Propojení vice arduin

AstroMiK
Příspěvky: 523
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: Propojení vice arduin

Příspěvek od AstroMiK » 04 srp 2022, 07:25

kiRRow píše:
03 srp 2022, 18:33
...Délka vodiče kterou zaručuje protokol je do 5m - viděl jsem to fungovat i na 300m....

V české Wikipedii je opravdu uvedeno 5m, ale v anglické se píše:
The standard does not define a maximum cable length, but instead defines the maximum capacitance that a compliant drive circuit must tolerate. A widely used rule of thumb indicates that cables more than 15 m (50 ft) long will have too much capacitance, unless special cables are used. By using low-capacitance cables, communication can be maintained over larger distances up to about 300 m (1,000 ft)

peterple
Příspěvky: 81
Registrován: 22 zář 2021, 20:20
Reputation: 0

Re: Propojení vice arduin

Příspěvek od peterple » 04 srp 2022, 11:28

Vzhľadom na to že dielňa a výkonné NC stroje aj keď len 5m, tak jednoznačne buď RS485, alebo ak naozaj stačí jednosmerný prenos tak RS422. To je elektricky to isté ako RS485 len je to jednosmerné. Možeš zobrať dva RS485 moduly. Jeden pevne nastaviť na vysielanie, druhý na príjem. Tým si ich degradoval na RS422. Na prenos potrebuješ 3 drôty. Jeden krútený pár a tretí na prepojenie zemí. Ak je to hodne výkonná vec tak aj keď sa to zdá zbytočné tak ešte aj galvanické oddelenie.

Pred 20 rokmi som riešil niečo podobné vo firme vyrábajúcej DPS. Mali dva problémy s pripojením NC vrtačky. Jeden že z času načas odfajčila riadiaci PC pár metrov od nej. To sa vyriešilo galvanickým oddelením bežalo to na RS232

A naozaj pre RS232 je normou udávaná vzdialenosť 15m. Dá sa aj viac. Len treba znížiť rýchlosť, alebo použiť lepšie káble či budiče. Problémom je parazitná kapacita.

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 880
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: Propojení vice arduin

Příspěvek od kiRRow » 04 srp 2022, 15:11

U RS485 a RS422 se data přenáší jako rozdíl mezi data- a data+. Tím odpadá nutnost propojovat země. Kroucený pár je nutnost, dochází tím k tomu, že rušení ve krouceném páru vznikne v obou vodičích stejně velké a tím pádem nedojde ke změně rozdílu napětí. Rušení vyruší samo sebe.

RS232 přenáší data napětím vůči zemi, tam je nutnost mít země propojené. Je vyžadován nekroucený stíněný vodič, tento přenos je náchylný na parazitní kapacitu vodiče, která narůstá s délkou vedení. Kroucený vodič je mnohem lepší kondenzátor než nekroucený a krásně ti všechny nuly vyhladí na jedničku - jako vlnění u zdroje. Stínění by mělo být ukostřeno pouze v jednom bodě, aby se nestalo, že oním stíněním poteče nějaký vyrovnávací proud - to pak funguje zcela opačně, nestíní, ale vysílá rušení.

peterple
Příspěvky: 81
Registrován: 22 zář 2021, 20:20
Reputation: 0

Re: Propojení vice arduin

Příspěvek od peterple » 04 srp 2022, 15:58

Tím odpadá nutnost propojovat země.
Toto tvrdenie nie je pravdivé.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti