GNU Linux - CRON

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1952
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od pavel1tu » 24 čer 2019, 18:43

Tak to "mezera" pass=heslo mi nefunguje na ARMBIAN, ani to /5 */5 musím tam mít výčet všech 5 minutových intervalů
Ale na lokalu doma mi to heslo nevadí, na hostingu to funguje
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 117
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od dzooky » 24 čer 2019, 21:51

pavel1tu
Nie tak, asi som sa zle vyjadril, moja chyba, ospravedlnujem sa. :D
V command line ked mu posuvas nenastavujes nazov premennej ale to zabezpeci poradie parametrov
Teda musis volat skript takto

php -f /var/www/html/template/plugins/netAtmo/update/update.php heslo

Skript bude vediet ze prvy parameter teda $argv[1] je heslo
Keby si dal php -f /var/www/html/template/plugins/netAtmo/update/update.php login heslo
tak v $argv[1] je login a v $argv[2] je heslo
a obdobne

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1952
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od pavel1tu » 25 čer 2019, 07:05

Moc dík.
Já jsem spokojen i bez toho pass. Já to napsal takto a to s pass nefunguje:

Kód: Vybrat vše

cd /var/www/html/template/plugins/netAtmo/update/ && php update.php pass=12345 >> /var/log/netatmo.log
je to trénink na logování z velké stanice na Arduinu přes API.php (abych měl zatím zdroj dat), stanice se mechanicky předělávaná i elektricky z Cumulus právě na Arduino, Banana a Meteotemplate.

on má ten update.php divně napsanej, musí se volat z místa kde je, jinak to vyhodí chyby asi na 5 řádkách

takto mi to bez toho pass funguje, když nastavím požadování pass, je to Unautorized (výstup ze sciptu), jinak Sucess (z příkazového řádku z Puty mi to jede i s pass)

s tím -f mi to nepíše logy podle všeho, nebo to vůbec neproběhne ?

ARMBIAN je opravdu hodně očesanej DEBIAN, spousta věcí je v něm nestandartně, dokumentace nic moc.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 117
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od dzooky » 25 čer 2019, 13:19

No u mna to funguje takto

Kód: Vybrat vše

cd /var/www/html/template/plugins/netAtmo/update/ && php -f update.php 12345 >> /var/log/netatmo.log
alebo

Kód: Vybrat vše

php -f /var/www/html/template/plugins/netAtmo/update/update.php 12345 >> /var/log/netatmo.log
len musis osetrit v kode $pass=$argv[1]

Som rad ze som siel do raspberry tam paradne bezi dietpi, co je raspbian.

A este vcera oznamili novy RPi4 co bude poriadny vykonovy skok takze sa tesim

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1952
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od pavel1tu » 25 čer 2019, 13:32

RPi mám na stole, je pro to zbytečně výkonné, běží mi tam jen LAMP.
nemá SATA - meteostanice bude zapisovat denně tisíce položek do databáze,
u RPi disk přes USB je to takové drbání se levou rukou za pravým uchem,
Banana M1 má poloviční spotřebu a stálo mne pár korun.

Chybu vidím hlavně u mne - z Linuxu znám jen základy.

PS: to $pass=$argv[1] tam dám, asi pošlu pomocí PM zdroj php souboru - script nevolám jen já, tak to musí fungovat jak z CRONu tak příkazové řádky, tak z netu. PHP nedávám.

PS2: těch Banana M1 mám 10ks z doprodeje v německu za 100EUR
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 117
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od dzooky » 25 čer 2019, 15:18

Hej je vykonne mne na tom bezi vsetko.
Mam na tom NAS a cez neho potom DLNA a potom pre meteostanicu mam tam zapisovanie dat a z webkamery pre meteostanicu potom robim denny timelapse video za minuly den a to robi hodinu ci dve tu komprimaciu :D

Ok kludne posli zdrojak pozriem na to.

KamilV
Příspěvky: 387
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 1
Bydliště: Olomouc

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od KamilV » 25 čer 2019, 18:07

RPi se ale nedá úplně srovnávat, je to úplně jiná platforma, pokud např. potřebuje člověk sledovat stavy pinů na mikrosekundu přesně, u RPi si už moc neškrtne, právě v důsledku "dospělého OS" - Raspbian řídí procesy a nezaručí, že v době náběžné hrany signálu bude zrovna požadovaný skript "u kormidla".

Ale k tématu: pokud má být skript spustitelný jak přes web, tak z CLI, asi by to chtělo trochu sofistikovaněji parsovat předané parametry. Bude se tam předávat jen to heslo? Nebo je parametrů více?

A heslo se vážně bude předávat takto v URL? Dokud to byl skript z CLI, tak jsem mluvil o nějakém pocitu "pseudo-zabezpečení", pokud bude dostupný i z prohlížeče, tak už to není ani pocit. Pak bych to úplně vypustil, je to jak poznačit si PIN na platební kartu...

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 1952
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od pavel1tu » 25 čer 2019, 19:41

Ne, tyto "update.php" slouží jen k importu dat z jiných databází (www) přes jejich API a k exportu dat.

Už jsem se rozhodl, že je bude spouštět JEN CRON, tudíž musím vymyslet jak povolit jejich spouštění jen nějakému uživateli.
Vyřeším to "specifiským" uživatelem třeba PHP-CRON - u ARMBIAN definuji i uživatele co script spouští.

Děkuji za nasměrování, v zabezpečení WWW serveru a PHP se neorientuji.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 117
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: GNU Linux - CRON

Příspěvek od dzooky » 25 čer 2019, 22:13

KamilV prave preto mi RPi funguje ako server na zhromazdovanie dat. Arduina mi zbieraju data so senzorov a posielaju to jemu.
Ten zabezpecuje ich vyhodnocovanie, ukladanie a aj zobrazovanie uzivatelom.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host