Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

KamilV
Příspěvky: 398
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 0
Bydliště: Olomouc

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od KamilV » 18 úno 2021, 17:32

Takže to kuličkové čidlo spolehlivé není?
https://www.laskarduino.cz/otresove-cidlo-sw-520d/

Chtěl jsem právě jím čip probouzet. Takto budu muset budit v intervalech a ještě spotřebuju 3x AD, která třeba na ESP8266 ani nemám :(

Axamith
Příspěvky: 488
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od Axamith » 18 úno 2021, 18:29

I tato čidla jsem testoval. Nic mi nevyhovovalo. Spolehlivost byla velmi bídná.
Pokud potřebuješ něco provozovat na baterie a dlouhodobě, nejsem si jistý, jestli je ESP zrovna to pravé. Pominu-li přítomnost napěťového regulátoru a USB portu (u vybavených desek typu Wemos apod.), tak i samotné vysílání wi-fi je energeticky dost náročné.
Co zkusit RFM95 a LoRa a postavit to na Arduino Pro mini 3,3V s úpravou pro nízkou spotřebu?
https://www.arduinotech.cz/inpage/konst ... arduino-i/

KamilV
Příspěvky: 398
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 0
Bydliště: Olomouc

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od KamilV » 18 úno 2021, 18:41

WiFi bych se taky vyhnul, kdyby to dobře dopadlo třeba s LoRa. Ale kdyby ne, tak je WiFi levná varianta. Jasně, USB port si také něco vezme, ale je to asi jediná cesta, jak snadno nechat uživatele konfigurovat právě tu WiFi.

Caster
Příspěvky: 165
Registrován: 11 zář 2019, 09:02
Reputation: 0

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od Caster » 18 úno 2021, 19:02

Axamith píše:
18 úno 2021, 17:13
Řešil jsem před časem vyhodnocení pohybu. Vyzkoušel jsem spoustu otřesových čidel typu pružinka, kulička, kapka rtuti . . . Vše bylo nespolehlivé, nakonec jsem uspěl s akcelerometrem ADXL335.
To je dobrý tip. Sám jsem testoval akcelerometr MPU6050, abych si vyzkoušel, jak funguje. Chystám se na navádění raket po zadané trajektorii ;) .

Pro měření napětí autobaterie jsem použil ATtiny202. Uspím ho a probudím jednou za hodinu, pomocí ADC změřím napětí autobaterie a hodnotu odešlu (USART) přes připojený SigFox modem Wisol BRKWS01 (po změření napětí ho příkazem uspím a probudím pulsem na pinu).

Testování + programování na stole a hotový výrobek (upravená USB nabíječka z Globusu, v JLCPCB jsem si nechal vyrobit plošný spoj se stejnými rozměry jako byl v nabíječce). Funguje to super :) .

pavelve
Příspěvky: 19
Registrován: 23 zář 2018, 10:10
Reputation: 0

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od pavelve » 28 úno 2021, 18:13

Caster píše:
18 úno 2021, 19:02
Axamith píše:
18 úno 2021, 17:13
Řešil jsem před časem vyhodnocení pohybu. Vyzkoušel jsem spoustu otřesových čidel typu pružinka, kulička, kapka rtuti . . . Vše bylo nespolehlivé, nakonec jsem uspěl s akcelerometrem ADXL335.
To je dobrý tip. Sám jsem testoval akcelerometr MPU6050, abych si vyzkoušel, jak funguje. Chystám se na navádění raket po zadané trajektorii ;) .

Pro měření napětí autobaterie jsem použil ATtiny202. Uspím ho a probudím jednou za hodinu, pomocí ADC změřím napětí autobaterie a hodnotu odešlu (USART) přes připojený SigFox modem Wisol BRKWS01 (po změření napětí ho příkazem uspím a probudím pulsem na pinu).

Testování + programování na stole a hotový výrobek (upravená USB nabíječka z Globusu, v JLCPCB jsem si nechal vyrobit plošný spoj se stejnými rozměry jako byl v nabíječce). Funguje to super :) .
Akcelerometr je opravdu nejlepší volba. Je tam výhoda, že se dá nastavit ta síla otřesu, což třeba u těch pružinek a kuliček moc nejde. Taky je tam možnost detekce třeba dvojího poklepání atd. Já osobně používám MMA8451QT, který je o dost levnější než ten MPU a ADXL, což se u sériové výroby hodí. MMA umí čekat na určitou sílu otřesu po určitou dobu, a když to příjde, tak pošle přerušení. Spotřeba je v řádu uA. :)

Axamith
Příspěvky: 488
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od Axamith » 01 bře 2021, 06:25

Já otřesová čidla testoval na hlídání úlů se včelami, dokázal jsem si je "ukrást", aniž by čidlo reagovalo, bylo to dost nepravidelné a nespolehlivé. AKcelerometr to dokázal odchytit vždy. vyzkouším i ten tvůj typ.

pavelve
Příspěvky: 19
Registrován: 23 zář 2018, 10:10
Reputation: 0

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od pavelve » 01 bře 2021, 10:42

Axamith píše:
01 bře 2021, 06:25
Já otřesová čidla testoval na hlídání úlů se včelami, dokázal jsem si je "ukrást", aniž by čidlo reagovalo, bylo to dost nepravidelné a nespolehlivé. AKcelerometr to dokázal odchytit vždy. vyzkouším i ten tvůj typ.
Tím jak se dá akcelerometr nastavit, tak jsem s ním schopen detekovat třeba i jen lehké klepnutí do stolu (i když je akceleroemtr třeba na druhé straně stolu). Jde jen o to, ho dobře nastavit.

RadimK
Příspěvky: 6
Registrován: 06 úno 2018, 14:39
Reputation: 0

Re: Geolokace mnoha stovek produktů (Sigfox? LoRa?)

Příspěvek od RadimK » 11 bře 2021, 16:05

KamilV píše:
17 úno 2021, 22:40
Ahoj,
nemáte někdo zkušenost s geolokací předmětů ve velkém počtu?
Přemýšlím nad sledováním stovek (např. kolem 1.000) předmětů. Ideálně formou malého přívěsku s dlouho životností baterie.
Nepotřebuju vysílat, když se předmět nehýbe.
Něco podobného, jako dělá Siotech. Jen ideálně přímo s přístupem na nějaké API, nepotřebuji mobilní appku ani generování map, stačí mi RAW data.

Problém vidím hlavně v tom velkém počtu, vše mi vychází dost finančně nákladné...
Jeden náš zákazník něco podobného řešil u pouličních chytrých světel, vyšší jednotky stovek zařízení. Nejdřív laboroval s NB-IOT, když mu Vodafone řekl cenu cca 16kč nebo tak nějak za SIM/měsíc, tak šel do kolen, asi Vodáč nechce aby se NB-IOT tady v ČR rozjelo :) . SigFox pustil z hlavy, páč měl strach z datového rámce a hlavně chtěl mít možnost světla i ovládat. Nakonec ani podmínky od ČRa = LoRa nebyli kdo ví jaký a budovat vlastní sít se mu teda nechtělo - víc starostí než užitku=nesmyslná cesta, to ho brzo přešlo. No a nakonec to rozjel přes GSM, kde má ve světlech SIMky od TMobile, respektive Kaktusu, tuším, že za SIM platil kolem 70-80kč, kde má na každý SIMce 0,5GB což mu vydrží cca 3-5 roky na světlo. A po roce stačí, že na každou SIMku pošle 1,-kč. A s pokrytím není žádný problém.
Data posílá[WebSocket - obousměrná komunikace] k nám do cloudu app.fengoo.cz, který jede v Azure a funguje to.......
Jinak i Philips u chytrých venkovních světel nakonec jede přes klasický SIMky, protože to prostě je nejlevnější a do budoucna jsou zde otevřený dvěře.....třeba k 5G......
Ale je jasný, že si to musíš spočítat i s ohledem na baterii, protože on u světel na rozdíl od Tebe neřeší baterku :)
--
IoT cloud Fengoo
www.fengoo.cz
--

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti