Tvorba DPS

rejze69
Příspěvky: 173
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od rejze69 » 10 črc 2018, 16:00

Taky jsem přemýšlel tam dát jen cpu, ale to stojí o houby míň než klon nano. Nebo neumim hledat.

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od pavel1tu » 10 črc 2018, 17:22

Heh

získal jsem schema, ale po updatu do mé verze toho dost zmizelo. Dokresluji to dle PDF co mi poslal.

teď jsem v mezistavu, kdy mám různé schema a desku a nejde to dál

umím jen "rip *" což odstraní všechny naroutovaný spoje, ale co udělat aby se srovnalo schema a deska ?

Obrázek
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Uživatelský avatar
pavel1tu
Příspěvky: 2018
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 0
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od pavel1tu » 10 črc 2018, 17:32

rejze69 píše:
10 črc 2018, 16:00
Taky jsem přemýšlel tam dát jen cpu, ale to stojí o houby míň než klon nano. Nebo neumim hledat.
No někde mi nejde o cenu, ale místo a jelikož je to alarm co běží celý rok na baterkách, bylo by tam cpu na nízké frekvenci, nevyžaduje krystal myslím.

Jinak je to lehce upravené od "Astromik" - to je asi nejjednodušší co máme.
https://astromik.org/raspi/gsmalarm/index.htm

Někde jsem četl že má někdo (snad Astromik) program pro ATtiny jako alarm, bylo to z jednoho fora, ale ten zdroják jsem ztratil, škoda ...
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"

Wojta
Příspěvky: 184
Registrován: 22 črc 2017, 16:39
Reputation: 0

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od Wojta » 10 črc 2018, 18:42

teď jsem v mezistavu, kdy mám různé schema a desku a nejde to dál
umím jen "rip *" což odstraní všechny naroutovaný spoje, ale co udělat aby se srovnalo schema a deska ?
Cvakni na ERC a nech si vypsat všechny chyby, mělo by to hodit co ti kde přebývá za komponenty který nejsou ve schématu (myslím že by se měly ty chyby ukazovat hned nahoře jako "inconsistency errors") . Když ty komponenty promažeš tak by se měly ty soubory zas nalinkovat. EAGLE na to žádný oficiální cesty nemá pokud vím

Axamith
Příspěvky: 488
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od Axamith » 11 črc 2018, 06:18

Eagle není složitý SW, je relativně jednoduché se ho naučit. Mě zpočátku pomohl návod na starší verzi, ale princip je pořád stejný http://paja-trb.cz/eagle/
Pavle, pokud potřebuješ něco tak jednoduchého, jak máš na přiloženém obrázku výše, tak ti to klidně načmárám.

K vlastnímu osazování DPS. Z osazování SMT jsem měl trochu strach, bo nemám pořádný HW a blbě vidím detaily. Začal jsem na drobnosti používat velkou stolní lupu, je to výrazně lepší. Nedávno jsem z Arduina odstraňoval regulátor a LED, mým HW to šlo blbě, ale šlo. Asi bych si měl pořídit lepší pájku, nejspíš něco takového https://www.ebay.com/itm/2in1-Soldering ... SwNd9ZywmI. Jak je to s dávkováním pasty, stačí nějaký ruční (stříkačka), nebo raději pumpu? Nebo jinak, pokud plánuji začít s osazováním SMD na hobby úrovni, co bych si měl pořídit?
V jednu chvíli jsem uvažoval o stavbě jednoduchého manipulátoru http://vpapanik.blogspot.com/2012/11/lo ... place.html

Uživatelský avatar
SkullKeep
Příspěvky: 250
Registrován: 23 srp 2017, 18:51
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od SkullKeep » 11 črc 2018, 09:23

Přispěji svou trochou Já používám http://kicad-pcb.org/download/. Sice je to trochu složitější na první pohled.
:twisted: :?: :arrow: :geek:

Axamith
Příspěvky: 488
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od Axamith » 11 črc 2018, 09:40

ten jsem také zkoušel, dále DesignSpark PCB https://cz.rs-online.com/web/generalDis ... nspark-pcb
Do obou jsem zatahoval návyky z Eagle a trápil se tím, tak jsem nic nevymýšlel a zůstal u toho, co už trochu umím.

rejze69
Příspěvky: 173
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od rejze69 » 11 črc 2018, 10:13

Axamith
Ta pájka i ten manipulátor vypadají fakt dobře. Úplně mne začly svrbět prsty začít zas po letech bastlit.
Našel jsem ještě tohle http://www.dx.com/cs/p/750w-2-in-1-SMD- ... 0W0argyXfM
Hodně se koukám na DX protože je tam free shipping. Zatím jsem tam tedy objednal jednou,ale všechno proběhlo hladce. Navíc po platbě kartou jsem zjistil,že mi strhli menší cenu v CZK než tam uváděli,ale to bude záležet na aktuálním kursu u banky. Příště to může být víc. ;)

AstroMiK
Příspěvky: 423
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od AstroMiK » 11 črc 2018, 10:16

U objednávání plošňáků z Číny pozor na poštovné a náklady na bankovní převody.

Právě jsem objednával 10ks oboustranných plošňáků 10x10cm u www.pcbway.com.
Cena za plošňáky byla 5$, nejlevnější poštovné přes China Post je 11$, ale v úplném závěru objednávky chtěli ještě další 2$ za platbu přes PayPal.
Takže dohromady za 18$ se vším všudy.

Koukal jsem i na jiné dodavatele a třeba allpcb sice uvádí, že má poštovné zdarma, ale cena za stejné množství a velikost je 31$.
Loni v prosinci jsem si u allpcb.com taky nechal vyrábět plošňáky, ale asi měli nějakou akci - plošnáky i s poštovným a poplatkem za PayPal byly za 5,5$.


U JLCPCB mají uvedené 2$ za plošňáky a cena za poštovné asi 10$ (To mají uvedeno v nápovědě, ale netuším, jaká je aktuální realita.)

Chce to asi vždycky před objednáním projít všechny nabídky a porovnat aktuální ceny.

Axamith
Příspěvky: 488
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Tvorba DPS

Příspěvek od Axamith » 11 črc 2018, 10:33

rejze69 píše:
11 črc 2018, 10:13
Axamith
Ta pájka i ten manipulátor vypadají fakt dobře. Úplně mne začly svrbět prsty začít zas po letech bastlit.
Našel jsem ještě tohle http://www.dx.com/cs/p/750w-2-in-1-SMD- ... 0W0argyXfM
Hodně se koukám na DX protože je tam free shipping. Zatím jsem tam tedy objednal jednou,ale všechno proběhlo hladce. Navíc po platbě kartou jsem zjistil,že mi strhli menší cenu v CZK než tam uváděli,ale to bude záležet na aktuálním kursu u banky. Příště to může být víc. ;)
Páječky se dají sehnat v různých cenách, všiml jsem si, že některé (třeba ta tebou odkazovaná) mají společný displej na zobrazování teploty na obě tělesa. To by mi vadilo, kdybych používal obě najednou.
Ten manipulátor vypadá fakt slušně, na to, jak je primitivní. Mrkni na video https://www.youtube.com/watch?v=bkYNBFXlJYQ

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host