8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 25 črc 2022, 20:53

Zdravím,
máte někdo zkušenosti z tímto modulem?
https://www.laskakit.cz/8-kanaly-obousm ... 5v-a-3-3v/
Ať dělám, co dělám, nedokážu to přemluvit, aby mi převáděl data. A to jakékoli včetně I2C.
Zkoušel jsem to a mrtvo... zkusil jsem tam připojit i 5V obdélník z osciloskopu a taky nic...
Zapojeno mám Ua na 3,3V Ub na 5V samozřejmě GND a přes 1K odpor Enable na 3,3V.
Je to vůbec převodník? Jak se tedy používá?

Uživatelský avatar
Caster
Příspěvky: 277
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Caster » 25 črc 2022, 22:17

Podle technického listu musíš na VccA připojit 3,3V a na VccB 5,0V (+ doporučené kondenzátory).
Aby převod fungoval, musí být na OE napětí 1,2 až 3,6 V. Tj. pokud nepotřebuješ převodník zapínat a mít ho trvale funkční, připoj na EO napětí 3,3 V a odpor na zem podle max. proudu, který snese daný výstup. Pro 3,3V je R = 1k v pohodě (3,3/1E3 = 3,3 mA).

Pošli fotku, jak to máš zapojeno a změř napětí na VccA, VccB a OE.

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 25 črc 2022, 22:45

Jo jo, díky, ale mám to zapojené správně, fotka nic nevyřeší.
Ale převodníkem nedostanu nic ani jedním směrem. I jak píšeš o kondech, tak ty jsou součástí desky...
tak nevím. I2c neprojde a ani ten obdélník 1kHz / 5V z osciloskopu.

Diego
Příspěvky: 76
Registrován: 23 črc 2017, 09:43
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Diego » 26 črc 2022, 07:09

Muze byt spatny modul, parkrat uz jsem od nich mel nefunkcni.
https://arze.cz - ARduino Zapojení Elektronika

Uživatelský avatar
Caster
Příspěvky: 277
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Caster » 26 črc 2022, 12:20

Zkus druhý chip, případně dej vyzkoušet kámoši. Pokud to je originální chip od Texas Instruments, tak by měl fungovat.

Ludek
Příspěvky: 191
Registrován: 02 pro 2019, 08:14
Reputation: 0
Bydliště: České Budějovice

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Ludek » 26 črc 2022, 14:23

No mám 5 modulů, pochybuji že jsou blbé. Kde tedy dělám chybu?
Tak ještě jednou:
na UA +5V a na UB + 3,3V a na GND společné mínus
a na OE dám odpor 1K a připojím na + 3,3V
No a na nějaký vstup B (B1 až B8) dám z osciloskopu 1kHz obdélník 5V a na strane A není nic
Stejně tak, když tam dám modul, co chce i2c
Teoreticky si tu všichni rozumíme, když to čtu, ale zkusil to někdo fyzicky?
Třeba jsem blbej, a dělám někde chybu, ale jakou ???

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 880
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od kiRRow » 26 črc 2022, 15:13

UA = 3,3V, UB = 5V, OE = 3,3V GND společné ... z fotky se dají poznat popletené zapojení
na A1 připoj 3.3V a změř B1, pokud tam nebude 5V, změř OE, pokud je na OE 3,3V je vadný čip (nebo jen vstup) - a proč by taky nemohlo být 5kousků vadných

Uživatelský avatar
Caster
Příspěvky: 277
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Caster » 26 črc 2022, 17:07

Chybu děláš v tom, že dáváš na UA +5V a na UB + 3,3V. UA snese max. 3,6V... Možná, že jsi tím chip/y odpálil.

Napětí musíš dát obráceně: na UA 3,3V a na UB 5V.

P.S. Fotka nebo plánek tvého zapojení by řekl víc

AstroMiK
Příspěvky: 523
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od AstroMiK » 26 črc 2022, 18:34

Nemám přesně ten typ, ale s TXB0108 to funguje.
Zkoušel jsem jen převod logického stavu mezi stranou A a B:
- Voltmetr na vývod B1 a drátem jsem přepínal vstup A1 mezi GND a 3,3V.
- Pak opačně - Voltmetr na výstup A1 a drátem jsem přepínal vstup B1 mezi GND a 5V.

Řekl bych, že tam máš nějaký problém s tím OE pinem a všechny vývody (vstupy i výstupy) jsou v tom případě ve vysoké impedanci..
Vezmi voltmetr a zkus se podívat přímo na nohu 10 toho obvodu - možná je špatně připájená, nebo je nějak zkratovaná na GND.

Taky bych se vykašlal na ten 1k odpor a zapojil ten vývod OE přímo na 3,3V.
Zkoušel jsem to sice i s tím odporem a fungovalo to, ale zdá se mi to zbytečné.


Caster píše:Napětí musíš dát obráceně: na UA 3,3V a na UB 5V.
V prvním příspevku to má napsané správně.
Ludek píše: ...Zapojeno mám Ua na 3,3V Ub na 5V...

Uživatelský avatar
Caster
Příspěvky: 277
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: 8 kanálový obousměrný převodník 5V 3,3V

Příspěvek od Caster » 26 črc 2022, 18:45

Moc bych jeho popisu zapojení nevěřil. Kdyby sem dal fotku, tak je to jasné ;) . Takhle ani nevíme zda to má na nepájivém poli nebo zapájené v plošňáku.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host