RGB pásky WS2812B

Odpovědět
Sorflex

RGB pásky WS2812B

Příspěvek od Sorflex » 07 srp 2025, 21:07

Ahoj,
řeším problém s řízením RGB LED pásku pomocí ESP32 (i Arduino UNO R3 clone – KULGSHUN), ale nedaří se mi rozchodit přenos dat do LED pásku.

🧩 Co používám:

LED pásek WS2812B (originální modul s čipem od výrobce)

ESP32 DevKit (3.3 V logika)

Arduino UNO R3 (KULGSHUN klon – CH340, 5 V logika)

Laboratorní zdroj (aktuálně testováno při 3.2 V)

Měřím napětí na data pinu i z originálního ovladače (ten dává cca 0.11 V)

ESP32 dává na data pinu cca 0.20 V (měřeno multimetrem)

🧪 Problém:

Pásek nebliká / nespouští se

Nepomáhá ani připojení přes UNO

Podezření: logická úroveň 3.3 V z ESP32 nestačí pro DATA vstup LED pásku

Ale ...pásek funkční , byl k tomu originál ovládání ....
Zkouším jenom 4 ledky , když připojím originální Chip vcc a GND , potom společnou GND s arudinem a data PIN s Arduina podaří se mi pásek rozsvítit ale chaoticky....
Pokud používám zdroj nebo aruduino nesvítíme.....
Už si fakt nevím rady
Jsem začátečník .

bum
Kontaktovat uživatele:

Re: RGB pásky WS2812B

Příspěvek od bum » 08 srp 2025, 12:39

Používám také uvedené pásky s ARDUINO pokud máš možnost a použité Arduino co máš muže být napájeno 5V připoj pásek k Arduino napájení pásku musí být ze zdroje co jej utáhne PAK POKUD POUŽIJEŠ DVA ZDROJE TAK POUZE PROPOJ GND TOHO ZDROJE S GND ARDUINA jinak by to nefungovalo. A napájení Arduina samostatně pak by to mělo fungovat to napětí 3.3V bude pro pásek málo, PRO INSPIRACI MÁM SCHÉMA ZAPOJENÍ NA WEBU
v sekci "další články" článek je OVLÁDÁNÍ RELÉ RGB LED ARDUINEM a pak další článek OVLÁDÁNÍ VÍCE RELÁTEK RGB LED NEOPIXEL ARDUINEM. Schéma zapojení ARDUINA a pásku WS2812B je stejné tak jako to bys to měl mít zapojené pro svoji potřebu. Programy co jsou u článku můžeš klidně použít, pouze si tam musíš změnit počet led diod které máš použité vše je v programu popsáno.

Odpovědět