Stav baterie
Re: Stav baterie
Ok děkuji za vysvětlení. Zkoušel jsem to propočítat jak pro sériové tak pro paralelní zapojení článků a kapacita ve Wh vychází v obou případech stejně. Takže kdybych měl např. 20 lithiových článků o jmenovitém napětí 3,7V tak je výhodnější je spojit sériově na celkové napětí 74V a pak přes step-down měnič to snížit na 12V ? Našel jsem i vhodný step-down měnič LTC3810, který dokáže vstupní napětí až 100V převést na napětí 12V/5A. Jediné na co jsem u sériového zapojení článků narazil je to, že je třeba je chránit před nerovnoměrným nabíjením a vybíjením. Našel jsem, že tento problém řeší vyvažovač viz obrázek. Není mi ale jasné čím jsou spínány ty tranzistory jestli nějakým mikrokontrolérem, který hlídá stav nabití každého článku ? Popřípadě je nutné tento vyvažovač použít ?
Použití balanceru je hodně závislé na provozních podmínkách. Hodně se používá, pokud se články nabíjí vysokými proudy, třeba modelářské baterry packy je mají. Oproti tomu, jsem nikdy neviděl balancer u baterii do notebooků. Balancery se řídí různě, ale mají za úkol nedovolit, aby napětí na jakémkoli článku baterie stouplo nad maximální mez a tak poškodilo článek. Takže u toho schematu, co jsi sem dal, chybí ta část, kde se měří napětí článků. FET tranzistory v balanceru se chovají jako proměnné výkonové rezistory a nastavují se podle napětí na článku, který při nabíjení balancují.
Takže, je třeba zvážit jaký je nabíjecí proud, jak rychle článek stárne, kolik mám článků, kolik stojí nová sada článků a kolik zavedení balanceru a jaká je předpokládaná životnost zařízení. Pro nabíjecí proudy do 1/3 C (třetina proudu z kapacity v mAh) a do 6ti článků bych balancer neřešil, pak už je to složitější
Takže, je třeba zvážit jaký je nabíjecí proud, jak rychle článek stárne, kolik mám článků, kolik stojí nová sada článků a kolik zavedení balanceru a jaká je předpokládaná životnost zařízení. Pro nabíjecí proudy do 1/3 C (třetina proudu z kapacity v mAh) a do 6ti článků bych balancer neřešil, pak už je to složitější

Šlo by využít takovýto balancer ? Když napětí na článku přesáhne 4,2V tak se článek přemostí přes tranzistor T1.
Asi ano. U toho tranzistoru bych dal do kolektoru nějaký limitující rezistor, aby se nemohl tranzistor ani článek zničit při plném otevření tranzistoru. Taky vem v potaz, že tenhle balancer bude mít trvalý odběr několik mA. Takže nic do zařízení, kde se šetří každý miliwat.
To ano, udávají proudový odběr 106μA. Popřípadě nemáte nějaké schéma aktivního balanceru bez trvalého proudového odběru ?
Asi bych ho nestavěl ale koupil hotový. Třeba tady je jeden pro tři články s klidovým odběrem 30uA.
https://arduino-shop.cz/arduino/1675-oc ... RgQAvD_BwE
https://arduino-shop.cz/arduino/1675-oc ... RgQAvD_BwE
No já bych potřeboval balancer pro 20 článků. Ke koupi jsem takový nenašel, a proto bych ho chtěl sestavit.
Ty balancery po třech můžeš dávat do série, takže 18 nebo 21 článků
Dobrá volba. To teplotní čidlo taky není k zahození. K čemu to bude sloužit?