8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 26 črc 2022, 19:11

Jasně že 5v na UB a 3,3 na UA, napsal jsem to blbě, ale bylo to správně...
Je to nějaká sračka a né převodník...
Vzal jsem další novej a na jakýkoli vstup B jsem dal +5 přes odpor 100ohm
na straně A bylo správně 3,3V a chvíli jsem to střídal zem / 5V dokola.
A najednou se mu to nelíbilo a jde to jen do 2V a pokud tam dám ten obdélník, tak to pak už nejde... A tak nějak nechápu jak ten brouk vlastně funguje...
Asi půjde do koše a koupím tu klasiku se 4 tranzistory...
Máte ho někdo? Zkusil jste jeho funkci?

AstroMiK
Příspěvky: 523
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od AstroMiK » 26 črc 2022, 19:21

V okamžiku, kdy ti to na výstupu dává jen ty 2V, zkontroluj 3,3V napájení.
Jestli ti z nějakého důvodu klesne napájení pod určitou úroveň, tak se přes OE zablokuje celý obvod.

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 26 črc 2022, 19:31

kdepak, to je pevné jako skála....
ale koukal jsem na gůůgl a nejsem jedinej

I tested the logic level converter and it was working. Yet when I connect it to the arduino from on side and to the GPIB to the other it stops working and the GPIB instrument goes crazy. I connected a oscilloscope to see what was happening on the lines and I found out that they were oscillating in a crazy way. I think there is a problem in the auto-detection of direction feature of the logic level converter, but I cant figure out what it is!

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 26 črc 2022, 19:46

Je krásné, že tu toužíte pořád po fotkách...
Nechápu proč. Jako by nestačila informace o 4 drátech !!! Opakuji :
+5V na UB
+3,3V na UA
GND na GND
a +3,3 V na OE (přes odpor 1K)
není to dost pochopitelné?
A pak LED, nebo Voltmetr anebo Osciloskop na jakýkoli pin na straně A
a přepínač na jakýkoli pin na straně B - ten umožní GND / 5V
Vodiče krátké do 5 cm. Prostě to nešlape...
Ale koukal jsem na fora, nejsem jedinej, je to asi nefunkční pro naše potřeby.

https://e2e.ti.com/support/logic-group/ ... translator

Uživatelský avatar
Caster
Příspěvky: 277
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Caster » 26 črc 2022, 21:31

Fakt s tím chipem má více uživatelů problémy. V diskuzi jsem naše radu, kterou by jsi mohl zkusit:

Just to add my experience with the exact same problem.
The only way I could get my circuit to work was to take the OE pin high (to 3.3v) via a 1KO resistor (and no path to ground).
and to put bypass capacitors (100 uF) from VB to ground and from VA to ground.

Tj. zkus připojit OE přes odpor 1k na 3,3V (odpoj 1k z OE na zem) a nech na VA, VB kondenzátory

Sparkfun píše o připojení 3,3V na OE přímo, kde je na OE připojen odpor 110kΩ !!! na zem viz anglický text níže
The board pulls OE LOW through a 110kΩ resistor to disable the I/O pins by default. Make sure to tie the OE pin to VCCA to enable the device.

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 27 črc 2022, 07:22

Ahoj Caster, díky za snahu i za rady, ale vzdávám to a odhazuji moduly do koše...
Nechápu, co to je za chip a jaká je jeho funkce... Vyzkoušel jsem toto :
- testuji ty moduly přímo na kolíkách - tedy bez vnějších vodičů
- na obě napětí jsem dal C 100uF
- vstup OE - variace : volný... přes 100k ... přes 10k ... natvrdo na +3,3V
- pin Ax - variace : volný ... 10k na zem ... 10k na +3,3V
- pin Bx - variace : volný ... 10k na zem ... 10k na +3,3V

je to tedy asi 30 kombinací a vždy se to chová stejně, tedy :
- nakrátko LED na jedné straně a natvrdo U nebo GND ba straně druhé, tak to funguje ale zůstane v tom stavu, dokud na vstupu neudělám změnu
- po připojení osciloskopu - 1M/20pf sonda vidím, že to kmitá asi na 40MHz v tu chvíli už není High na Ua nabo opačně na Ub.
- ta sonda mu vadí !!!
- když tam na pin Bx dám obdélník 1kHz / 5V na pinu Ax není NIC
- opačně to samé
A tak nechci , aby mě trefilo :-)
díky a hezký den

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 27 črc 2022, 07:30

Bud jsou moduly blbé všechny, anebo já !
prostě i2c tudy neprotlačím.
Ještě mě napadla jedna věc... v čem se liší ty čipy?
ten co mám je TXS0108 - smd code YF08E - a je všude za pár korun
a jiná verze s TXB0108 - smd code YE08 - a je dražší
ale v datasheetu rozdíl nějak nevidím...

Uživatelský avatar
Caster
Příspěvky: 277
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Caster » 27 črc 2022, 11:25

Napiš, kde jsi ty chipy koupil (AliExpress ?). Případně dej jeden chip do obálky a pošli mi ho (napiš mi soukromou zprávu, pošlu ti adresu, jsem z Prahy), vyzkouším ho a pak ti ho pošlu zpět.

P.S. Ještě mě napadlo jestli jsi si nekoupil převodník ve verzi "open drain". Pak je nutné na výstupy přidat odpory, aby v klidovém stavu definovaly uroveň "1", jinak je výstup nedefinovaný (ve vysoké impedanci) a nemůže ti to fungovat. Napiš celý kód chipu, nestačí jen uvést TXS0108, na konci chybí další písmena. Měl by jsi mít chip TXS0108EPWRG4, případně TXS0108EPWR viz mouser.com

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host