Zdravím lidi, jsem začatečník v tomto oboru a mam problém
Pouzivam ESP na desce lolin a se shildem Base tady: http://prntscr.com/phnop9 . Vše mi fungovalo dote doby než jsem se rozhodl napajet arduino pres tento PIN (5V) modra sipka: http://prntscr.com/phnpvh a po chvili zacal svitit ten svab zelena sipka ( ted uz vim ze asi nemuzu? ) tj pokud pouziji shild musim ho tedy napajet 6V -24V?(5volty je moznost napajet?) a pres VIN pin co je vyveden na shield asi pouzit nemohu ze? musim pouzit ty POWER piny co jsou na screenu a ty chcou 6-24V?
Ptám se z duvodu protože některé ESP(4ri) takto napajím a funguji "bez problému" (na vystupu mam jen LED pasky5050 = napajim je teda 5V ale data tam lezou z ESP tj 3v3 logika? ale funguje to) a pak druhe kde jsou i vstupy na pinech Opticke senzory nebo magneticke ty ale napajim z toho shildu tj 3V a tento shield odesel zaclo se kourit z toho svabu...
Diky za tipy Mirek
ESP8266 Lolin + Base v1.0= hoření
Re: ESP8266 Lolin + Base v1.0= hoření
Problém je vlastně ten, že pin 5V je výstup spínaného zdroje, který je na desce (to je ten šváb co začal hořet+okolní součástky). Některé zdroje takovou situaci snesou, jiné nikoli (což je ten tvůj). Pokud odstraníš zbytky shořelého obvodu, můžeš to klidně dál používat s 5V napájením, ale už ne s 6-20V. U dalších desek, pokud je nemá stihout stejný osud, bude dobré výstup zdroje odpojit (třeba přerušením plošného spoje v místě, kde to půjde zase spojit, kdyby se deska použila na něco jiného).
Co říci na toto ...
I já který umí jen rusky (jiný jazyk se tehdy na školách nevyučoval) pochopím z datasheetu toho 5V výstupu, že to je pouze OUTPUT 5V a jaké má proudové omezení - je to krásně popsáno na 2 stranách (vše co je zásadní).
Tyhle base mají i jinou zásadní chybu - většinou podporují jen jednu verzi ESP Lolin, měl jsem půjčenou verzi 3 a ta podporuje pouze verzi 3 ESP8266 Lolin ! Všude je to i v obchodech většinou zvýrazněno i barevně.
Tak přeji hodně štěstí - tady je to obráceně, nejprve se čtou manuály a pak se teprve něco dělá.
I já který umí jen rusky (jiný jazyk se tehdy na školách nevyučoval) pochopím z datasheetu toho 5V výstupu, že to je pouze OUTPUT 5V a jaké má proudové omezení - je to krásně popsáno na 2 stranách (vše co je zásadní).
Tyhle base mají i jinou zásadní chybu - většinou podporují jen jednu verzi ESP Lolin, měl jsem půjčenou verzi 3 a ta podporuje pouze verzi 3 ESP8266 Lolin ! Všude je to i v obchodech většinou zvýrazněno i barevně.
Tak přeji hodně štěstí - tady je to obráceně, nejprve se čtou manuály a pak se teprve něco dělá.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"
Já jsem na manuály naprostý úchyl. Cokoliv dostanu nového, tak si prvně přečtu manuál až teprve po tom se stím snažím něco dělat. V práci mám dva kolegy, kteří jsou schopni půl dne řešit proč nejde načíst ani jeden sběrnicový detektor, když v manuálu je napsáno, že detektor je nutno přepnout přepínačem do sběrnicového režimu . Všechno znovu oběhnout, otevřít, přepnout a ono to najednou funguje .
Díky ondro, pomohlo to ! odpajel jsem to takze mam ztoho "briketu" shiled ale funguje bez problemu.ondraN píše: ↑11 říj 2019, 07:11Problém je vlastně ten, že pin 5V je výstup spínaného zdroje, který je na desce (to je ten šváb co začal hořet+okolní součástky). Některé zdroje takovou situaci snesou, jiné nikoli (což je ten tvůj). Pokud odstraníš zbytky shořelého obvodu, můžeš to klidně dál používat s 5V napájením, ale už ne s 6-20V. U dalších desek, pokud je nemá stihout stejný osud, bude dobré výstup zdroje odpojit (třeba přerušením plošného spoje v místě, kde to půjde zase spojit, kdyby se deska použila na něco jiného).