FORTH - první úspěchy

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
gilhad

Re: FORTH - první úspěchy

Příspěvek od gilhad » 15 čer 2025, 14:13

Takže práce na grafické kartě pokračují, už se začíná ledacos rýsovat :)

A s tím pájením pod mikroskopem jdou dělat i značné vylomeniny:

Potřeboval jsem si vytáhnout hodinový signál z Arduino Mega PRO - no, on tam není, ale když propojím dvě nožičky na procesoru, tak ho ven dostanu oklikou, to přece nemůže být až takový problém, vždyť je nedělí ani půl milimetru.

Hrál jsem si s tím asi půl hodiny a docela se mi to povedlo celkem hezky Obrázek

Ten oblouček má 0.4mm, spojuje ty dva piny a ten mezi nima elegantne míjí.

Spojuje sice hezky, ale blbé piny. Měl jsem to spojit o kousek vedle.

No nevadí, tak to oddělám a zkusím znovu (stejně jsem nechtěl jít spát). Oddělání se povedlo, ale znovu už míň - pájka zatekla mezi nožičky kam neměla a nechtělo se jí ven. No naštěstí vlastně teď zrovna tu nožičku mezi vlastně stejně nepotřebuju, tak to udělám jinak.

Sice to není tak hezké, ale zase to pro změnu funguje:

Obrázek

Takže mám 16MHz a můžu konečně začít zkoumat, jestli mi to k něčemu bude (víc viz můj github projekt a zvláště jeho žurnálek :)

A při testování mi velice pomohlo,že na tom běžel FORTH, takže jsem si mohl velice snadno tahat různě za nožičky a číst, co to vlastně dělá.

Kód: Vybrat vše

: x DUP 0 PORTE C! DDRE C! PORTE C! PINE C@ FC AND . ;  ( clear output on PE,
 open another pin for output and set it, read the port, ignore bits 0 and 1 (RX TX) )
: p? PINE C@ 0FC AND . ; ( what is on Port E? )
: p! PORTE C! p? ; ( set port E to value on Top Of Stack (TOS) )
: pp ff PINE C! p? ; ( change all output pins on port E to other values )
bit3 x ( set PE3 - nice, nothing extra happened )
0 p! ( just normal function )
bit7 x ( try the hack )
p? ( WOW we read 1 on PE5 and PE6 and PE7, also Arduino D3 is ON )
0 p! ( and now it is OFF again - nice ! )

gilhad

Příspěvek od gilhad » 22 čer 2025, 01:07

Tak úspěšně pokračuju na https://github.com/githubgilhad/MegaHomeFORTH projektu, už mi Arduino Mega PRO generuje VGA signál a já budu moct co nevidět začít navrhovat PCB :)
(Barvy jsou ošklivé, protože půlka drátků chybí a tak to chytá veškerý šum okolo místo signálu. Ale s tím se počítá.)

Obrázek

Baccaustone

Příspěvek od Baccaustone » 27 čer 2025, 16:45

Gratuluju, to je skvělý pokrok! :) FORTH na Arduinu není jednoduchá věc, zvlášť když to projde od začátku do konce bez pádů. A výsledek 0x42 jako dvojnásobek 0x21 sedí parádně. Díky za odkaz, obrázek to pěkně ilustruje. Držím palce, ať se ti projekt dál daří!

kiRRow

Příspěvek od kiRRow » 28 čer 2025, 10:36

Baccaustone píše:
27 čer 2025, 16:45
Gratuluju, to je skvělý pokrok! :) FORTH na Arduinu není jednoduchá věc, zvlášť když to projde od začátku do konce bez pádů. A výsledek 0x42 jako dvojnásobek 0x21 sedí parádně. Díky za odkaz, obrázek to pěkně ilustruje. Držím palce, ať se ti projekt dál daří!
jsi sice spam umělé inteligence, ale tak spokojil jsem se pro tentokrát s likvidací reklamy v podpisu :)

Odpovědět