Nastavení DS3231

Odpovědět
rejze69
Příspěvky: 173
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Nastavení DS3231

Příspěvek od rejze69 » 28 kvě 2018, 08:40

Zdravím. Používám tento modul v projektu a krom mizerné přesnosti (+17s za 12h) mne překvapilo,že lze do modulu nastavit nesmyslné údaje třeba 35.13. Myslel jsem,že když budu ukládat po jednom kroku,tak se to překlopí z 31. na 1. a ono ne.
Je to použitou knihovnou,nebo musím,bez ohledu na to jakou knihovnu používám,nastavit překlopení v programu?
Kód kterým nastavuji hodiny je v tomto vlákně. https://www.arduino-forum.cz/viewtopic.php?f=40&t=854

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Nastavení DS3231

Příspěvek od K380 » 29 kvě 2018, 13:49

Ahoj !
Požívám několik DS3231 a je to nejpřesnější hodinový modul. Předem ho nastaavím pomocí souboru viz.příloha a potom ho zapojím do souboru ve kterém ho potřebuji použít. Zobrazí vše potřebné tj. čas. datum, teplotu. Vyzkoušej a uvidíš. Poku se čas zobrazuje s takovou nepřesností máš zřejmě nějaký vadný modul.
sketch_sep07b.ino
(3.93 KiB) Staženo 588 x

rejze69
Příspěvky: 173
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Nastavení DS3231

Příspěvek od rejze69 » 29 kvě 2018, 15:38

Modul je vadný určitě pokud jde o přesnost. Programem to není určitě, jelikož se předbíhá i na baterii. Jinak nastavení přes sériovou linku, nebo ve void setup mám vyzkoušené, ale nastavení tlačítky v hotovém zařízení jsem nevygooglil ani jedno. Zřejmě je dneska moderní nařizovat třeba budíka přes usb. :lol: Pokud zařízení nemá display ani tlačítka OK, jenže našel jsem kopu návodů na hodiny, které měly shield s displayem a tlačítky a nastavení přes PC.
Dneska ráno jsem ošetřil to přetékání a ani to nebylo moc řádků. Teď přemýšlím ,jestli koupit ještě jeden modul, nebo to softwarově kompenzovat což není složitý pokud je arduino zapnutý. Pokud vypadne napájení, tak se to předběhne. Kdybych kvuli CR2032 nepřerušil na PCB spoj, tak to reklamuju. Mám to (naposled) z českýho obchodu. Začátečnická chyba no. ;)
Až přijdu domů,dám sem ten ošetřený kód protože nastavení hodin tlačítky mi přijde takový "normální" a mohlo by se to někomu hodit.

rejze69
Příspěvky: 173
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Nastavení DS3231

Příspěvek od rejze69 » 30 kvě 2018, 00:39

Takže tady je kód pro nastavení času pomocí tří tlačítek.
Části kódu pro display jsou pro LCD 20x4 I2C
UI.ino
(6.61 KiB) Staženo 363 x
Není to samostatně funkční sketch,ale lze to snadno použít.
Proměnná krok je globální a je inkrementována a dekrementována tlačítky + a -
EnterFlag je tlačítkem enter na jeden cyklus nebo do zrušení nastaven na true.
Teď jsem si uvědomil,že je potřeba prohodit case 2 a 3 aby se nejdřív nastavoval měsíc,jinak by i tak mohlo být nastaveno neplatné datum.

honza_81
Příspěvky: 9
Registrován: 14 čer 2018, 14:01
Reputation: 0

Re: Nastavení DS3231

Příspěvek od honza_81 » 14 srp 2018, 14:58

Jen si dovolím přidat svoji zkušenost. Mám dva moduly, jeden malinký bez baterie pro RBPi a druhý větší modrý s 24C32 a baterií. Oba z Číny. Dle datasheetu má modul 1x za 64 vteřin aktualizovat teplotu a upravit oscilátor. Pokud chce člověk vyčítat teplotu častěji, je nutné přepsat jeden bit, teď se mi nechce hledat v jakém registru, na 1 a počkat na překlopení zpět do 0. Tím se vynutí převod teploty a korekce oscilátoru. Při různých pokusech jsem však zjistil, že malý modul pro RBPi teplotu převádí už sám každou vteřinu a velký modul s 24C32 pouze 1x za 64 vteřin, tak, jak je to v datasheetu. Nesetkal jste se s tím někdo? Asi jsou ty čipy z Číny opravdu všechno kopie. Přesnost ale mám u toho malého -8s/36dní, což není zlý.

afilip
Příspěvky: 116
Registrován: 26 črc 2017, 16:34
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení DS3231

Příspěvek od afilip » 16 srp 2018, 13:06

8s/36dní JE zlý. Mám sice jenom jeden, ale ten mi udělal 18s za 1,5roku. Je z číny.

honza_81
Příspěvky: 9
Registrován: 14 čer 2018, 14:01
Reputation: 0

Re: Nastavení DS3231

Příspěvek od honza_81 » 16 srp 2018, 13:19

Však jsou to asi vše kopie. Jak vypadá ten modul co máš?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti