Pavouk Hiwonder

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Odpovědět
gilhad

Re: Pavouk Hiwonder

Příspěvek od gilhad » 16 čer 2024, 17:45

Já to tu sleduju a moc se mi to líbí :lol:

luger

Příspěvek od luger » 22 čer 2024, 10:20

Na tvorbu videa pro youtube si asi pozvu mladého synovce, kupodivu to ovládá líp jak já. Já to vlastně neumím vůbec :lol:
Zatím se nikdo nevyjádřil k problému dvojího napájení - z baterie pavoučka a současně z usb PC pro výstup na serial monitor IDE. Žádné zkušenosti ? Osobně to zkoušet nebudu, pavouček stál fakt moc peněz. Jeden kolega se vyjádřil v tom smyslu, že se to v žádném případě nedoporučuje (věřím mu) ale jak potom dostat údaje na serial monitor bez usb za chodu ???

gilhad

Příspěvek od gilhad » 22 čer 2024, 12:49

Já mám na breadboared počítači napájení z externího zdroje a výstup přez sériovou linku do USB-serial konvertoru a PC.
V tom USB konvertoru mám zapojeno zem, datové a signální linky, ale napájecí (kladnou) nikoli a normálně to chodí.

bum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bum » 22 čer 2024, 13:21

Ahoj " Luger " kompletní propojení dvou zdrojů není to pravé jak jsem ti již psal v emailech, možnost tady pro tvoji potřebu co požaduješ je možné použít převodník USB/TTL ten má výstup TXD. vstup RXD a napájení +5V a GND. Tak že GND ARDUINA PROPOJÍŠ S GND PŘEVODNÍKU VSTP RXD PŘEVODNÍKU PROPOJÍŠ S VYSTUPEM TXD ARDUINA. POKUD MÁŠ MOŽNOST SI NA VOLNÉM PINU ARDUINA TENTO NAVOLIT POMOCÍ KNIHOVNY SOFTWARESERIAL BUDE LEPŠÍ, pokud nemáš volný PIN na zvolení komunikace použij přímo výstup TXD ARDUINA. Osobně používám takto komunikaci mezi deskami ARDUINO a PC nebo TABLETEM v přípravcích co mám na webu BEZ JAKÝCHKOLIV PROBLÉMŮ. NIKDY NESMÍŠ POUŽÍT PŘEVODNÍK USB/COM TEN MÁ JINÉ NAPĚŤOVÉ ÚROVNĚ A DOSLO BY KE ZNIČENÍ ČIPU, TEDY POUŽÍT BY ŠEL ALE MUSEL BY JSI POUŽÍT JEŠTĚ NAVÍC PŘEVODNÍK NAPĚŤOVÝCH ÚROVNÍ A TO JE O NĚČEM JINÉM. NA TO CO POTŘEBUJEŠ POUŽIJ TEN PŘEVODNÍK USB/TTL zatím zdravím a napiš.

kiRRow

Příspěvek od kiRRow » 22 čer 2024, 19:01

Zapojení více zdrojů není problém, pokud se dodrží určitá pravidla a z toho důvodu není doporučováno to dělat.
Můžeš mít více zdrojů o různém napětí, ale propojit se musí jen zem. (u USB kabelu přestřihneš červený vodič)
Jdou zapojit dva zdroje do série, abys získat vyšší napětí, ale můžeš odebírat proud jen co zvládne ten slabší.
Jdou zapojit dva zdroje paralerně, abys získal vyšší proud, ale oba zdroje musí mít naprosto stejné napětí, jinak mezi němi začnou chodit proudy.

luger

Příspěvek od luger » 23 čer 2024, 11:05

Děkuji za rady ale myslím že pro mé účely je to příliš složité. A děkuji za podrobné objasnění problému. V žádném případě nesmím zasahovat do zapojení pavoučka od výrobce.
Chtěl jsem to použít jen na kontrolu výstupů ze senzorů (světlo, zvuk atd.) za chodu, ale já si to vlastně můžu jednoduše zobrazovat na oled displeji. Sice to budu pořád přepisovat (displej je malý) a je to málo přehledné ale pro mé účely vpohodě. Stejně se to jednou nastaví a hotovo. Sem tam korekce.
Přestřihávat nějaké drátky určitě nebudu.

Diego
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Diego » 24 čer 2024, 17:53

Nebo si tam dej třeba bluetooth a posílej si to bezdrátově ;)
https://arze.cz - ARduino Zapojení Elektronika

kiRRow

Příspěvek od kiRRow » 24 čer 2024, 18:20

S tím přestřihnutím kablíku jsem to myslel tak, že vemeš jakýkoliv nepotřebný USB kabel ... opatrně ho rozpáráš, vytáhneš z něj červený drát a ten střihneš ... a zaizoluješ. Pokud pak takový kabel připojíš mezi PC a arduino, tak arduino nebude napájeno z USB 5V, ale pokud bude napájeno třeba z baterky přes souosý konektor, tak bude po USB komunikovat na terminálu.

luger

Příspěvek od luger » 25 čer 2024, 16:15

S tím bluetooth to není špatný nápad. Pavouček běhá docela rychle a honit se za ním s kabelem a PC no nic moc. Ještě to promyslím.
Natočil jsem nějaké jednoduché video a je na něm vidět že se pavouček občas chová trochu divně. Mám podezření na měření vzdálenosti ultrazvukem když tam zrovna "zavazí" chlupy nožiček (někdy jsou dost naježené :D ). Těžko říct. Nechci ten senzor nějak nepřirozeně zvedat.

luger

Příspěvek od luger » 27 čer 2024, 10:11

Tak jsem šmejdil na youtube a našel jsem další inspiraci:
https://www.youtube.com/watch?v=N5_tMeEpJaA&t=280s

Zaujaly mě senzory (červeně označené). Ultrazvuk má vytočený dost nahoru. A co ten senzor vpředu namířený jakoby dolů ? Boční senzory zřejmě hlídají vzdálenost
senzory youtube.jpg
.

Odpovědět