten druhy kod od Steveiboy) abych neztracel cely noci a dny hledanim nesmyslu, koupim vam arduin do krouzku, ze je po sobe budete moc hazet. Asi ted zrejme stojim na kabelu a pripojeni k arduinu. Nasel jsem tohle, viz obrazek.
Přílohy
epever-connection.png

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 880
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od kiRRow » 12 úno 2022, 09:19

Zvaž prosím svůj přístup k tomuto tématu. Nevím jak ostatní, ale mě tvé rozčilování a nedostatek trpělivosti docela odrazuje dále pokračovat ...

Viktor_EX
Příspěvky: 33
Registrován: 19 črc 2021, 11:18
Reputation: 0

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od Viktor_EX » 12 úno 2022, 09:43

rekl bych, ze trpelivosti mam, ze bych mohl rozdavat. dovolil jsem si barvite popsat pozadi problemu

peterple
Příspěvky: 81
Registrován: 22 zář 2021, 20:20
Reputation: 0

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od peterple » 12 úno 2022, 13:55

Viktor_EX píše:
12 úno 2022, 09:07
samozrejme ze se chci naucit. jenze domovska stranka na arduino s okumentaci je vtip, a ne dokumentace.

treba tohle ... https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... ial/write/
kolega poslal link. dobry, funkce, a kde je omacka k tomu? samotna funkce je mi k nicemu
krome jinyho (ze tam spousta veci pro funkcnost chybi) a je tam jasne napsano, ze muzu poslat "Ahoj" a nikde neni napsano, ze mi to bude fungovat jen po usb na monitor (coz nepotrebuji), a ne po RX/TX ... coz mi tady kolega trvdi, ze musim tzv nasekat na nudlicky a posilat po bytech,

dal ... treba kde se tohle doctes?
a = a +1; ... klasika, ale nefunguje, musis napsat a+= 1;
nebo a = a - 1;, nefunguje, musis napsat a-= 1; a obcas mi prijde, ze tam musi byt i mezery, bez mezer to taky snad nejde.
jenze a*= 10; nefunguje, a = a * 10; taky nejde ... no ty blaho, to je jak u blbejch na půdě. musis napsat b = a * 10; a pak si to dole dat zpatky do a.
nikde ty zatraceny syntaxe nejsou vypichnuty. ty blaho, vis kolik dni jsem stravil ladenim kodu, rikam, proc to dopr nefunguje!!! no ono to neumi scitat
Kolega kecá a ty tiež. Pripočítanie jednotky

Kód: Vybrat vše

int a=0;
a=a+1; 
a+=1;
a++;
Všetko to funguje. To čo píšeš o násobení a medzerách sú zase len keci vyplývajúce z neznalosti úplných základov z jazyka C.

Pokiaľ nechápeš ako komunikovať medzi arduinom a terminálom (obidvomi smermi). Tak nevieš ani komunikovať medzi dvomi arduinami. Komunikácia po RS485 prináša ďalší problém v tom že ide o half duplex. Teda nestačí len posielať a počúvať, ale ešte aj musíš riadiť smer prenosu na linke. Čo je ďalších 10 príležitostí aby to nešlo.
Čo z toho že ti to niekto rozchodí. Podľa toho sa nič nenaučíš a pri každej ďalšej zmene to rozbiješ.

Pokiaľ sa to chceš naučiť tak by si mal začať trénovať jednoduché veci ako je napr. poslať z terminálu trebárs
napetie=10Enter
A potom sa snaziť aby to arduino prijalo a akceptovalo a vratilo naspäť 10. Ale tak aby to fungovalo aj vtedy ak pred tým posleš nejaké blbosti.
Keď to budeš vedieť medzi PC a arduinom, tak potom medzi dvomi je to už viac menej to isté. Len treba správne pripojiť Tx a Rx medzi nimi. A ešte k tomu tak aby si ich mohol uploadovať. Tu už potrebuješ rozumieť aj eletrike ako sa tie signály budú ovplyvňovať. To je ten problém prečo nevieš prepojiť dve arduina cez TX a RX.

Ak sa tomu chceš vyhnúť. Vezmi radšej Arduino MEGA. Tam sú 4 sériáky. Takže si ich môžeš prepojiť bez toho aby sa navzájom rušili s USB serial prevodníkom.
To isté platí pre ten zázrak s RS485.
Ak máš veľa trpezlivosti tak každú vec na ktorú narazíš a nefunguje ako by si si predstavoval, tak najprv skúšaj a googli. Ak neprídeš na to kde je pes zakopaný, napíš do fóra. Určite ti tu niekto rýchlo odpovie.

Diego
Příspěvky: 76
Registrován: 23 črc 2017, 09:43
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od Diego » 12 úno 2022, 14:00

Poradim ti knihovnu EasyTransfer. Velice jednoduché a nemusíš řešit skládání nebo rozsekávání dat, vše udělá za tebe ;)
https://arze.cz - ARduino Zapojení Elektronika

Viktor_EX
Příspěvky: 33
Registrován: 19 črc 2021, 11:18
Reputation: 0

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od Viktor_EX » 12 úno 2022, 14:40

peterple ... ja se s tim netajim, ze jsem lama, zadnej ucenej z nebe nespadl. i jsem to tam tak napsal. takze se da ocekavat, ze chyby vznikaji z neznalosti. kdybych to znal, nejsem tu. kdyz ja skoncil s programovanim, zadny C jeste nebylo. to neznamena, ze se na stary kolena nemuzu zacit ucit neco, co deti probiraj ve skole.

na komunikaci s regulatorem asi otevru jiny vlakno. tohle bych povazoval za vyrizene, a za predstaveni dalsi trottla na netu jako dostatecne.

v kazdem pripade jeste jednou dik na kirrow, za dokopani me k vysledku.

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 880
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od kiRRow » 12 úno 2022, 18:36

se hájíš tím, že jsi lama a brečíš nám tu, že tě chceme něčemu naučit ... tak mi to připadá ...

Viktor_EX
Příspěvky: 33
Registrován: 19 črc 2021, 11:18
Reputation: 0

Re: 2X Arduino + TX/RX + prenos cisel

Příspěvek od Viktor_EX » 12 úno 2022, 19:34

kazdej ma svou metodu. ja se nejlepe odpichnu od zakladnich prikladů.
a ano, neznam zaklady C. ano postupne nachazim pastičky, na ktere je treba si dat pozor. chlapci, vy jste taky museli nekde zacinat.
nehodlam se stat ucitelem, hodlam provozovat hobby, v tomto pripade resit monitoring elektrarny.

na druhou stranu jsem venoval spousty casu to pochopit, rozchodit, vyzkousel jsem yt, starsi prispevky for.
vy mi davate lektorskou lekci, ... tim mi nepomuzete, ani sobe. jen si navzajem otravime zivot.

kdyz to zrekapituluju:
1) nevedel jsem, ze UNO ma spojene TX/RX a USB, a to lze ovladacem a definici rozdelit ... haleluja, neco jsem se priucil, hluboka uklona, dekuji
2) vysilac: prikaz ... Serial1.write(buff, 16);
3) prijimac: if (mySerial.available()) {
mySerial.readBytes(buff, 16);
}


tucne me posunulo dal. az kdyz to funguje, je videt jak je to jednochuche. muzete byt na sebe pyšní, že jste mě to naučili. přístě už tohle dám sám.
kdyz by zalezelo na me, preferoval bych (i za ostatni matláky), aby jim byla poskytnuta tato informace. treba se taky jako ucastnici fora timto neco priucite. trotzdem, jeste jednou diky, pomohlo to, bolelo to.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti