Zastavování cyklování programu podruhé

kiRRow
Příspěvky: 534
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od kiRRow » 27 čer 2020, 17:28

Tohle často vidím u klávesnic od alarmu. Používají uplně ten samý displej, jak ten co je k arduinu a když začne zobrazovat nesmysly, je většinou vadný ten modul displeje. Odpojení, zapojení napájení klávesnice byla většinou oprava na 2-3měsíce max. Když jsem pak ten displej z klávesnice vypájel a snažil jsem se ho použít, tak dělal přesně ty samé věci. Než se tam začneš trápit. Zkus jiný displej.

Patrik
Příspěvky: 122
Registrován: 02 dub 2020, 09:58
Reputation: 0

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od Patrik » 27 čer 2020, 20:15

Děkuji ti mockrát za radu. Víš, já si myslím, že to bude tím rušením. Druhý displej sice mám, ale nemám k němu převodník. A na 90 % to bude rušením, protože před tím, když jsem neměl stíněné vodiče vůbec (vlastně jen k displeji) k El. Mag ventilum byly vodiče úplně bez stínění (jen Arduino pod uzemnenym plechovým krytem) tak když jsem měl otevřené ty elektromagnetické ventily (dohromady mám 4) které vlastně spouštím skrz relé ve 12 V větvi a měl je otevřené zhruba 40-50 sekund, tak se na displeji začaly zobrazovat podobné nesmysly. Po uzavření ventilu však byl cyklus otevření ukončen, nastalo ldc.clear () a hodnoty se zobrazovaly zase normálně.. Po tom, co jsem přívody ke všem El mág ventilum udělal ve stíněných vodičích, tak už jsem mohl mít ventily otevřené klidně minutu a nic se nedělo... Jenomže, mám stíněný pouze výstup z relé a celou minusovou větev až ke zdroji.. Tzn. Chci zkusit ještě vyměnit vodiče že zdroje do relé za stíněné (vlastně tu 12 V větev) a uvidím co to udělá.. + dam kondenzátor k displeji pro jeho napájení... Od zdroje do vstupu relatek jsem to neměnil, protože se mi už nechtělo pájet 😁🤭 vlastně z 12 v zdroje mi to jde do plošného spoje, kde mám pojistky pro každý elektromag ventil,.. Ještě do stínění dam 12 v větev pro napájení Arduina.. To jde také do té desky, kde to stabilizuji na konstantních 9 v. Nyní však při těchto testech schválně napájím že samostatného trafa (USB 5 V)

pavel1tu
Příspěvky: 1609
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od pavel1tu » 28 čer 2020, 16:02

Nechci se pořád dokola opakovat,
pokud jsou ty ventily a rele stejnosměrné,
diodu u každého máš ?
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

Patrik
Příspěvky: 122
Registrován: 02 dub 2020, 09:58
Reputation: 0

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od Patrik » 28 čer 2020, 20:46

Ano Pavle, mám u každého elektromagnetického ventilu diodu. Myslíš si, že bych to měl dát i ke vstupu do relé? Relé je napájeno 5 V a to řidici napětí pro ty cívky.. Však tam prochází max 50 mA, ne? Že by to ovlivnovalo I samotné relé?

Patrik
Příspěvky: 122
Registrován: 02 dub 2020, 09:58
Reputation: 0

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od Patrik » 28 čer 2020, 20:50

Diodu mám paralelně k El. Mag ventilu, ke každému zvlášť jednu a pak to vstupuje do rele

Patrik
Příspěvky: 122
Registrován: 02 dub 2020, 09:58
Reputation: 0

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od Patrik » 28 čer 2020, 20:59

Dobře, zkusím dát jednu diodu I mezi napájení těch relatek. (5V) jsou napájeny 4 relatka, tak to dam mezi + a zem a uvidím. I když já si říkal, že tam jsou tak malé cívky v těch relatek.. I když při rozepnuti bývá pole podstatně silnější. Tak uvidíme.

ondraN
Příspěvky: 344
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od ondraN » 28 čer 2020, 21:14

Blokovací dioda musí být i u relé. Ani moc nezáleží na proudu a není problém zapínání. Problém je vypínání. Proud procházející přes relé vytvoří elektromag. pole, které přitáhne kotvu. Při odpojení cívky, dojde k tomu, že magnetické pole prudce zeslábne. Protože je v mag. poli akumulovaná energie, musí se podle zákona o uchování energie někam podět. Změní se zpětně na el. energii. Pokud je cívka rozpojená, je ta změna velmi rychlá a čím je rychlejší, tím vyšší napětí se v cívce indukuje (znalci snad prominou silné zjednodušení). Indukované napětí má opačnou polatitu než budící (opačná změna mag. pole). Dioda v obvodu způsobí, že se přes ni uzavře obvod, protéká proud a tím se kulturně odčerpá energie z mag. pole, jinak dojde k tomu že napětí stoupne natolik, že se proud začne uzavírat přes izolační lak vodičů a svodový odpor prostředí. Výsledkem je většinou silný elmag. impuls, nemluvě o vysokém napětí na vývodech cívky. Tento jev se využíval i v prvních elektrojiskrových telegrafech.
Takže diodu dát k jakékoli cívce, kterou spínáme a kde je feromagnetické jádro :!:

Patrik
Příspěvky: 122
Registrován: 02 dub 2020, 09:58
Reputation: 0

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od Patrik » 28 čer 2020, 21:45

Děkuji Ondro, ano o tom rozpínání vím.. Ale jednak jsem se domníval (a pořád jsem tomu i věřil), že co se týká relé modulů, že je to již vyřešeno... Nepoužívám samostatná relátka, ale zakoupil jsem si celý modul a tak jsem myslel, že co se týče toho modulu, tak je to vyřešeno (integrováno) v daném modulu... Chtěl jsem dát diodu i k RFID čtečce, která je také napájena přímo z 12 V zdroje (spotřeba je cca kolem 150-200mA)... Také je tam cívka.. Ale zase jsem si říkal, že ta RFID čtečka je v provozu NONSTOP... Ovšem i tak umístím tu diodu zde, kdyby byl výpadek napětí, aby to neovlivnovalo samotné Arduino.

Patrik
Příspěvky: 122
Registrován: 02 dub 2020, 09:58
Reputation: 0

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od Patrik » 28 čer 2020, 21:45

Děkuji Ondro, ano o tom rozpínání vím.. Ale jednak jsem se domníval (a pořád jsem tomu i věřil), že co se týká relé modulů, že je to již vyřešeno... Nepoužívám samostatná relátka, ale zakoupil jsem si celý modul a tak jsem myslel, že co se týče toho modulu, tak je to vyřešeno (integrováno) v daném modulu... Chtěl jsem dát diodu i k RFID čtečce, která je také napájena přímo z 12 V zdroje (spotřeba je cca kolem 150-200mA)... Také je tam cívka.. Ale zase jsem si říkal, že ta RFID čtečka je v provozu NONSTOP... Ovšem i tak umístím tu diodu zde, kdyby byl výpadek napětí, aby to neovlivnovalo samotné Arduino.

ondraN
Příspěvky: 344
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Zastavování cyklování programu podruhé

Příspěvek od ondraN » 28 čer 2020, 21:56

U modulů, kde je integrovaný spínací tranzistor je i ochranná dioda a už není třeba ji tam dávat. Ani ke čtečce, kde ta cívka má naprosto jiný ůčel a nemá feromagnetické jádro, ji není třeba dávat.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host