dotyková sonda
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Re: dotyková sonda
To mě taky napadlo, ale potřebuji grafický výstup na monitor a to určitě Arduino nezvládne. A taky to bude načítat asi 150.000 impulsů za sek. a ještě je graficky zpracovat, no nevím
Ale to je nepochopení - já to Arduino myslel prostě tak, že bude číst nějaké TTL úrovně na nějakých pinech a přez USB to posílat dál jako normální data.
Co na tom USB bude už ho nezajímá, když to USB (s Arduinem) strčíš do počítače, tak tak si bude počítač prostě číst, že je zrovna A=1 a B=0 a co z toho vyvěští a jak to zobrazí je už jen na něm.
Arduino by prostě sloužilo jako převodník z hrsti TTL drátů na hrst dat přez USB, nic víc.
(Teda mohlo by nad tím navíc dělat nějaké jednoduché machinace, jako z toho udělat jeden byte, nebo naopak do bytu nacpat 8 po sobě jdoucích hodnot, nebo tak něco, ale na víc už Arduino určené není - prostě jednoduchý převodník, když už PC nemají ty paralelní porty, tak aby furt mohly číst nějaké ty TTL nuly a jedničky nějak "jednoduše", tedy přez USB)
Co na tom USB bude už ho nezajímá, když to USB (s Arduinem) strčíš do počítače, tak tak si bude počítač prostě číst, že je zrovna A=1 a B=0 a co z toho vyvěští a jak to zobrazí je už jen na něm.
Arduino by prostě sloužilo jako převodník z hrsti TTL drátů na hrst dat přez USB, nic víc.
(Teda mohlo by nad tím navíc dělat nějaké jednoduché machinace, jako z toho udělat jeden byte, nebo naopak do bytu nacpat 8 po sobě jdoucích hodnot, nebo tak něco, ale na víc už Arduino určené není - prostě jednoduchý převodník, když už PC nemají ty paralelní porty, tak aby furt mohly číst nějaké ty TTL nuly a jedničky nějak "jednoduše", tedy přez USB)
Aha, a nedělá právě toto klasický převodník TTL/USB ?
Zdravím, jaké převodníky jsem Vám již psal v několika e-mailech včetně jejich typů a odkazů na schémata co mám na webu které by se dali použít. Při použití počítače na snímání signálů stačí obyčejný převodníky USB/COM-TTL, nebo USB/COM RS232 a k němu jednoduchý převodník, k odzkoušení načítání pak stačí jednoduchý program pro počítač což mám odzkoušeno. A po odzkoušení a zjištění co a jak funguje si pak napsat program pro počítač přímo pro požadavky co požadujete. Při použití počítače a rychlosti načítání ze snímačů co píšete budete pouze limitován rychlostí sériového portu "COM" při současném načítání ze čtyř snímačů + dotykové sondy tak jak jste o tom psal v e-mailu. Při použití počítače a převodníku USB/COM-TTL jsem na testování použitých lineárních snímačů kdysi použil vstupy sériového portu "COM" CTS, DSR, DCD, RI kdy se při pohybu snímačů nad magnetickou páskou zobrazovali na monitoru PC tvary pulsů (signálů) ze snímačů a tyto jsem si pak zobrazil v grafu. Jinak na rychlé odzkoušení že snímače fungují stačí obyčejný osciloskop.
Omlouvám se, dlouho jsem nebyl přítomen ... no dle toho co tam píšeš že máš za signály, (GND, + , A , B), tak máš co dočinění s RS-485 ... čistý USB mívá signála (GND, + , D+ , D-) ...... RS-232 má zase (GND, RX, TX) ...
PDF snímačů a lineárního pásku, výstupní signály jsou v úrovni TTL nebo RS422 podle použitého typu snímače.
Prozatím to testuji na MEGA. Je to jednoduché a výstup je okamžitý na Serial Monitoru v IDE. Jedu jen 1 osu na pinech 2,3 (interrupt), ale Mega je má tři (ještě 18,19 a 20,21) Zkoušel jsem je nezávisle všechny a bude to OK. Rychlost je asi 30.000 impulzů za sek, ale pokud budu snímat všechny tři tak se to určitě zpomalí. Přerušení (reset, nulování) provádím přes app ve Visual Studio. Ale ještě to není úplně vychytané.
Připojil jsem i druhý snímač - osu Y. Podle předběžných měření a testování to Mega stíhá zpracovat - stále cca 30.000 impulsů / sek
Teď mě čeká připojit dotykovou sondu a okamžitě stopnout běh programu a zapsat naměřené hodnoty.
Teď mě čeká připojit dotykovou sondu a okamžitě stopnout běh programu a zapsat naměřené hodnoty.
Zdravím,
je dobře že se již daří snímat hodnoty ve více osách.
je dobře že se již daří snímat hodnoty ve více osách.
ahoj bum,
vlastně úplně přesně nevím co to dělá
. Ajťák mi jen sem-tam pošle zprávu že je to ok a že to funguje. Je tajemný jak všichni 
vlastně úplně přesně nevím co to dělá