Multizdroj pro laborovani s arduinem

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Kony
Příspěvky: 199
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Kony » 18 úno 2021, 11:07

no právě si myslím že ten můj zdroj e v pohodě, je to bráno jako profizdroj, který se i používá ve 3D tiskárnách
A OLED vypálení bych taky asi moc nebral, protože nebude zapnutý stále, bude vždy jen při laborování...

jankop
Příspěvky: 806
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od jankop » 18 úno 2021, 14:09

OLED displej na tom zdroji do 14 dní bude vysvícenej, jde to rychleji než si myslíš.
Rozsah regulovanýho zdroje s tím tvým stepdown měničem bude cca 1,25 - 9V. Když si vytáhneš 12V, tak tam budeš mít i 12V.
Ovšem bez rozumné proudové ochrany je tvoje koncepce pro Arduino úplně na nic. To bude víc čmoudu než cokoliv jiného.

ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od ondraN » 18 úno 2021, 14:11

A jak na tom zdroji nastavíš třeba proudové omezení na 100mA? Když s něčím laboruješ, stačí třeba dotykem sondy spojit dva body a máš arduino nebo i něco dražšího v křemíkovém nebi. Pokud je zdroj nastavený, že nedá víc než uvažované maximum, tak to na 90% přežije. Ale na to jsou asi nutné vlastní zkušenosti 8-)

Kony
Příspěvky: 199
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Kony » 18 úno 2021, 14:43

no to je pravda, ale myslím si že pro to moje používání by to mohlo stačit

ohruska
Příspěvky: 224
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od ohruska » 18 úno 2021, 14:47

A co ak použít něco hotového, za rozumnou cenu, asi 1050 Kč.
https://www.aliexpress.com/item/4000092785116.html
Ota

ondraN
Příspěvky: 546
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od ondraN » 18 úno 2021, 15:07

Jestli mohu zase něco z vlastní zkušenosti, tak je ideální aby měl zdroj po zapnutí odpojený výstup. Sice je pravda, že můžete před každým zapnutím odpojit kabel, ale málokdo to dokáže dodržet. Pak se snadno stane, že připojíte zařízení, zapnete zdroj a až poté, co se začoudí, si uvědomíte že jste s ním předtím nabíjeli akumulátor čtrnácti volty, a připojené zařízení je "jen" 5V :mrgreen: Ale je to každého volba a už nebudu otravovat, slibuji :D

jankop
Příspěvky: 806
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od jankop » 18 úno 2021, 15:46

S tím regulovaným zdrojem máš naprostou pravdu. Pro hrátky s procesory používám vhodné fixní zdroje. A už jsem se tady jednou zmiňoval. Mám tři čínské moduly - stabilizované zdroje s dipleji. Ale než jsem na to Arduino nebo ESP8266 připojil, tak jsem si s nimi nějakou chvíli pohrál. A přitom jsem zjistil, že po zapnutí se na výstupu vždy na sledovatelný okamžik objeví prakticky plné napětí ze vstupu tohoto zdroje. Když jsem to napájel 20V tak na stovky milisekund (multimetr to bez problémů zaregistroval) bylo na výstupu cca 18V i když byl zdroj nastaven na 3,3V. Prostě průšvih, ale naštěstí jsem nic nezničil. Zdroje jsou v krabici a jednoduchá náprava neexistuje. Zdroje jsou řešeny s procesorem a než se ustabilizuje filtrovaná zpětná vazba, tak "Is after earthworms" :D

kiRRow
Příspěvky: 581
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od kiRRow » 18 úno 2021, 17:09

Jako laboratorní zdroj rozhodně nedoporučuji nějaký bastl. Rozhodně ne spínaný a už vůbec né měniče. Za tohle vybavení se prostě hold vyhazujou prachy.
Jinak nouzovka je zdroj pro PC, je ale vhodné nějak zatížit 5V a 12V větev ... já to kdysi předtím řešil připojenou starou CDromkou.

Kony
Příspěvky: 199
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Kony » 18 úno 2021, 18:30

jedná se mi pouze o napájení arduina a různých periferii... O nic velkého... jen mě nebaví pořád hledat zdroj atdTak to chci mít pohromadě

Kony
Příspěvky: 199
Registrován: 09 dub 2020, 11:43
Reputation: 0

Re: Multizdroj pro laborovani s arduinem

Příspěvek od Kony » 21 úno 2021, 14:20

Jsem hoto a nadmiru spokojen
Přílohy
3E6E40C0-0556-40B4-ADA9-8163A3CA451E.jpeg
8541BF6A-630E-4CAF-8957-F5B0B973A8B4.jpeg
64B65EF3-D8D7-4985-A8E9-AAD67D27BCBA.jpeg

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 1 host