Vícenásobné využití vstupů

Odpovědět
Axamith
Příspěvky: 517
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Vícenásobné využití vstupů

Příspěvek od Axamith » 07 čer 2018, 11:59

Řeším nasazení více shieldů na jedno Arduino.
Moje zařízení bude obsahovat:
  • Arduino UNO
  • Ethernet LAN modul
  • SD cart
  • RTC
  • RFM69
LAN + SD bych použil Shield W5100 R3 https://arduino-shop.cz/arduino/917-ard ... 93161.html
RFM69 a RTC samostatné moduly, nejspíš bych udělal vlastní shield (komfort).

Funkce:
RTC naslouchá, pokud přijme zprávu, přidá datum + čas a uloží na SD, zároveň odešle přes LAN na server.

Jenže dostávám se do konfliktu současného využití více vstupů.

RFM 69 : MISO(12), MOSI (11), SCK(13), SS (10), DIO0(2)
SD + LAN : MISO(12), MOSI (11), SCK(13), SS (10) a pin 4 pro CS
RTC je OK

V podstatě nemusí běžet RFM69 a LAN+SD současně. Po přijetí zprávy by šlo podmínkou RFM69 odstavit a pracovat s LAN+SD. Nejsem si ale jistý, jestli je možné toto ovládat při použití shieldu. Při samostatných modulech by to mělo jít jen řízením napájení (snad).
Na Arduinu UNO je ještě konektor ICSP viz. http://www.pighixxx.com/test/wp-content ... 05/uno.png Ten obsahuje CSK, MOSI, MISO. Šlo by využít i tento, jsou tyto výstupy duplicitní a lze je samostatně využívat?

děkuji za rady. Konkrétní kód zatím neřeším, jde mi o teorii, jestli to v praxi pojede. Abych nenakoupil díly a pak se nedivil.

T_O_M
Příspěvky: 25
Registrován: 15 srp 2017, 22:05
Reputation: 0

Re: Vícenásobné využití vstupů

Příspěvek od T_O_M » 07 čer 2018, 12:14

Jedná se o sběrnici SPI, je možné na ní provozovat víc zařízení, jen pin SS je třeba vyvést od každého shieldu na jiný pin. Přečti si: https://www.arduinotech.cz/inpage/ardui ... periferie/

Odesláno z mého Redmi Note 3 pomocí Tapatalk


Axamith
Příspěvky: 517
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Vícenásobné využití vstupů

Příspěvek od Axamith » 07 čer 2018, 13:17

Děkuji za nasměrování na vyčerpávající odpověď, je to tam perfektně a srozumitelně vysvětleno. Arduinotech.cz je úžasná studnice informací.
Takže půjde to a nebude to problém (doufám :-)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host