Ahoj,
mám projekt, ve kterém je ESP32 připojené k wifi. Na webové stránce jsem vytvořil pole, do kterého když vložím IP adresu, tak se ESP restartuje a webový prohlížeč přesměruje na danou adresu to zanemá, že nemusím přepisovat adresu do prohlížeče, ale proběhne automatické přesměrování.
To samé bych chtěl i v režimu DHCP. Je to možné? Představoval bych si to nějak takto:
ESP si vyžádá adresu, tu si uloží, pošle ji do prohlížeče, nastaví si ji jako výchozí adresu a restartuje se, proběhne přesměrování.
ESP beží v režimu AP + STA. Zkoušel to už někdo nebo to není možné?
Díky za odpověď
ESP32 a DHCP
Re: ESP32 a DHCP
tím pole myslíš asi nějaký <input type="text" ...> hodnotu do toho pole můžeš vložit arduinem pomocí atributu value="127.0.0.1" např <input type="text" name="novaIP" value="127.0.0.1">
Mám pocit, že máš trochu nejasno v principech. Tebou používanou metodu jsem, upřímně řečeno, nepochopil.
Při použití ESP8266/ESP32 a vůbec všech těchto IoT drobností, je třeba řešit zásadní otázku a tou je přidělení IP adresy. Je to na delší diskuzi, ale až na naprosté výjimky je jediná správná cesta v IPv4 SOHO sítích DHCP.
Ruční nastavení IP adresy, bez odpovídajícího nastavení routeru je cesta do pekel. A když už tedy musím nastavovat na routeru, tak už mohu rovnou zařízení přidělit statickou adresu. Zadávání IP adresy přímo do sketche nebo prostřednictvím nějakého manageru považuji za nesmysl. Naprosto transparentní a univerzální řešení je prostě nechat adresu přidělit prostřednictvím DHCP. To doma běží nejspíš každému. Nic to nestojí a funguje to výborně.
Druhou stranou mince, tedy dynamického přidělování IP adresy, je navázání spojení se zařízením. Ne každý si dovede najít adresu v routeru. V současné době ale už naprostá většina operačních systémů podporuje MDNS. Jeho implementace v ESP je triviální a funkce velmi spolehlivá a jednoduše uživatelsky přívětivá.
Pokud jde o nějaké pamatování si prohlížeče, tomu jsem nerozumněl. Za normálních podmínek si prohlížeč uchovává historii. Nebylo by od věci, kdybys trochu upřesnil svůj dotaz.
Ještě by mě zajímalo proč režim AP+STA?
Při použití ESP8266/ESP32 a vůbec všech těchto IoT drobností, je třeba řešit zásadní otázku a tou je přidělení IP adresy. Je to na delší diskuzi, ale až na naprosté výjimky je jediná správná cesta v IPv4 SOHO sítích DHCP.
Ruční nastavení IP adresy, bez odpovídajícího nastavení routeru je cesta do pekel. A když už tedy musím nastavovat na routeru, tak už mohu rovnou zařízení přidělit statickou adresu. Zadávání IP adresy přímo do sketche nebo prostřednictvím nějakého manageru považuji za nesmysl. Naprosto transparentní a univerzální řešení je prostě nechat adresu přidělit prostřednictvím DHCP. To doma běží nejspíš každému. Nic to nestojí a funguje to výborně.
Druhou stranou mince, tedy dynamického přidělování IP adresy, je navázání spojení se zařízením. Ne každý si dovede najít adresu v routeru. V současné době ale už naprostá většina operačních systémů podporuje MDNS. Jeho implementace v ESP je triviální a funkce velmi spolehlivá a jednoduše uživatelsky přívětivá.
Pokud jde o nějaké pamatování si prohlížeče, tomu jsem nerozumněl. Za normálních podmínek si prohlížeč uchovává historii. Nebylo by od věci, kdybys trochu upřesnil svůj dotaz.
Ještě by mě zajímalo proč režim AP+STA?
Dle mého názoru jsou pouze dva správné způsoby jak provozovat zařízení, aby mělo vždy tu samou IP adresu :
1) Zařízení má v sobě napevno nastavenou IP mimo rozsah DHCP
2) Zařízení dostává adresu od DHCP a na routeru je rezervována jeho IP přes MAC adresu
1) Zařízení má v sobě napevno nastavenou IP mimo rozsah DHCP
2) Zařízení dostává adresu od DHCP a na routeru je rezervována jeho IP přes MAC adresu
Bohužel obě tebou popsané metody vyžadují od uživatele zásah do routeru. Ve svém okolí široko daleko neznám člověka, který by to svedl. Proto u IoT musím jednoznačně preferovat dynamickou adresu z DHCP a "bezobslužný MDNS", jinak to prostě nebude fungovat. Většinu laických uživatelů vůbec IP adresa nezajímá, oni potřebují jednoduchou metodu přístupu k zařízení a to MDNS splňuje. Pevná IPv4 adresa je důležitá snad jen pro mapování portů a on už stejně skoro nikdo nemá veřejnou IP.