Nejde nahrát bootloader

Wiring, C++, C, Java, ...
Pravidla fóra
Toto subfórum slouží k řešení obecných otázek kolem programování (konstrukce, knihovny, alokace paměti, ...)
Odpovědět
Dene Elanik
Příspěvky: 54
Registrován: 29 led 2020, 20:15
Reputation: 0

Nejde nahrát bootloader

Příspěvek od Dene Elanik » 09 bře 2022, 10:01

Poměrně stará klasika. Nejde nahrát bootloader.
Asi to tady bylo řešené mnohokrát, ale zkusím to znova...
Mám 5 ks ATmega32L zapájené na desce plošných spojů.
Do jednoho (!) lze nahrát cokoli - bootloader, program - vše dělá, jak má být. Do ostatních nemůžu dostat nic.
Upozorňuji, že zapojení včetně plošáku a nastavení v IDE Arduino jsem mnohokrát poctivě zkontroloval.
Atmely programuji přes USB programátor Obrázek
Čipy jsou sice z Asie, ale nemohou být přece skoro všechny vadné. Kdybych měl někde chybu, tak nenahraji nic a nikam. To se však neděje.
Mě už nic nenapadá, co je špatně?

Dene Elanik
Příspěvky: 54
Registrován: 29 led 2020, 20:15
Reputation: 0

Re: Nejde nahrát bootloader

Příspěvek od Dene Elanik » 14 bře 2022, 17:25

Tak jsem rozlousknul. Některé čipy měly pojistky nastavené na vnější X.
Nové čipy by měly být nastaveny na vnitřní hodiny, až na jednu výjimku. To jsou čiňani.
Některé čipy dokonce potřebovaly na nahrání 5V. Končím s nimi.
Tolik času zase nemám. :evil:

Dene Elanik
Příspěvky: 54
Registrován: 29 led 2020, 20:15
Reputation: 0

Re: Nejde nahrát bootloader

Příspěvek od Dene Elanik » 21 lis 2022, 18:42

Vracím se ještě k programování čipů ATmega32L.
K programování používám
https://www.laskakit.cz/usbasp-isp-prog ... pro-atmel/
Při 5V proběhne vše vpořádku (bootloader i program), ale při přepnutí na 3,3V programování skončí chybou.
Čipy mám od TME a chovají se stejně jako čiňani.
Je někde chyba nebo prostě nelze vypalovat na 3,3V?
Připojené zařízení lze provozovat pouze na 3,3V, proto bych uvítal možnost toto napětí provozovat i pro programování.

ondraN
Příspěvky: 835
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Nejde nahrát bootloader

Příspěvek od ondraN » 22 lis 2022, 06:56

Kdyby ses podíval do katalogového listu (datasheetu), tak bys jistě našel, že se programování provádí při napětí 4,5V-5,5V.

Dene Elanik
Příspěvky: 54
Registrován: 29 led 2020, 20:15
Reputation: 0

Re: Nejde nahrát bootloader

Příspěvek od Dene Elanik » 22 lis 2022, 14:37

Podíval. Pro seriové programování po SPI je uvedeno napájecí napětí 2,7 - 5,5 V.

ondraN
Příspěvky: 835
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Nejde nahrát bootloader

Příspěvek od ondraN » 23 lis 2022, 10:11

Tak v tom případě, jediné co mě napadá, je rozdíl logických úrovní programátoru a MCu. Nevím, jaké úrovně má ten programátor, ale nejspíš 5V. To by mohlo způsobit problém. Zkusil bych tomu programátoru snížit trochu napájecí napětí, třeba vloženou diodou nebo lowdrop stabilizátorem a pak otestovat.

P.S. Tak už vím, že má 5V logiku.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host