Nextion displej

zacatecnik1
Příspěvky: 47
Registrován: 05 led 2020, 20:05
Reputation: 0

Re: Nextion displej

Příspěvek od zacatecnik1 » 22 led 2020, 13:38

AstroMiK píše:
20 led 2020, 20:38
Tak to už je skoro záhada.

Nemůžou být prohozené Tx a Rx dráty, nebo špatně nastavená rychlost komunikace?

V tomhle případě bych se asi zaměřil na funkci simulace přímo v tom Nextion editoru, aby se zjistilo, jestli je chyba v displeji, nebo v Arduinu.

- Propojit displej s počítačem přes USB/TTL převodník (jako když se do něj nahrává program)
- Debug -> Send command to Nextion device
- connect
- když se naváže spojení, tak zkusit nastavit rychlost pomocí příkazů "baud" nebo "bauds"
- zkusit odeslat přímo v simulátoru příkaz: t1.txt="2020"
Zkoušel jsem to a v simulátoru se to změnilo

AstroMiK
Příspěvky: 323
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: Nextion displej

Příspěvek od AstroMiK » 22 led 2020, 20:08

Já jsem to myslel jako že se ze simulátoru v počítači odesílají příkazy do fyzického displeje.

V příloze je obrázek.

Když se v programu zvolí "Send Command to Nextion Device" a provede se připojení (tlačítko "Connect"), tak se ve spodní části objeví položka "baudrate".
Ta hodnota, kterou to vypíše musí být použita i v Arduinu:

swSerial.begin( to samý baudrate );

Při zadání nějakého příkazu se pak projeví výsledek na displeji.

Jestli to na displeji funguje, tak se ověřilo, že je samotný displej v pořádku.
Potom ještě může být prohozené připojení Tx a Rx vodičů mezi displejem a Arduinem.

Ale víc už mě fakt nenapadá.

nexti1.jpg

zacatecnik1
Příspěvky: 47
Registrován: 05 led 2020, 20:05
Reputation: 0

Re: Nextion displej

Příspěvek od zacatecnik1 » 06 úno 2020, 11:20

tak na displeji se nic nezměnilo a program píše Disconnected
Přílohy
Poznámka 2020-02-06 112459.png
Poznámka 2020-02-06 112459.png

AstroMiK
Příspěvky: 323
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: Nextion displej

Příspěvek od AstroMiK » 06 úno 2020, 14:49

Tam jak je ta volba "Send command to" musíš místo "CurrentSimulator" zvolit "Nextion Device".
Pak se objeví výběr komunikačního portu (COM xx) a tlačítko "Connect".

Pak se po výběru správného portu a po stisknutí tlačítka "Connect" program pokusí navázat spojení s displejem na různých komunikačních rychlostech (bude to zkoušet měnit automaticky, takže to chvilku potrvá).

Když se to povede, bude ta správná rychlost uvedena dole jako "Baudrate" (v tý řádce, jak máš teď nápis "Disconnected").

Potom vyzkoušíš odeslat příkaz do displeje (to je stejný, jako když to zkoušíš posílat teď do obrazovky simulátoru).

Jestli to až do tohodle bodu bude fungovat, je displej v pořádku.

Potom do svýho programu nastav tu samou rychlost, jaká se ti ukázala ve spodní řádce (baudrate), zkompiluj program, nahraj ho do Arduina a připoj displej.

Jestli to nebude fungovat, zkus ještě přehodit Tx a Rx piny mezi displejem a Arduinem.

zacatecnik1
Příspěvky: 47
Registrován: 05 led 2020, 20:05
Reputation: 0

Re: Nextion displej

Příspěvek od zacatecnik1 » 14 úno 2020, 20:06

AstroMiK píše:
06 úno 2020, 14:49
Tam jak je ta volba "Send command to" musíš místo "CurrentSimulator" zvolit "Nextion Device".
Pak se objeví výběr komunikačního portu (COM xx) a tlačítko "Connect".

Pak se po výběru správného portu a po stisknutí tlačítka "Connect" program pokusí navázat spojení s displejem na různých komunikačních rychlostech (bude to zkoušet měnit automaticky, takže to chvilku potrvá).

Když se to povede, bude ta správná rychlost uvedena dole jako "Baudrate" (v tý řádce, jak máš teď nápis "Disconnected").

Potom vyzkoušíš odeslat příkaz do displeje (to je stejný, jako když to zkoušíš posílat teď do obrazovky simulátoru).

Jestli to až do tohodle bodu bude fungovat, je displej v pořádku.

Potom do svýho programu nastav tu samou rychlost, jaká se ti ukázala ve spodní řádce (baudrate), zkompiluj program, nahraj ho do Arduina a připoj displej.

Jestli to nebude fungovat, zkus ještě přehodit Tx a Rx piny mezi displejem a Arduinem.
Tak jsem to zkuzsil přes ten simulátor a na displeji se nic nezobrazilo:(
Ale připojit se připojil

tosik
Příspěvky: 71
Registrován: 11 led 2020, 14:48
Reputation: 0

Re: Nextion displej

Příspěvek od tosik » 22 úno 2020, 11:41

A odkud toho Nextiona máš? Já řešil něco podobného s kouskem z ALI. Někdy se mi podařilo tam změnu dostat, ale většinou né. Se stejným kódem, s knihovnou, bez, pak zase jiné návody.... Jako by byla chyba buď v displeji nebo na Arduinu (taky Ali). Pak mne napadlo to hodit na jiný serial (mám Mega, má 4 linky) a ejhle jelo to. Ovšem jen do prvního odpojení a pak zase stejný problém, prostě nedostal jsem data z Arduina do displeje... U mne to vypadá na špatnou kopii Arduina. Chtělo by to vyzkoušet na desce, která s Nextionem komunikuje bez problému (nebo aspoň na nějaké jiné).

zacatecnik1
Příspěvky: 47
Registrován: 05 led 2020, 20:05
Reputation: 0

Re: Nextion displej

Příspěvek od zacatecnik1 » 06 bře 2020, 11:18

Všechny věci jsou kupované z arduino-shop.cz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů