Arduino mega+Ethernet shield+12V

PetrB
Příspěvky: 68
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od PetrB » 01 črc 2020, 09:21

Ahoj,
mám spíše obecný dotaz a než přesnou radu očekávám nasměrování, co zkontrolovat případně zkusit jinak.
Mám ethernet shield připojený na arduino mega. Pak mám ještě na pinech 30-32 připojena tři tlačítka s hardw. debounce přes Schmidtův obvod. Mezi výstupem z Schmidta a pinem mám ještě v sérii LED abych vizuálně viděl, zda je tlačítko stisknuté.
Na arduinu mám nahraný program, který představuje jednoduchou webovou stránku.
Pokud mám to celé zapojené přes usb tak to funguje dle představ. Program běží, stránka funguje. Ovšem když vypojím USB a zapnu stabilizovaný zdroj 12V (připojeno přes pin VIN, který má na ethernet shieldu uvedeno 9V), tak se to chová normálně, dokud nedám požadavek na webovou stránku. Ta mi tak 2x, 3x odpoví a pak začne "diskotéka". Poblikává dioda na Lan shieldu, která má tuším označení L a opačně proti ní mi blikají dvě diody (obě se stejnou freq), které mám pro kontrolu těch tlačítek (zdá se, že se ty digitální piny změnily z IN na OUT) a komplet celé to přestane reagovat.
Nemáte představu, co by se mohlo dít? Když to napájím přes ten zdroj, tak je to v tu chvíli jediné napájení, USB jsem schválně odpojil. Případně co bych měl ověřit?

Díky

Pb

pavel1tu
Příspěvky: 1610
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od pavel1tu » 01 črc 2020, 10:28

Možná to nedává lineární stabilizátor na desce MEGA, pokud má LAN modul spotřebu kolem 500mA,
je teplo na něm 3,5W (12V-5V)*0,5A - pokud máš možnost zkus to napájet jen 9V.
Teplotu stabiku nezjistíš, ten LAN modul překáží.
Další známý problém byl (ale u UNO) že se LAN modul svým plechem od konektoru RJ45 někde dotýkal UNA a dělal tam dacana (zkrat)

Nic jiného mne zatím nenapadá
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

PetrB
Příspěvky: 68
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od PetrB » 01 črc 2020, 10:34

Díky, našel jsem nějaké starší příspěvky (2012-14) na různých fórech, kde psali právě o problémech při napájení přes 12V. Že se to nelíbilo stabilizátoru na Ard. Doporučovali to napájet přes USB konektor. Já tam 12V potřebuji kvůli jiným věcem, tak zvažuji nějaký step-down měnič 12->5V.
Navrhovali proměřit výstupní napětí na napájecích pinech Ard, tak to ještě zkusím, až budu u něj.
Ten konektor jsem odtušil a pro jistotu tam mám kousek antistatického sáčku ;-).


Pb

PetrB
Příspěvky: 68
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od PetrB » 01 črc 2020, 23:16

Tak to bylo skutečně tím napájením. Když do celé sestavy pošlu 5V, tak to funguje.

Díky

Pb

pavel1tu
Příspěvky: 1610
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od pavel1tu » 02 črc 2020, 07:00

V poho,
mohu dotaz a prosbu, hodíš mi do PM schema toho HW obvod na tlačítka,
ladím teď PCB pro alarmovku na 12V - vstupy a testuji různé druhy HW potlačování rušení a špiček.
V "profi verzi" máme normálně švába za 10USD (na 8 vstupů), ale na open verzi chci něco dostupného,
tak dávám dohromady kdo co používá a testuji to.

díky
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

PetrB
Příspěvky: 68
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od PetrB » 02 črc 2020, 10:10

Ahoj,
mám to podle tohoto článku https://hackaday.com/2015/12/09/embed-w ... ns-part-i/. Tedy přes to hradlo a k tomu ještě to soft řešení. Můj problém byl v tom, že v hlavní smyčce arduina si cyklicky vyvolávám jednotlivé objekty, které něco dělají (každý ve svém časovém intervalu) - něco jako obsluha událostí ve windows. No a s tím mi klasické soft debounce moc nefungovalo. Takže jsem k tomu přidal toto a celkem mi to funguje. Musím sice držet tlačítko tak půl sekundy a více, ale to mi pro můj záměr dokonale postačuje. Od soudruhů mám dvacet kousků 74HC14 za cca 40 kč včetně poštovného. Na jednom švábu můžeš mít až 6 tlačítek, ke každému asi za 4 Kč odpory plus kondík, tak vychází cena asi 4,5 Kč na tlačítko (plus tišťák).

Pb

Uživatelský avatar
KiLLA
Příspěvky: 20
Registrován: 23 čer 2020, 00:47
Reputation: 0

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od KiLLA » 02 črc 2020, 15:36

..w5100 je topící křáp, mám jich pár taky, odpálit s tim stabil na arduinu není problém, jedině měnič na 5V... 8-)

PetrB
Příspěvky: 68
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od PetrB » 02 črc 2020, 17:11

Jo, to mám od toho, že jsem nakoupil pár ks toho, co vypadalo jako něco co potřebuji ;-). Pokud se to dá bezpečně obejít tím měničem na 5V, tak to ještě jde.

pavel1tu
Příspěvky: 1610
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od pavel1tu » 02 črc 2020, 20:12

KiLLA píše:
02 črc 2020, 15:36
..w5100 je topící křáp, mám jich pár taky, odpálit s tim stabil na arduinu není problém, jedině měnič na 5V... 8-)
Klony možná, mám originál v pohodě,
origoš mi žere 120-180mA, klon klidně 400mA a je taky pěkně horkej - on už ten šváb 5100 není originál asi
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

pavel1tu
Příspěvky: 1610
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Arduino mega+Ethernet shield+12V

Příspěvek od pavel1tu » 02 črc 2020, 20:25

PetrB píše:
02 črc 2020, 10:10
Ahoj,
mám to podle tohoto článku https://hackaday.com/2015/12/09/embed-w ... ns-part-i/. Tedy přes to hradlo a k tomu ještě to soft řešení. Můj problém byl v tom, že v hlavní smyčce arduina si cyklicky vyvolávám jednotlivé objekty, které něco dělají (každý ve svém časovém intervalu) - něco jako obsluha událostí ve windows. No a s tím mi klasické soft debounce moc nefungovalo. Takže jsem k tomu přidal toto a celkem mi to funguje. Musím sice držet tlačítko tak půl sekundy a více, ale to mi pro můj záměr dokonale postačuje. Od soudruhů mám dvacet kousků 74HC14 za cca 40 kč včetně poštovného. Na jednom švábu můžeš mít až 6 tlačítek, ke každému asi za 4 Kč odpory plus kondík, tak vychází cena asi 4,5 Kč na tlačítko (plus tišťák).

Pb
Jo znám,
nakonec jsem navrhnul PCB, dal tam optočleny na 12/5V a MAX6818 - bojuju o místo a nechce se mi na 16 vstupech pájet tolik součástek
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů