KiCAD přemostění na jednostranné desce

Odpovědět
vasekg
Příspěvky: 5
Registrován: 13 led 2022, 19:57
Reputation: 0

KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od vasekg » 13 led 2022, 20:09

Dobrý den,

jsem totální začátečník a navrhuji si svoji provní PCB - v KiCADu. CHtěl bych vyzkoušet fotocestu a pro vyvolání použít resinovou tiskárnu s UV displejem. Ale vzhledem k daným omezením potřebuji na jednostranné desce vytvořit jakési virtuální body - v reálu měděné plošky, které přemostím drátkem. A rád bych, aby mi je KiCAD propojil, tedy aby při kontrole schématu, resp při návrhu PCB KiCAD uznal tato dvě místa jako spojnici (přestože fyzicky to bude spojeno až přepájením).

Jde to vůbec?
A jak vytvořit na PCB samotnou (kruhovou, čtvercovou) plošku, do které mohu přivézt spoj?

A poslední dotaz: z vašich zkušeností, jaká zhruba nejmenší tloušťka spoje se dá fotocestou docílit tak, aby byl spoj stále ještě kvalitní?

Děkuju!

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 649
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 0

Re: KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od gilhad » 13 led 2022, 20:26

Nešlo by si buď ten drát zavést jako další souřástku, nebo místo něj použít nulový odpor?

vasekg
Příspěvky: 5
Registrován: 13 led 2022, 19:57
Reputation: 0

Re: KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od vasekg » 13 led 2022, 20:39

Já právě vůbec nevím - v každém případě druhá strana toho PCB je pohledová - tedy nejsou tam žádné vrtané díry, to zaprvé a za druhé netuším, jak Kicadu říci, že třeba rezistor povede "někudy vzduchem" :(

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 880
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od kiRRow » 13 led 2022, 21:16

Běžně se tohle vkládá do schématu jako odpor s nulovou hodnotou (při návrhu pcb se dá na místo, kde bych rád něco překlenul), dokonce se dá i takový odpor (který nemá odpor) koupit.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2052
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od pavel1tu » 14 led 2022, 06:25

Nepochopil jsem zcela jak je myšleno - jednostranná deska a že nebude vrtaná ?

Hledej v KiCAD "Jumper Wires", až budu doma, kouknu na to, normálně to použávám už mnoho let.

V SMD verzi jsou i jako jakési přeškrabávací a pájecí propojky, ale ty nemám v oblibě, to raději dám (pokud se to vejde) R0ohm. Ale o ty asi nejde.
Používám třeba v SMD verzích jako propojky které svojí funkcí je/není propojeno fungují jako jakýsi trvalý "přepínač", většinou u ATMega čipů, kdy některé mají stejné pouzdro, stejné vývody (většinu), ale několika vývody se liší - ATmega328PB/ATmega328P

https://forum.kicad.info/t/jumper-wires ... pcbs/26446
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

AstroMiK
Příspěvky: 523
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od AstroMiK » 15 led 2022, 08:32

V KiCADu sice neumím, ale v Eaglu bych to řešil tak, že bych si vytvořil knihovnu (SMD součástku), která má jen jeden vývod.
Dvě tyhle součástky bych pak použil ve schématu tam, kde se má signál nahradit drátem.

Předpokládám, že v KiCADu to bude podobné.


Knihovna:
knihovna.gif



Schéma:
schema.gif
schema.gif (2.67 KiB) Zobrazeno 1041 x



Plošňák:
plosnak.gif
plosnak.gif (6.61 KiB) Zobrazeno 1041 x

Uživatelský avatar
SkullKeep
Příspěvky: 256
Registrován: 23 srp 2017, 18:51
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od SkullKeep » 15 led 2022, 09:01

Nebo použít pouzdro rozteče klasického odopru a upravit do SMD tzv. neudělat díru průchozí.
:twisted: :?: :arrow: :geek:

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2052
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: KiCAD přemostění na jednostranné desce

Příspěvek od pavel1tu » 18 led 2022, 06:43

AstroMiK píše:
15 led 2022, 08:32
V KiCADu sice neumím, ale v Eaglu bych to řešil tak, že bych si vytvořil knihovnu (SMD součástku), která má jen jeden vývod.
Dvě tyhle součástky bych pak použil ve schématu tam, kde se má signál nahradit drátem.
Tak to nemusíš nic vytvářet, stačí použít tzv. "měřící bod", je i pro SMD.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host