Opět se vracím ke KFLOP. Myslím že jsem nainstaloval KMotion verzi 4.5.1, ale nejsou tam žádné drivery, jen usb. Kflop se neukazuje jako zařízení. Po připojení snímače se connect ihned přeruší. Zkoušel jsem to spouštět i jako správce, ale nic.
Jak poznám že se správně nainstaloval ?
dotyková sonda
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Re: dotyková sonda
Verze 4.5.1 je už dost stará (aktuální 5.4.1 je vyšší), ale hlavní problém je skoro jistě USB driver.
Jak poznat, že se KMotion správně nainstaloval?
Nejčastější řešení (postup krok za krokem):
Jak poznat, že se KMotion správně nainstaloval?
- Spusť KMotion.exe (jako správce).
- Připoj KFLOP USB kabelem.
- V Device Manager (Správce zařízení) by měl KFLOP vypadat takto:
- Pod Universal Serial Bus devices nebo Other devices → KFLOP - Motion Controller (bez žluté vykřičníku).
Nejčastější řešení (postup krok za krokem):
- Stáhni si **nejnovější verzi KMotion** (doporučuji) z:
https://www.store.dynomotion.com/pages/download - Odinstaluj starou verzi 4.5.1 úplně (přes Ovládací panely → Programy).
- Nainstaluj novou verzi **jako správce**.
- Připoj KFLOP (nejlépe přímo do USB portu na PC, ne přes hub).
- Windows by měl sám nainstalovat driver (digitálně podepsaný v novějších verzích).
Pokud se objeví okno „Windows chrání váš počítač“ → klikni **Další informace → Přesto spustit**. - Zkontroluj v Správci zařízení, jestli je KFLOP vidět bez chyby.
- Connect se hned přeruší → skoro vždy špatný / chybějící USB driver.
- Zkus jiný USB kabel (krátký, kvalitní).
- Zkus jiný USB port (ideálně USB 2.0, ne 3.0/3.1).
- Dočasně vypni antivirus / Windows Defender (někdy blokuje driver).
- Pokud máš Windows 11 → novější verze KMotionu to řeší lépe.
nehodlám řešt KFLOP, ale před 2 týdny jsem si koupil v Datartu USB prodlužku 1 metr dlouhou. Doma jsem zjistil, že prodlužka funguje pouze s myší, ale ne s USB flashkou ani s USB diskem. Po zkoumání příčiny jsem zjistil, že drátky v USB prodlužce jsou tak tenký, že se na nich ztrácí dost velká část napětí. Prodlužku jsem vrátil.
Resumé: USB kabely mají stále víc a víc tenčí měděné drátky, zanedlouho asi nebudou mít už vůbec žádný měděný drátky
Takže bacha na USB kabely.
Vrátím se k původnímu tématu, té DIY0 3D sondě. Z toho popisu v odkaze moc jasného není: https://www.nvcnc.net/diy0-3d-touch-pro ... .html#Wire
Mám k té sondě na autora már dotazů. Předně dle obrázku: - ta kulička dole, ta je rotující, otáčivá? Nebo je pevně spojená s tou tyčkou na které je na konci?
- jaký průměr má ta kulička, jaký průměr a délku má ta tyčka?
- ta tyčka s kuličkou je zasouvatelná do sondy? Pokud ano, jak hodně to je citlivé? Myslím sílu a délkový posun...
- není mi jasný, zda ta kulička na tyčce pouze způsobí sepnutí onoho spinače, anebo zda na tyčce uvnitř sondy je nějaká tenzor, který mění odpor podle míry stlačení. To by odpovídalo popisu, že tam je nějaký šváb...
Na linku, kde je odkaz na cenu se otevře Alíkárna a tam je obrázek toho hrotu: Bylo by užitečné, kdyby autor vlákna napsal, co je pohyblivé a jak to funguje a třeba kuchnul tu sondu a udělal kvalitní fotky vnitřku
Na Alíkárně je vícero podobných sond za různé ceny: https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 4itemAdapt
třeba u této je více udajů:
https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A
Rozměry a je vidět, že má výstup na USB kabel. To by vysvětlovalo proč tam je nějaký obvod.
Resumé: USB kabely mají stále víc a víc tenčí měděné drátky, zanedlouho asi nebudou mít už vůbec žádný měděný drátky
Vrátím se k původnímu tématu, té DIY0 3D sondě. Z toho popisu v odkaze moc jasného není: https://www.nvcnc.net/diy0-3d-touch-pro ... .html#Wire
Mám k té sondě na autora már dotazů. Předně dle obrázku: - ta kulička dole, ta je rotující, otáčivá? Nebo je pevně spojená s tou tyčkou na které je na konci?
- jaký průměr má ta kulička, jaký průměr a délku má ta tyčka?
- ta tyčka s kuličkou je zasouvatelná do sondy? Pokud ano, jak hodně to je citlivé? Myslím sílu a délkový posun...
- není mi jasný, zda ta kulička na tyčce pouze způsobí sepnutí onoho spinače, anebo zda na tyčce uvnitř sondy je nějaká tenzor, který mění odpor podle míry stlačení. To by odpovídalo popisu, že tam je nějaký šváb...
Na linku, kde je odkaz na cenu se otevře Alíkárna a tam je obrázek toho hrotu: Bylo by užitečné, kdyby autor vlákna napsal, co je pohyblivé a jak to funguje a třeba kuchnul tu sondu a udělal kvalitní fotky vnitřku
Na Alíkárně je vícero podobných sond za různé ceny: https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 4itemAdapt
třeba u této je více udajů:
https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... in_prod%3A
Rozměry a je vidět, že má výstup na USB kabel. To by vysvětlovalo proč tam je nějaký obvod.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)

Nepročítal jsem celé téma, ale popíšu fci dotykové sondy.
Ta kulička na kovovém trnu (často bývá rubínová na keramickém nebo karbonovém trnu) se neotáčí, je to "jen" dotykový palec, který při kontaktu s překážkou (obrobek...) jako páka vychýlí snímací prvek v sondě. Většinou to je optický snímač (nebo soustava snímačů) a při vychýlení pošle informaci o souřadnicích jednotlivých os řídícímu systému. Při změně dotykového hrotu (rádius kuličky, délka trnu) nebo najížděcí rychlosti je potřeba sondu překalibrovat.
Abych byl přesný, jsou situace, kdy se sonda otáčí, nebo spíše pootáčí. Kompenzuje se tím osová nepřesnost mezi osou dotykového hrotu a vřetenem stroje. Pootočením sondy je docíleno, aby se dotykový hrot dotknul vždy stejném bodem.
Ta kulička na kovovém trnu (často bývá rubínová na keramickém nebo karbonovém trnu) se neotáčí, je to "jen" dotykový palec, který při kontaktu s překážkou (obrobek...) jako páka vychýlí snímací prvek v sondě. Většinou to je optický snímač (nebo soustava snímačů) a při vychýlení pošle informaci o souřadnicích jednotlivých os řídícímu systému. Při změně dotykového hrotu (rádius kuličky, délka trnu) nebo najížděcí rychlosti je potřeba sondu překalibrovat.
Abych byl přesný, jsou situace, kdy se sonda otáčí, nebo spíše pootáčí. Kompenzuje se tím osová nepřesnost mezi osou dotykového hrotu a vřetenem stroje. Pootočením sondy je docíleno, aby se dotykový hrot dotknul vždy stejném bodem.
Dík za objasnění. Jestli to tedy chápu správně, měří se tím například nerovosti povrchu na nějakém výrobku, třeba po frézování. Ta sonda se upne do frézy, nastaví se na nulu v nějakém bodě [X,Y] a fréza pak pojíždí po obrobku a kulička se sondou snímá výchylky. Souřadnice [X,Y] jsou dány aktuální polohou CNC stroje, třeba té frézy a Z souřadnici, teda odchylku hlásí čidlo systémem, že se sepne, když kulička na hrotu vyjede nahoru na nějakou nerovnost.
To znamená, že ten obvod v sondě bude asi optron nebo světelná závora či něco takového.
Nyní k původnímu problému, (hned v úvodu vlákna):
Problém je následující. Dotyková sonda začne spolehlivě fungovat až při napětí cca 7-8 V . Jednotka má zvláštní vstup k těmto sondám ale podle všeho vyžadují napětí jen 5V. Pokud sonda sepne tak mi vrazí do jednotky plné napětí. Nechci něco odpálit. Nějaká rada ? Díky
Je nutno poslat tam napájení třeba 12V (podle Alíkárny to čidlo funguje až do 24V) a na výstup čidla je potřeba dát odporový dělič, který stahne výstupní úroveň na 5V.
Jen tak na okraj, vzpomínám si, že někdy hned na počátku 90-tých let, byla v pražské Pragovce nějaká malá skupina lidí, vedených kýmsi z Ruska, která se snažila zkontruovat měřící systém hladkosti nebo rovinnosti povrchu obrobků. Bohužel nevím jak ten projekt dopadnul, protože Pragovku pak zrušili a srovnali se zemí.
To znamená, že ten obvod v sondě bude asi optron nebo světelná závora či něco takového.
Nyní k původnímu problému, (hned v úvodu vlákna):
Problém je následující. Dotyková sonda začne spolehlivě fungovat až při napětí cca 7-8 V . Jednotka má zvláštní vstup k těmto sondám ale podle všeho vyžadují napětí jen 5V. Pokud sonda sepne tak mi vrazí do jednotky plné napětí. Nechci něco odpálit. Nějaká rada ? Díky
Je nutno poslat tam napájení třeba 12V (podle Alíkárny to čidlo funguje až do 24V) a na výstup čidla je potřeba dát odporový dělič, který stahne výstupní úroveň na 5V.
Jen tak na okraj, vzpomínám si, že někdy hned na počátku 90-tých let, byla v pražské Pragovce nějaká malá skupina lidí, vedených kýmsi z Ruska, která se snažila zkontruovat měřící systém hladkosti nebo rovinnosti povrchu obrobků. Bohužel nevím jak ten projekt dopadnul, protože Pragovku pak zrušili a srovnali se zemí.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona)