Arduino pro ovládání 12 V motorku

pokornja

Re: Arduino pro ovládání 12 V motorku

Příspěvek od pokornja » 20 led 2023, 10:11

Mohl bych se ještě prosím zeptat, zda můžu stejným způsobem použít mosfet IRF540? Děkuji moc.
Přílohy
IRF540.pdf
(151.64 KiB) Staženo 17 x

kiRRow

Příspěvek od kiRRow » 20 led 2023, 12:34

Ano.

pokornja

Příspěvek od pokornja » 20 úno 2023, 12:55

Dobré odpoledne,
poslušně hlásím, že jsem to konečně složil dle výše uvedeného schématu a fungovalo to na první dobrou! :D To jsem snad ani nečekal. Moc bych chtěl poděkovat za pomoc a všechny rady!
Momentálně mám Arduino naprogramované tak, že motorek zapíná a vypíná v určitých intervalech. K mému údivu to bylo docela jednoduché, kód je v podstatě stejný jak např. pro spínání LED na daném pinu. Pročítal jsem si celé vlákno znovu a zaujala mě ještě ta PWM regulace otáček. Chápu to dobře, že by se dala teď regulovat i rychlost točení toho motorku přes PWM signál? Jen si nejsem jistý, zda nejsem nějak funkčně omezený, když používám nejosekanější Arduino, a sice destičku Digispark. Koupil jsem si totiž k tomu ještě vibrační a zvukové čidlo https://dratek.cz/arduino/1358-eses-mod ... itace.html a zjistil jsem, že Digispark nemá seriový port, takže se nedostanu k informacím z čidla.

kiRRow

Příspěvek od kiRRow » 20 úno 2023, 15:24

Pomocí PWM můžeš regulovat i otáčky motoru. Omezuje tě to v tom, že né všechny piny umí PWM signál, na Digisparku je procesor Attiny85 - dej hledat Digispark Pinout a zjistíš že to půjde jen na 3pinech. Dále ti to začne používat určitý časovač toho procesoru - je pak třeba hlídat, aby se o tento časovač pak nepraly dvě věci.
https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... alogwrite/
Jinak asi kup něco většího, Attiny85 je spíš na jeden jediný konkrétní účel, než aby dělal více věcí najednou - právě kvůli HW výbavě.

pokornja

Příspěvek od pokornja » 20 úno 2023, 16:02

Ano ano, děkuji. Že to jde jen na některých pinech už vím. Mám to celé na jeden jediný účel, ale zkouším, co všechno se s tím dá vymyslet. Jinak s větším Arduinem v případě nějakého upgradu tak nějak počítám. Ale v tomto případě jediné, co potřebuji, je to, aby to v ideálním případě reagovalo na hluk roztočením motorku po dobu třeba jedné sekundy. Akorát že se zatím nějak nemůžu domluvit s tím snímačem zvuku, protože to reaguje jen na hodně intenzivní hluk přes digitalRead, to je v pohodě, ale já bych potřeboval tu prahovou hranici nastavit níž a tím potenciometrem je tam hrozně ostrý přechod, kde to snímá a kdy už to je přebuzené. Šlo by to naprogramovat nějak z toho analogového výstupu, že by to reagovalo i na zvuky o nějaké nižší intenzitě, která by se dala nastavovat?

analytik

Příspěvek od analytik » 20 úno 2023, 17:18

Náhodou jsem nedávno našel https://pajenicko.cz/komponenty/kontrol ... -usb-16mhz.
Má mnohem více pinů než Digispark. Místo Attiny85 ho řídí Attiny88. Přitom je o pár desetikorun levnější. Jen na mých deskách nepracují analogové vstupy A0 až A5 Jako digitální však jdou použít.

pokornja

Příspěvek od pokornja » 21 úno 2023, 11:40

Paráda, děkuji za tip :)

Odpovědět