Problém s komunikací bluetooth

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Odpovědět
vyslodav

Problém s komunikací bluetooth

Příspěvek od vyslodav » 22 lis 2024, 13:51

Dobrý den,
Arduino je pro mě stále nové a potřeboval, bych poradit s něčím na čem už jsem zaseknutý delší dobu.
Nedaří se mi přenos dat z analogového senzoru přes bluetooth z jednoho arduina na druhé. Používám originální desky arduino micro a bluetooth moduly HC05. Podařilo se mi pouze odesílání naměřených dat přes bluetooth do PC, na druhé arduino bohužel nikoli. Zkoušel jsem vícero různých ukázkových kódů i s úpravami, ale bez výsledku.
Podrobnosti viz. přiložený soubor.
Výhledově bych potřeboval dovést projekt do následující podoby - tři vysílače odesílají data z analogových senzorů (dva vysílače odesílají data z jednoho svého senzoru a třetí vysílač odesílá data ze čtyř svých senzorů) na jeden přijímač, který na základě dat z jednotlivých senzorů provádí určité příkazy.
Děkuji za spolupráci.
Přílohy
Dotaz HW kitchen.odt
(2.42 MiB) Staženo 20 x

Pablo74

Re: Problém s komunikací bluetooth

Příspěvek od Pablo74 » 22 lis 2024, 21:20

HC-05 už je starší bluetooth zařízení, podporuje BT 2.0; to už se moc nepoužívá. Musí se u něj řešit nastavení Master a Slave,
https://www.instructables.com/How-to-Co ... s-Master-/
https://www.youtube.com/watch?v=hyME1osgr7s

Dnes bych volil něco modernějšího, třeba HM-10 (AT-09) nebo HC-12.

On ten problém může být ledaskde: úrovně napětí, režim vysílání, vzdálenost mezi moduly, konfigurace modulů, nesprávný kód, ...

Díval jsem se na přiložený ODT soubor, ke zdrojákům jsem se nedostal, je tam místo nich obrázek. Tady na fóru se kód vloží velmi elegantně v textové podobě, pátá ikona zleva </>.

AstroMiK

Příspěvek od AstroMiK » 23 lis 2024, 08:21

Ten kód z obrázku č.1 přes BT nic nevysílá.
Přijme data z BT a odešle je přes USB kabel do PC.
To znamená, že ani nemůže odeslat žádná data do druhého (přijímacího) BT.

Kód z obrázku č.3 na první pohled vypadá dobře až na jednu věc - funkce analogWrite() není povolena na pinu D12 (na většině typů arduin):
https://www.arduino.cc/reference/tr/lan ... alogwrite/

Pozor potom ještě na formát, ve kterém bude přenášena hodnota pro funkci analogWrite.
Tak jak je to napsané, nebude možné odesílat data jako text
Bluetooth.print("123");
Ale budou se muset odesílat jako data:
Bluetooth.write(123);

A pak se přiznám, že jsem nikdy nezkoušel komunikovat s více než dvěma BT moduly zároveň.
Nevím, jestli je vůbec možné takhle kombinovat 3 BT moduly dohromady.

EDIT:
Odstraněn odstavec o bateriích.
V tom obrázku jsem se trochu přehlídnul a myslel jsem, že je napájení čidel přímo na 9V baterii.

Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda » 23 lis 2024, 14:45

Od BT raději dál, je to tak špatný, buďto to vypadává, nebo se přetěžuje CPU, či obojí, a ještě to zmatlaný párování, a to nemluvím jen o BT2 ale o novějších (4,5).

V klidu používám ESP32 s WiFi s protokolem UDP. Přes router jde vše "křížem-krážem", jak je libo. Když si vzpomenu na dlouhé testy s BT, tak v podmysli hledám kladivo nebo pořádnou palici. :o

Odpovědět