Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Hanz
Příspěvky: 262
Registrován: 25 dub 2019, 23:52

Re: Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Příspěvek od Hanz » 24 bře 2020, 21:59

Špatně nahrané fuse opravit lze viz. odkazy v předešlých odpovědích. Už si nepamatuju jestli programátor Presto to neuměl ? Snad si vzpomene někdo tady na fóru ? Zkusím pohledat a držím palce ;)
http://eleccelerator.com/fusecalc/fusec ... LOCKBIT=0F
Nastavení fuses


Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2054
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Příspěvek od pavel1tu » 25 bře 2020, 07:28

Chyba je možná i jinde, už blbnu budu se ptát i na stupidity ..... do PCB vneslo myšlenku více lidí.
zatím jsem zničil snad jen 1 CPU (+ těch 30 co už nešly nahrát od začátku) - některé kalkulačky na netu ty FUSE počítají špatně. No co, ještě jich mám pár ;) - ale začíná mne to srát.

Dotaz,
1) v programátoru nahrávám CPU na 5V s ext. krystalem, prý není potřeba, ale budiž
2) v programátoru pak nahraji i "program" přes RX/TX - to by bez funkčního bootloaderu nešlo, že ?
3) v programátoru mi program odpovídá po RX/TX na 5V - to netuším na jaké frekvenci jede, ale funguje (115200)
4) v programátoru mi program funguje i na 3,3V, což by podle datasheetu měl CPU jet max. na 8MHz, tudíž teoreticky používá interní oscilátor ?

začínám hledat chybu na PCB projektu, zásadní
- RESET musí být oddělen 100n kondikem ?
- AREF je na +3,3V - a nevím jestli jsem to nespletl s AVCC, nemá být nezapojený, mohl by to být problém ?
- AVCC já mívám raději na + přes 10uH ale tady je na přímo, mohl by to být problém ?

děkuji

PS: moje PCB na 5V je funkční, tady si to chlapci upravili na 3,3V, já dělal jen zdrojovou část a dobíjení, uff schemata mi dali 3 a neví které platí, tak začínám i bzukat PCB
PS2: lidi, já vůbec neumím AN, v životě jsem se AN neučil, jsem závislý na Google překladači
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 1222
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Bydliště: Opava

Re: Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Příspěvek od kiRRow » 25 bře 2020, 08:48

Některé kalkulačky to počítaj pro jiný typ MCU, jiné kalkulačky jsou zase tak staré, že třeba prošfihli nějakou změnu ve vývoji těch MCU. Minimálně dycky ověřit dle datasheetu.

Když vypálíš špatně fuse, změníš tím vnitřní nastavení MCU a ten se podle něj bude pak chovat. Teď záleží co se tam povedlo nahrát za pojistky. Může tam být třeba jen špatně nastaven WDG, který ti co chvilku MCU resetuje. Špatně nastaven oscilátor, tak se ani nerozběhne. Můžeš ho dokonce omylem zamknout proti čtení a zápisu kódu. Ale i v tomhle případě, přes paralerní vysokonapěťové programování by člověk měl být schopen ten MCU kompletně smazat, sice to nevymaže úplně všechny pojistky, ale po smazání FLASH a EEPROM odemkne MCU pro další programování. Pak už jen nahrát správný program se správnými pojistkami.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2054
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Příspěvek od pavel1tu » 25 bře 2020, 17:02

No, pokud by se osadili kondiky kolem CPU místo 100n třeba 100u, asi to je blbý, co ?
Každej kondik je jinej, prostě si to stýcové nasypali do mističky a jeli co padlo pod ruku,
pokud to bude ono - jdu se vožrat - 1CPU K.O., a stihli osadit 15 meteostanic - 15x5 kondiků odpájet, změřit.


Aaaaach jo
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 1222
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Bydliště: Opava

Re: Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Příspěvek od kiRRow » 25 bře 2020, 18:36

:D ... dvakrát měř, 3x zkontroluj polaritu a jednou pájej ... mno dle toho jaký kondíky ... pokud to je nějaký filtrační na napájení, tak větší vadit nebude, menší možná ano ... pokud to je nějaký zpětnovazební, nebo kondík z filtru, či ten na krystalu, tak tam to vadit bude hodně.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2054
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Příspěvek od pavel1tu » 25 bře 2020, 19:54

kiRRow píše:
25 bře 2020, 18:36
:D ... dvakrát měř, 3x zkontroluj polaritu a jednou pájej ... mno dle toho jaký kondíky ... pokud to je nějaký filtrační na napájení, tak větší vadit nebude, menší možná ano ... pokud to je nějaký zpětnovazební, nebo kondík z filtru, či ten na krystalu, tak tam to vadit bude hodně.
Ne jsou to ty na napájení, takže to nevadí ?
Já je stejně vyměním, už si totiž nevím rady.

Lze nějak zjistit na jaké frekvenci CPU běží ?
nějakým programem který to třeba pošle po komunikaci, nebo na LED.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 1222
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Bydliště: Opava

Re: Atmega328PB-AU - umí někdo nahrát ?

Příspěvek od kiRRow » 25 bře 2020, 21:10

Ty kondenzátory co jsou přímo na napájení, pokrývají odběrové špičky ... 100nF stačilo, dokud jsem z toho nevytáhnul i servo, pak už to chtělo 100uF.
Dál s těmi pojistkami prakticky neporadím ... já bych sledoval datasheet a dle něj se pokoušel pomocí funkčního arduina tomu CPU domluvit ... provést tu sekvenci s přivedením 12V na reset, nastavit řídící piny jak poroučí datasheet ... následně tomu zkusit zaslat nějaký příkaz a očekávat odpověď ... hodiny nervů a litry kafe, ale měl bych se tak dostat k pojistkám, dle kterých zjistím jak je to nastavené a na jakém taktu to bude běhat. Další možnost je zkoušení různých postupů z internetu, ale tam člověk doopravdy nevidí co stím borákem CPU dělá.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů