Mega a 20 serv

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Odpovědět
luger
Příspěvky: 101
Registrován: 30 dub 2023, 11:06
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od luger » 03 lis 2023, 09:26

V jeden nestřežený okamžik se při chůzi dostal až přes okraj stolu ,vysel a máchal nožičkama. Naštěstí jsem ho hned chytil, ale okamžitě jsem začal přemýšlet jak tomu zabránit. Napadla mě jednoduchá metoda - mám tam přece zabudovaný gyroskop :idea: Nastavil jsem podmínky tak aby při překročení úhlů X,Y o 15 ° okamžitě zastavil a přestal se hýbat. Když ho narovnám tak se zase rozjede.
Dále jsem tam naprogramoval počítání kroků. Aby se neuštval, tak po cca 20 krocích se zastaví a kontroluje jen PIR signál a osvětlení baterkou (případně zvuk, třeba písknutí). Stejnou metodu jsem použil i u vozítka.
Začínám řešit problémy s kamerou ESP32 CAM. Nejde napájet přímo z Megy takže jsem si koupil zdroj HW 613 který umožňuje spínat a vypínat přes digi pin. Blesk diodu spínám přímo z Megy.
Dále tam stále přetrvává problém s šíleným zahříváním wi-fi modulu (proto chci kameru zapínat jen v daných okamžicích). Asi budu muset samotný objektiv přesunout mimo to sálající teplo.

luger
Příspěvky: 101
Registrován: 30 dub 2023, 11:06
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od luger » 04 lis 2023, 11:06

Může mi prosím někdo polopaticky vysvětlit jak správně ukládat .ino soubory ? Na to že si IDE bere 1,3 GB není schopný "normálně" uložit soubor kam JÁ CHCI. Neustále vyžaduje jakési cesty a další adresáře a já nevím co ještě. To je takový blbec ????
Děkuji za radu.

Uživatelský avatar
gilhad
Příspěvky: 766
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od gilhad » 04 lis 2023, 12:44

Ano, Arduino IDE je naprostý debil, se kterým je pracovat za trest. Aby bylo všechno "jednoduché" a "intuitivní" tak je hlavně nutno lidem zatajit, že píšou programy a místo toho říkat skeče, všechno musí být pod jedním adresářem, aby se to dalo nabídnout v menu, protože nikdo přece nepochopí adresáře, skeč se musí jmenovat jako adresář ve kterém je, editor musí vypadat a fungovat jako zjednodušený notepad a nedovolit nic složitého a tak dál a tak dál...

Já používám arduino-cli, které aspoň jde volat z příkazového řádku, takže ho volám z makefilu a tím se mi život zjednoduší na
make (přeloží program)
make upload (nahraje ho)
make monitor (připojí se k němu přez Serial a můžu do něj i posílat soubory a tak podobně)

Edituju to v rozumném editoru (můj oblíbený VIM), verzuju v GITu, mám to v jakém chci adresáři, každý program má dáno, kde má které knihovny (takže můžou něco sdílet a naopak může mít každý nějaké jiné verze, například), stejně jako můžu upravovat překlad, takže jeden program tu má 1kB input buffer, protože ho potřebuje, zatímco ostatní šetří místem a tak podobně ...

luger
Příspěvky: 101
Registrován: 30 dub 2023, 11:06
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od luger » 04 lis 2023, 18:59

Díky gilhad, aspoň někdo napsal. Sice se to nevyřešilo, ale to je v pohodě. Nějak se s tím poperu.
Dnes testuji spínaný zdroj HW 613 a napájení kamery ESP32. Zdroj funguje jak má, zapíná a vypíná, ale aplikace na mobilu a PC které zobrazují přenášené video (wi-fi) se sice zapnou a vypnou, ale pak už se znovu nezapnou. Musím stopnout stream a znuvu ho nastartovat. A zase to jede. Nějaký nápad ? Díky

luger
Příspěvky: 101
Registrován: 30 dub 2023, 11:06
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od luger » 06 lis 2023, 09:43

Na YT jsem přidal video s testováním náklonu pomocí gyroskopu - zastaví pohyb nožiček. Funguje to docela rychle a spolehlivě . Později to možná využiji ke kontrole pohybu nožiček, třeba pro kráčení na šikmé ploše. Ale to je ještě daleko.

https://www.youtube.com/shorts/8gIsqyIJIw8

Ten chuchvalec drátů už mě štve. Navrhl jsem jednoduchý kryt a teď si ho nechám u kámoše vytisknout na 3D tisk. Schová všechny dráty a bude mít patřičné otvory pro displej a další senzory.

Pořád řeším tu kameru - při vypnutí a opětovném zapnutí se už nepřipojí k web adrese. Nadhodil jsem téma na různé fóra ale tam mi naznačují že to jde pomocí Javy. Neumím arduino a teď ještě k tomu Java :o
Asi to vyřeším šalamounsky - vymyslím chlazení wifi modulu na ESP a nechám kameru pořád běžet. (ten modul se zahřívá tak že na něm neudržím prst ! a to je podezřelé a asi mi to brzy zničí objektiv.

Uživatelský avatar
Diego
Příspěvky: 160
Registrován: 23 črc 2017, 09:43
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od Diego » 06 lis 2023, 12:11

Pokud na cipu neudrzis prst tak bych tam dal aspon mensi chladic a idealne i vetracek
https://arze.cz - ARduino Zapojení Elektronika

luger
Příspěvky: 101
Registrován: 30 dub 2023, 11:06
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od luger » 06 lis 2023, 12:26

Jo jo, asi tam dám nějaký chladič.
A je tady další problém :lol: :lol:
používám k detekci pohybu čidlo AM312. Funguje nějak divně - jakoby se potřebovalo nějakou tu minutu zahřát. Zapíná a vypína dle libosti. Ale co je zajímavé - v režimu "čekám na pohyb" když se dotknu toho výstupního ovládacího drátu tak okamžitě sepne. Nějaká rada by nebyla ??? díky

luger
Příspěvky: 101
Registrován: 30 dub 2023, 11:06
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od luger » 14 lis 2023, 12:12

Venku se už ochlazuje a tak jsem pavoučkovi pořídil kabátek. Stále řeším problém s trháním drátků uvnitř serv. Jeden za druhým - katastrofa. Poloprofi serva mají drátky uvnitř nalepené, ale ty levné ne, takže je musím znovu naletovat a pak zalepit.
Přílohy
IMG_20231114_104407_384.jpg
IMG_20231114_104338_072.jpg

Uživatelský avatar
kiRRow
Příspěvky: 1137
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0
Bydliště: Opava

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od kiRRow » 14 lis 2023, 15:55

luger píše:
06 lis 2023, 12:26
Ale co je zajímavé - v režimu "čekám na pohyb" když se dotknu toho výstupního ovládacího drátu tak okamžitě sepne. Nějaká rada by nebyla ???
Tady tohle se děje na pinech, u kterých není definovaný jejich "elektrický" stav. Např u tlačítka, které když je rozepnuté, tak není připojeno vlastně nikam a onen vodič, či cesta na DPS k němu se pak chová jako anténa. Proto se používají pull-up a pull-down rezistory, kterými se v momentě kdy "to vlastně není připojeno nikam" ten obvod "dočasně" připojí buď na zem nebo na Vcc. No a taky se to děje u vadných spojů a kabelů :lol:

Schválně si připoj kus drátu na nějaký pin, nastav si ho jako INPUT a vypisuj si ho do seriové linky a uvidíš na co všechno to umí zareagovat bez toho PULL rezistoru.

luger
Příspěvky: 101
Registrován: 30 dub 2023, 11:06
Reputation: 0

Re: Mega a 20 serv

Příspěvek od luger » 15 lis 2023, 16:02

Problém bude asi někde jinde. I když nemám zapojený (ani definovaný) žádný pin, stejně vyhodnotí podmínku jako HIGH. Mám podezření na IDE - možná špatně kompiluje, už se mi to jednou stalo.
Serva jsou připojené, dále TX,RX, SDA SCL.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů