Index na Onewire

Odpovědět
martinius96
Příspěvky: 556
Registrován: 01 srp 2017, 19:29
Reputation: 0
Bydliště: Poprad
Kontaktovat uživatele:

Index na Onewire

Příspěvek od martinius96 » 01 led 2018, 05:47

Ahoj, zaujimalo by ma, cim je urceny index na Onewire zbernici. Mam 3x Ds18B20 cidlo, z toho su 2 interne a 1 exterierove.

Mam ich zapojene podla normal modu cez 3 kable. Mam 1. 2. interne a 3. je exterierove von.

Index vonkajsieho cidla je 1, co znamena ze je to druhe cidlo na zbernici, ale v skutocnosti je zapojene ako posledne.

Index 0 ma spravne cidlo hned za mikrokontrolerom. Druhe cidlo ma index 2 teda treti index. Ako je to mozne? Diki za ohlasy :)

Pouzivam standardne sensors.begin(); v setupe, nasledne v loope sensors.requestTemperatures... A pod tym si ziadam postupne teplotu z indexu 0, 1, 2. Ale cidlo 2. a 3. teda indexy 1, 2 su naopak oproti hardverovemu zapojeniu.

zajicjarda
Příspěvky: 32
Registrován: 31 srp 2017, 22:29
Reputation: 0

Re: Index na Onewire

Příspěvek od zajicjarda » 01 led 2018, 09:41

Každé čidlo má svoji specifickou jedinečnou adresu, danou z výroby a podle ní se řadí.

martinius96
Příspěvky: 556
Registrován: 01 srp 2017, 19:29
Reputation: 0
Bydliště: Poprad
Kontaktovat uživatele:

Re: Index na Onewire

Příspěvek od martinius96 » 01 led 2018, 17:22

Takže je to "abecedne" podla adresy ten index? To je zaujimave teda

zbysek
Site Admin
Příspěvky: 125
Registrován: 22 úno 2017, 15:18
Reputation: 0

Re: Index na Onewire

Příspěvek od zbysek » 01 led 2018, 19:33

Kvůli způsobu zapojení nejde zjistit, jak sou senzory uspořádané.
(Respektive možná by to šlo nějak přes čas odezvy, ale to by bylo velice komplikované)

Proto se číslování řídí podle adres. Každý teploměr má vlastní unikátní adresu, podle které se čidla seřadí a dostanou indexy.
Tuto adresu má čidlo pořád stejnou, takže pokud nezměníte počet senzorů v systému, měly by mít čidla vždy stejné indexy.

ohruska
Příspěvky: 228
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Index na Onewire

Příspěvek od ohruska » 01 led 2018, 20:11

Používám zatím 16 čidel. Rozlišuji je posledními čtyřmi čísly adresy čidla. Takže na čidle mám třeba "005c". Všech 16 čidel má poslední čtyři čísla adresy rozdílné. Já používám výpis do tabulky, takže první řádek obsahuje adresu čidel.

Kód: Vybrat vše

26.9.2014    289079850500005c        282ad38405000095           2831fd840500006c          28f1cd8405000077
Cas        T_proc   T_1                       T_2                        T_3                       T_4
12:05:00   24.51    21.75                     22                         21.88                     22.06
12:06:00   24.62    21.81                     22                         21.94                     22.13

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2052
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Index na Onewire

Příspěvek od pavel1tu » 01 led 2018, 21:19

jj, já na to u kámoše zapoměl.
Pak jsme obchazeli čidla s fénem ... :-)
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host