I2C na 2-3 metrech CAT5

Odpovědět
cevepe
Příspěvky: 37
Registrován: 10 zář 2018, 21:29
Reputation: 0

I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od cevepe » 04 zář 2020, 21:10

Ahoj,
na Arduino NANO provozuji v krabici přímo na I2C kabelu dlouhém max 35cm BME280, BH1750. Zároveň provozuji i SHT31, ale ten mám na 2, možná 2.5 metru CAT5e LAN kabelu z důvodu vyvedení do radiačního štítu. Zároveň ale v kabelu CAT5e posílám 12V na ventilátor.

Stává se dost často, že teplota funguje a vlhkost hodí NaN.

Zvažoval jsem, že bych dal digitální piny na SDA a SCL pullup, který Arduino NANO umí, tedy doufám že to na I2C umí. Pokud ne, tak hodit na všechny I2C 10K pull up na 5V rezistor?

Nebaví mně, když mám pořád výpadky SHT31 a blíží se zima, tak ať je to cajk :?

Hrozně děkuji za jakoukoliv výpomoc k vyřešení mého problému.

AstroMiK
Příspěvky: 347
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od AstroMiK » 04 zář 2020, 22:09

A ty obvody BME280, BH1750 a SHT31 máš jako samostatné integrované obvody, nebo je máš osazené na těch malých čínských modulech?

Moduly už obvykle mívají Pull-Upy osazené, takže tam může být problém opačný - moc malá výsledná hodnota odporu při jejich paralelním spojení.
A jestli používáš moduly, tak ne všechny zvládají 5V úrovně. Některé jsou určené jen pro 3,3V.

Jinak 2m na I2C a ještě k tomu společným kabelem s ventilátorem se mi zdá už docela přehnaný.
Zkus ten ventilátor odpojit, jestli se to zlepší.

kiRRow
Příspěvky: 556
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od kiRRow » 05 zář 2020, 04:22

Napájení indukční zátěže vždy tahat co nejdále je možné od datových vodičů. Ideálně samostanou dvoulinkou a datový vodič mít stíněný (a uzeměný), protože souběhu se technicky málokdy vyhneš. Odpajování pullup rezistorů z modulů je běžná praxe. Jsou na každém modulu, ale na I2C komunikační lince má být jen jedna sada odporů.
Úplně přesně jak píše kolega.

cevepe
Příspěvky: 37
Registrován: 10 zář 2018, 21:29
Reputation: 0

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od cevepe » 07 zář 2020, 07:49

12V jsem hodil na jiný kabel a I2C jsem jsem napároval do CAT5e kabelu a tím zesílil průřez. Jede to už 48 hodin bez výpadku.

kiRRow
Příspěvky: 556
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od kiRRow » 07 zář 2020, 12:42

U utp nepouzivat krouceny par, ale pustit to treba do hnedeho a bilozeleneho. U sbernice nikdy nezkrucujeme pary, aby se zvetsil prurez. Zvetsi se ti kapacita vedeni.

cevepe
Příspěvky: 37
Registrován: 10 zář 2018, 21:29
Reputation: 0

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od cevepe » 15 říj 2020, 19:59

Tak po týdnu opět výpadek. Komunikace není 100%. Zvažoval jsem, že koupím expander, třeba nahttps://www.aliexpress.com/item/4001240390163.html. Zapojím v krabici hned na začátku a budu doufat, že SHT31 modul pojede.

Případně jsem zvažoval, že LAN kabel CAT5e vyhodím a dám místo něj 2 metrový USB kabel, který použiji na 5V, GND, SDA, SCL.

cevepe
Příspěvky: 37
Registrován: 10 zář 2018, 21:29
Reputation: 0

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od cevepe » 15 říj 2020, 22:19

Případně koupit přímo na to kabel s pořádným stíněním https://www.tme.eu/cz/details/bus-l2_fi ... p/2170233/ a 5V s GND vést zvlášť.
Případně jsem našel pro lan kabel CAT5e takové zapojení:
rj45-pinout2.JPG

kiRRow
Příspěvky: 556
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od kiRRow » 15 říj 2020, 22:21

kiRRow píše:
07 zář 2020, 12:42
U utp nepouzivat krouceny par, ale pustit to treba do hnedeho a bilozeleneho. U sbernice nikdy nezkrucujeme pary, aby se zvetsil prurez. Zvetsi se ti kapacita vedeni.
Občas jak kdyby člověk mluvil do větru ...

cevepe
Příspěvky: 37
Registrován: 10 zář 2018, 21:29
Reputation: 0

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od cevepe » 16 říj 2020, 09:46

Co jsem se tak dočetl na jiných diskusí, tak naopak doporučují kroucený pár spolu s GND použít. Tj. SDA + GND, SCL+GND a 5V. Číst umím, já se tady ptám, zda-li to opravdu není lepší. Případně koupit radši přímo datový kabel, který bude mít dobré stínění.

kiRRow
Příspěvky: 556
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: I2C na 2-3 metrech CAT5

Příspěvek od kiRRow » 16 říj 2020, 10:46

Záleží na druhu komunikační sběrnice. Kroucený pár se používá tam, kde se data přenášejí jako rozdílové napětí mezi dvěma vodiči. Tam kde se po jednom vodiči přenášejí DATA a po druhém CLK se používá nekroucený pár. Průřez se zvyšuje pouze u napájení, kdy vodičem prochází větší proud, a začíná se tu citelněji projevovat ohmův zákon. Pokud zvedneš průřez u komunikační sběrnice, akorát si tam vneseš parazitní kapacitu, která ti bude vyhlazovat sestupné hrany komunikace úplně stejně jako kondenzátor vyhlazuje zvlnění zdroje. Stínění je vhodné použít vždy a na straně napájecího zdroje ho připojit na GND. Na druhé straně ho nepřipojuješ nikde. Veškeré stínění všech komunikačních sběrnic se připojuje pouze a jedině v jednom bodě, jinak ti hrozí, že ti po něm budou běhat vyrovnávací proudy.

Pokud dám GND + SDA (data) a na druhý pár 5V + SCL (clock) ... nemám data a clock na jednom krouceném páru. Tak je to správně. Nic méně ... i jednotlivé páry jsou v kabelu na sebe nakrouceny ... sice né tak hodně jako samotný pár, ale ano jsou. Délka vedení je omezena v podstatě maximální kapacitou cca 350-400pF.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů