Děkuji za cenné rady. Po nekonečném hledání i na zahraničních fórech jsem, kde se řešilo neco podobného jsem šel tedy jinou cestou. Dle "odborníků" tam je komunikace pro dvě aplikace jako server/client zároveň obtížná a problematická. Nakonec to vyladily, ale jen kód pro komunikaci byl šíleně složitý a obsáhlý. Možná by to fungovalo na nějaké jednoduché programy stylu jednou za čas něco pošli, ale já potřebuji jedno spojení bez prodlev.
Zatím testována osekaná varianta mého programu na MEGA a Ethernet Shield pro monitoring na CLOUD a Bluetooth modul připojen na Serial1 piny pro řízení. Komunikace byla funkční a bez výpadků. Nicméně předělávám program na hotovo a bluetooth kvůli dosahu zkusím zaměnit za ESP8266. Snad to půjde a nebude se mi něco hádat na TCP. Tato cesta se mi zatím jeví jako nejlepší. Vůbec mě nenapadlo, že můžu využít více sériových linek a zapojit modul "za stovku"

Čidla si vyčtu do proměnné a teprve tu budu číst v obou programech. Tím odpadá problém s časy...
ps:Asi nejvíce mi pomohla rada o "slepování" příkladů. Šel jsem více do hloubky a snažil se číst a upravovat i knihovny a začalo to fungovat. Už jen třeba to, že zahájení komunikace stejného programu od jednoho autora knihoven je např. pro Bluetooth virtuino.run() a pro ethernet virtuinoRun().

To bych ještě překousl. Ale to, že samotná knihovna je napsaná úplně jinak a musí se předělávat v mém programu styl vyčítání a posílání pinů je smutné