Mám 27W zdroj 7,5V. Chcel by som ho použiť ako zdroj napájania pre 2x arduino uno a 1x mega. Hrozia nejaké problémy?
Z hľadiska výkonovej rezervy sa nebojím, ale nemôže byť problém so spoločnou zemou pre všetky arduina + ostatné komponenty (relé, prevodníky atď)? Nehrozí nejaké vzájomné ovplyvňovanie?
Spoločný zdroj pre 3 arduina
Re: Spoločný zdroj pre 3 arduina
To je tak obecná otázka, že na ni není odpověď. Dej sem schéma, alespoň blokové, a můžeme o něm diskutovat.
Záleží co tam vše bude, PWM je hajzl - při větším výkonu, třeba LED, zvedni frekvenci PWM na MAX.
Relé - DC relé klasika - odrušovací diody co nejblíž k cívce, u Arduino modulů - já to pájím na cívky relé zespodu na PCB. Někdo bude oponovat, že tam ty diody jsou - ale ony tak po pár týdnech nejsou - v mém případě (relé 24V cívka) se prorazily - musí se tam dát diody klidně na 400V.
Jinak já třeba z jednoho zdroje 12V/500W napájím 4 akvária (arduina) (svícení, měření teplot, dávkování hnojiv, CO2). Měl jsem problémy právě s PWM, vyřešil jsem to zvednutím frekvence na MAX, destičku s mosfety (beru z ALI 400W a na 100W dost topí) dávám přímo na AL lištu s LED - delší dráty jsou jinak jako anténa.
Relé - DC relé klasika - odrušovací diody co nejblíž k cívce, u Arduino modulů - já to pájím na cívky relé zespodu na PCB. Někdo bude oponovat, že tam ty diody jsou - ale ony tak po pár týdnech nejsou - v mém případě (relé 24V cívka) se prorazily - musí se tam dát diody klidně na 400V.
Jinak já třeba z jednoho zdroje 12V/500W napájím 4 akvária (arduina) (svícení, měření teplot, dávkování hnojiv, CO2). Měl jsem problémy právě s PWM, vyřešil jsem to zvednutím frekvence na MAX, destičku s mosfety (beru z ALI 400W a na 100W dost topí) dávám přímo na AL lištu s LED - delší dráty jsou jinak jako anténa.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE, ESP32S2, RPi PICO
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"
Pavel1TU
"Správně napsaný kod lze číst jako knihu"
Je třeba se předběžně chovat opatrně. Zdroj umísti k součástkám s největší spotřebou, pak další (např. převodníky), nakonec Arduina buď do koaxiálního vstupu prům. 5,5/2,1 mm nebo na vstup Vin (tady pozor na polaritu!) - všechny spoje pokud možno krátké.
Pokud má zařízení fungovat dlouhodobě a bez výpadků, napájej z uvedeného zdroje jen Arduina a elektroniku s malou spotřebou. Pro součástky s větší spotřebou je lépe volit samostatný napájecí zdroj.
Pokud má zařízení fungovat dlouhodobě a bez výpadků, napájej z uvedeného zdroje jen Arduina a elektroniku s malou spotřebou. Pro součástky s větší spotřebou je lépe volit samostatný napájecí zdroj.
Já vím, že jsem zbytečný hnidopich ... ale slovní spojení spoj a krátké ... brrr to mi zní jako krátký spoj, spojení na krátko, zkrat
Určitě tim bylo myšleno, že vedení od zdroje k spotřebiči by mělo být co nejkratší (nikde nesmotáno půl metru rezervy na káblu) ...
Určitě tim bylo myšleno, že vedení od zdroje k spotřebiči by mělo být co nejkratší (nikde nesmotáno půl metru rezervy na káblu) ...